Ce-i sperie cel mai tare pe romani. Motivele pentru care Rusia are o imagine negativa in tara noastra

Duminica, 02 Mai 2021, ora 03:05
Autor: Iulian Birzoi
Ce-i sperie cel mai tare pe romani. Motivele pentru care Rusia are o imagine negativa in tara noastraJumatate dintre romani cred ca principala amenintare la adresa Europei este criza economica FOTO Pixabay

Cea mai mare parte a romanilor sunt de parere ca principala amenintare la adresa Romaniei si a Europei o reprezinta criza economica, arata un sondaj publicat miercuri, 28 aprilie, de catre Centrul de Cercetari Sogiologice LARICS. Studiul mai arata ca 35% dintre cetateni cred ca imaginea negativa a Rusiei in Romania este datorata situatiei istorice, in timp 33% nu sunt de acord cu aceasta afirmatie.

Barometrul a cerut respondentilor sa numeasca pana la trei amenintari la adresa Romaniei, pe primele pozitii reiesind criza economica, coruptia si lipsa de educatie.

Criza economica: 54,1%
Coruptia: 51,8%
Lipsa de educatie: 45,1%
Pandemia de COVID-19: 35,2%
Scaderea populatiei, plecare din tara: 28,7%
Clanurile interlope: 26,8%

In ce privesc amenintarile la adresa Europei, in topul romanilor se regasesc criza economica, pandemia de covid-19 si grupurile radicale islamiste/musulmane.

Criza economica: 67,7%
Pandemia de COVID-19: 56,1%
Grupurile radicale islamiste/musulmane: 25,1%
Neintelegerile dintre unele tari membre: 21,4 %
Rusia: 16,9%,
China: 5,5%.


Datele barometrului LARICS mai arata ca, in cazul unei amenintari de agresiune militara, cea mai mare parte a romanilor cred ca ajutorul ar putea veni din partea
NATO (66,3%),
SUA (36,9%),
Germaniei (22,3 %).

Studiul a mai dezvaluit ca 36,6% dintre cetateni sunt de parere ca Romania ar trebui sa fie la fel de apropiata de SUA si UE, in timp ce 31,1% sunt mai precauti si spun ca apropierea cu cele doua forte ar trebui sa fie atenta pentru a nu duce la "tensiuni cu alte state".

Doua treimi din romani isi doresc unirea cu Basarabia

La intrebarea "Rusia nu are, in general, o imagine buna printre romani. Din ce cauza?" 35,5% dintre respondenti atribuie situatia istoriei, 33,6% spun ca nu e asa, romanii nu sunt interesati de Rusia, iar 27,3% spun au motivat prin faptul ca Rusia "impiedica unirea cu Republic Moldova si falsifica istoria".

Potrivit barometrului, 69,6% dintre cetateni ar fi de acord cu o eventuala unire cu Republica Moldova in viitorul apropiat.

Totodata, in privinta intereselor cu privire la Romania, 74,8% dintre romani cred ca Republica Moldova ar avea interesul ca Romania sa fie un stat puternic. 61,1% cred ca NATO ar avea acest interes, 51,1% ca SUA ar vrea ca Romania sa fie un stat puternic. In privinta Rusiei, Peste 82,8% dintre romani cred ca aceasta ar avea interesul ca Romania sa fie un stat slab.

 Articol citit de 6227 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  MacGigi
  02.05.2021, 14:55
  Din 1947, romanii au degustat "prietenia" sovietica pana la sange!
  Acum am dori sa facem un pas inainte: sa trecem la exercitii sexuale adulte :))) PoopTin, Imi este teama ca ca in 10 ani vei face turul Rusiei pe bicicleta, intr-o singura dimineata!

  Romania are un parcurs european inca din 1848, odata cu majoritatea tarilor europene occidentale.

  Rusia a ramas in Evul Mediu, bolsevicii au avut grija sa nenoroceasca atat poporul rus cat si toate popoarele care au cazut in capcana de dupa Cortina de Fier!

