Basescu face precizari in scandalul protocoalelor si citeaza "din memorie" cateva articole din hotararea tinuta secreta de CSAT

Sambata, 07 Aprilie 2018, ora 10:53
4891 citiri
Basescu face precizari in scandalul protocoalelor si citeaza "din memorie" cateva articole din hotararea tinuta secreta de CSAT
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte Traian Basescu sustine ca hotararea CSAT 17/2005, invocata in protocolul dintre SRI si Parchet, ar trebui facuta publica si a citat din memorie cateva articole pe care le considera a fi relevante.

"Permiteti-mi sa fac un efort sa-mi aduc aminte de hotararea 17 care este mentionata - eu nu stiu de ce n-o facem publica - dar fac un efort sa-mi aduc aminte un articol relevant. La articolul 2 parca spunea ca Ministerul Finantelor Publice sa continue sa amplifice masurile ce se impun pentru blocarea conturilor firmelor care au datorii catre bugetul de stat sau catre fondurile de asigurari sociale, in conformitate cu prevederile legii. Si la punctul 3 spune asa: Ministerul Public, Parchetul National Anticoruptie, impreuna cu structurile de informatii si Ministerul Administratiei si Internelor sa stabileasca prioritati si sa identifice mecanisme adecvate de lupta impotriva coruptiei, fraudei si spalarii banilor. Cand ma fortez, dintr-o data imi aduc aminte.

Nu citesc din ea, am o memorie formidabila. Va mai spun ca scrie asa: recomanda guvernului ca derularea contractelor de mari dimensiuni care vizeaza bani publici sa se desfasoare pe baze de licitatie. Ma mai pot forta sa-mi aduc aminte de hotarari CSAT. Dar pot sa va spun ca in hotararea asta 17 se spunea ca Ministerul Justitiei sa initieze proceduri de revizuire a Codului de Procedura Penala pentru introducerea ca prevedere legala a sistemului de investigatii preliminare", a declarat Traian Basescu, intr-o interventie telefonica la B1.

Ziarul Gandul a cerut CSAT punerea la dispozitie a Hotararii CSAT 17/2005 privind combaterea coruptiei, fraudei si spalarii banilor, despre care fostul presedinte a precizat ca "din cate stiu, daca nu are 0 este liber la informare publica". CSAT a raspuns ca "solicitarea nu poate fi solutionata in mod favorabil".

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a invocat, in refuzul solutionarii cererii Gandul, ca CSAT "organizeaza si coordoneaza unitar activitatile care privesc apararea tarii si securitatea nationala", iar potrivit articolului 12 din legea 544/2001, "informatiile din domeniul apararii si securitatii nationale fac parte din categoria informatiilor clasificate, al caror regim, in ceea ce priveste transmiterea lor, este circumscris exigentelor legale instituite prin Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, precum si prin Legea nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii".

"In conformitate cu prevederile art. 7 alin (1) si ale art. 12 alin (1) din Legea nr. 415/2002, sedintele Consiliului au caracter secret, iar hotararile acestuia se comunica autoritatilor administratiei publice si institutiilor publice la care se refera, integral sau in extras, ori institutiilor publice care au responsabilitati privind punerea in aplicare a prevederilor acestora; - In respectarea obligatiilor ce ne revin in temeiul legislatiei referitoare la protectia informatiilor clasificate, solicitarea dumneavoastra nu poate fi solutionata in mod favorabil", se arata in raspunsul CSAT.

CSM a decis miercuri sa ceara CSAT hotararea 17/2005 privind combaterea coruptiei, fraudei si spalarii banilor, pe baza careia se fundamenteaza protocolul incheiat de Parchetul General si SRI.

"In situatia in care hotararea are caracter secret, sa se aprecieze asupra desecretizarii", se arata in solicitarea CSM, care solicita, totodata, declasificarea tuturor protocoalelor dintre SRI si institutiile din sistemul judiciar.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Basescu protocoale, #Basescu protocoale SRI, #Basescu CSAT protocale , #lege