  Rusia (prin fostii ei vasali) impiedica Romania Mare! Asta nu va fi uitat niciodata, proletarilor sovietici cu obiele puturoase!
  angel9913
  02.05.2021, 20:41
  Romanica mare include si Cadrilaterul ?
  Asa, de curiozitate, ca oricum nu-i niciun pericol de vreo Romanie mare, cel mult de vreo 3 mai mititele, cum era pe vremuri... la cat va duce capul... :)
  Stan
  02.05.2021, 22:40
  Măi trollov, pare că suferi de grave complexe...
  ...de superioritate!
  Pai, dacă ești așa "dăștept" de ce n-ai reușit sa previi dezmembrarea țarii tale, aia a sovietelor??
  Pai daca n-ai reușit la tine acasă, NTMCPT pe aici!
  Si apropós, sa știi ca aceste complexe de superioritate ascund de fapt grave complexe de inferioritate; nu o spun eu, o spun psihologii!
  Vai de rucu' tău, amărat complexat!
  HillBilly
  02.05.2021, 06:04
  rusia are o imagine negativa?
  pai daca e sa ne luam dupa comentariile din ultimele luni de zile de pe acest forum, romanii ar trebui sa se alinieze deja la Prut fluturind buchete de flori la vederea tancurilor sovietice eliberatoare...
  Stefannel
  02.05.2021, 09:55
  Sunt doar in capul tau
  Sunt doar in capul tau. Am stat destul in comunism.
  Ideile de genul daca votam psd vin rusii, vine Putin, ne dau afara din ue, vinde Ciolacu Ardealul sunt doar de la aplaudaci, hashtagisti / feisbucisti si rezistoizi. Pe manipulatile astea mizerabile si-a construit Plavannis campania, cu astea s-au prostit oamenii in 10 August si au prins.
  Avem presedintele si conducatorii pe care ii meritam.
  Salamcusoia
  02.05.2021, 11:03
  Care "avem" ?
  Tu ai votat la Leningrad.
  BaronulRed
  02.05.2021, 08:16
  N.ai cum
  Păi cum, dupa atata propagandă anti ruseasca, doar la un asemenea procent s-a ajuns? Cineva trebuie să plătească 😅🤣😂
  Stan
  02.05.2021, 11:58
  Baloane roșu, una si cu una fac două:
  ăștia ca tine, paraziții Romaniei, ii gonesc pe romani din țara!
  Voi nu plecați, ca nu sunteți buni decat de dat din clanță si manglit!
  Voi ăștia, cu mame a la Oprișan si mătuși a la Năstase!
  cartophil
  02.05.2021, 11:23
  Situatia este exact pe dos. Dupa furibunda
  propaganda prosovietica facuta acum, cand chipurile s-au apucat de manevre in Marea Neagra, procentul e chiar mare. Rusii sunt maestrii in propaganda fake-news. Unii din tara asta si din alte parti chiar mai cred ca mujicii sunt cei mai mari scriitori, cei mai mari artisti, cei mai mari savanti ..... Sa facem o socoteala: la o populatie cam egala cu a Europei, rusnacii urat mirositori au de 100 x mai putini mari scriitori, de 100 x mai putini artisti si compozitori, de 100 de ori mai putine realizari stiintifice, etc. Da, au si calitati, au omorat de 100.000 x mai multi oameni nevinovati decat restul Europei.
  Grebla
  02.05.2021, 07:54
  Nu iti plac tacurile sovietice eliberatoare ?
  Daca nu, atunci nu mai ataca URSS cum ati facut-o !
  Romania a intrat peste Russia si nu invers .
  Acum de cind cu Iuropa lu peste va aliniati cu sanctiuni peste sanctiuni . Astea merg pina undeva , apoi vin inapoi, ca tancurile sovietice.
  Romanii au fost pacaliti cu Istoria . Ei chiar cred ca a batut pe toala Lumea , vitejii lu peste prajit .
  In realitate, tremurau de frica cind se apropia un activist de partid sa ii intrebe de colectivizare .
  Nu vrei tancuri sovietice ? Stati ghinisor si nu mai muscati pe Rusi de varice . Daca voi credeti ca vitejii soldati italieni si luxemburghezi vor lupta pt salvarea romaniei, va inselatiamarnic. Gheii Iuropii stau acasa si Putin stie asta .
  MacGigi
  02.05.2021, 15:02
  @Grebla, pe acest sit esti ARS, PARLIT, CARBONIZAT
  Orice ai face este inutil. Asociaza-te cu Bizon&Clonele sale.
  cartophil
  02.05.2021, 11:11
  Ce gavaresti acolo, rusnacila ??? Rusii au ocupat
  in 1940 Bucovina si Basarabia. Romanii au facut un lucru absolut normal, au incercat sa-si elibereze teritoriile stramosesti din mana bestiilor nemernice asiatice. Esti in stare sa pricepi, ba ???
  Salamcusoia
  02.05.2021, 05:05
  Davai ceas, davai Tez-AUR
  .
  Grebla
  02.05.2021, 07:58
  De ce nu pui si faptul
  Ca Russia a facut cadou independenta Romaniei .
  Si de 134 ani numai, Romania este o tara .
  S-a intimplat dupa Razboiul Ruso-Turc din 1977.
  Tezaurul ? Daca miine vine tezaurul de unde ar veni, crezi ca ma cheama pe mine, sau pe tine sa iti dea o aschie ? Nu ! Tezaurul e adus sa fie furat de altii .
  Ca de asta sint tezaure. Unul il ascunde, altul i gaseste , altul il fura si iar il gaseste . De asta sint tezaurele ; sa fie furate , ascunse si gasite .
  Pt mine si tine nu e absolut nici o valoare .
  cartophil
  02.05.2021, 11:09
  Esti dus cu pluta. Cum ne-a redat independenta ??
  Ne-am luat-o singuri, ca aveam rege si armata. Dimpotriva, dupa ce au cucerit romanii Grivita sau alte puncte turcesti, veneau rusii la sfarsit sa se instaleze si declarau ca ei au cucerit. Au fost permanent frictiuni cu rusii nesimtiti si nemernici. Citeste putina istorie, troll bolsevic platit in copeici. Mai intai gandeste-te ce ai vrea sa cumperi de la rusi, inainte de a dejecta pe aici. Vreo masina, vreun telefon, vreun calculator, hartie igienica, o pereche de blugi ???? Absolut nimic. Rusii nu au produs niciodata in istoria lor plus valoare, au trait doar din jaf, furt, crime, nemernicii.
  angel9913
  02.05.2021, 03:38
  Sunt si alte date interesante in sondajul lui peshte, cum ar fi...
  "Sub Klaus Iohannis, președinția Romaniei a ajuns pe ultimul loc la increderea in instituții... :D
  ...
  La intrebarea dacă aceste instituții iși fac datoria cum trebuie, pe locul 1 e Armata, apreciată de 72,6 la sută dintre romani, urmată de Biserica, cu 57,5 la sută, MAE – 50%, SRI – 49%, spitalele – 48,2%, Jandarmeria – 47,4%, Poliția – 41,6% și pe ultimul loc, Președinția, cu 39,7%. Institutia lui Iohannis, singura cu 3 in față."

  "O altă palmă vine pentru NATO.
  Conform sondajului, doar 43% dintre romani consideră că Romania e mai protejată in fața amenințărilor internaționale după aderarea la NATO, in timp ce 37% cred că era mai protejată in perioada comunistă, pe vremea Pactului de la Varșovia, iar 9,1% consideră că era mai protejată după căderea comunismului, pină la integrare, ceea ce duce la un total de 46,1% de neincredere in alianța nord-atlantică, luind in calcul istoria recentă.

  Nici relația cu SUA nu stă grozav.
  31,1% dintre romani sunt ingrijorați că apropierea de UE și SUA ar putea duce la tensiuni cu alte state, iar 36,6% consideră că trebuie să fim la fel de apropiați de SUA și UE.
  In schimb, datele sondajului relevă că doar 6,9% dintre romani cred că Romania ar trebui să fie mai apropiată de SUA decit de UE, in timp ce 23,6% cred invers. Europa ciștigă la scor.

  In fine, cifre ingrijorătoare pentru autoritățile de la noi vin și de pe frontul Covid.
  Doar 26,9% cred că vaccinarea e soluția scăpării de pandemie, in timp ce 51,3% consideră că trebuie găsite alte metode.
  20,9% spun că nu prea sunt de acord cu vaccinarea, ceea ce duce spre 72% procentul romanilor care nu se dau in vint după vaccinare.
  82,4% dintre romani nu cred că vaccinarea la nivel mondial va reuși să oprească pandemia – cel mult să o incetinească oarecum – și doar 16,5% sunt optimiști.
  32,4% dintre "antivacciniști" invocă drept motiv al respingerii neincrederea in eficiența vaccinului, 29,9% se tem de efecte secundare, iar 27,9% cred că vaccinul a fost creat prea rapid.
  32,5% dintre romani anunță categoric că nu vor să se vaccineze, 27,3% spun că se mai gindesc, 20,1% dintre romani spun că vor să se vaccineze, iar 20% că au făcut-o deja."

  Cum ar veni, victorii pe toate fronturili... ;)

  "In fine, 91,5% dintre romani spun că cei care incalcă restricțiile din pandemie o fac pentru că s-au săturat de ele, iar 87,6% pentru că nu mai au incredere in autorități, din nou palme grele pentru guvernanți.
  82,7% dintre romani cred că mulți dintre morții de Covid au murit de alte afecțiuni, iar 63,6% spun că virusul nu e atit de periculos precum se pretinde."

  Cand ziceatzi ca vin alegerile alea, Mai Draga ? :)

  https://inpolitics.ro/sondaj-exploziv-iohannis-prabusit-nato-si-sua-in-dizgratia-romanilor_18448747.html
  Stan
  02.05.2021, 12:03
  Bei anghelov, cred ca ți-ai luat minima precauție...
  ...de a postăci via VPN!?
  Nu de alta, dar nu trebuie sa se vadă ca mănanci ce nu trebuie din sediul PCUS din Tiraspol!
  cartophil
  02.05.2021, 11:03
  Rusia, un stat terorist, asiatic, medieval ......
  Iar in momentul de fata tine Moldova sub ocupatie si ne-a furat de doua ori tezaurul. Odata, pur si simplu, ca hotii la drumul mare si a doua oara, cica legal, dupa ce ne-au ocupat. De fiecare data peste 100 to aur. Plus 10 ani in care ne-a furat absolut tot ce construisem si aveam dupa 100 de ani de regalitate, plus tot ce am produs in 10 ani, plus petrol, uraniu si alte bogatii, cat au putut lua cu mijloacele pe care le aveau. Deci, procentul in care nu-i placem pe rusi e chiar mic, fata de cea ne-a facut acest stat criminal.
  angel9913
  02.05.2021, 20:45
  Io zic sa-i mai "eliberatzi o data pa rusnaci...
  ... cine stie, poate de data asta va iese. Co ocazia asta va recuperatzi si tezaurul ala de care facetzi atata gat, da numai cu conditzia sa ocupatzi si Moscova (ca Napolean... :)

  Hai curaj, ca acuma pana la cotul Donului nu mai e teritoriu ostil, ci vecin si "prieten"... cel putzin asa sustzine Marele Licurici, de la safe distance... :D
  Salamcusoia
  02.05.2021, 05:11
  Ai dat in bobi ?
  .
  DUTTY
  02.05.2021, 08:49
  Ghici?!?! Curiosule!!!!
  ???
  niculaeda
  02.05.2021, 03:16
  "Centrul de Cercetari Sogiologice"
  - pe bune , Iuliane ! )-: