Ce-i sperie cel mai tare pe romani. Motivele pentru care Rusia are o imagine negativa in tara noastra

Duminica, 02 Mai 2021, ora 03:05
7516 citiri
Ce-i sperie cel mai tare pe romani. Motivele pentru care Rusia are o imagine negativa in tara noastra
Jumatate dintre romani cred ca principala amenintare la adresa Europei este criza economica FOTO Pixabay

Cea mai mare parte a romanilor sunt de parere ca principala amenintare la adresa Romaniei si a Europei o reprezinta criza economica, arata un sondaj publicat miercuri, 28 aprilie, de catre Centrul de Cercetari Sogiologice LARICS. Studiul mai arata ca 35% dintre cetateni cred ca imaginea negativa a Rusiei in Romania este datorata situatiei istorice, in timp 33% nu sunt de acord cu aceasta afirmatie.

Barometrul a cerut respondentilor sa numeasca pana la trei amenintari la adresa Romaniei, pe primele pozitii reiesind criza economica, coruptia si lipsa de educatie.

Criza economica: 54,1%

Coruptia: 51,8%

Lipsa de educatie: 45,1%

Pandemia de COVID-19: 35,2%

Scaderea populatiei, plecare din tara: 28,7%

Clanurile interlope: 26,8%

In ce privesc amenintarile la adresa Europei, in topul romanilor se regasesc criza economica, pandemia de covid-19 si grupurile radicale islamiste/musulmane.

Criza economica: 67,7%

Pandemia de COVID-19: 56,1%

Grupurile radicale islamiste/musulmane: 25,1%

Neintelegerile dintre unele tari membre: 21,4 %

Rusia: 16,9%,

China: 5,5%.

Datele barometrului LARICS mai arata ca, in cazul unei amenintari de agresiune militara, cea mai mare parte a romanilor cred ca ajutorul ar putea veni din partea

NATO (66,3%),

SUA (36,9%),

Germaniei (22,3 %).

Studiul a mai dezvaluit ca 36,6% dintre cetateni sunt de parere ca Romania ar trebui sa fie la fel de apropiata de SUA si UE, in timp ce 31,1% sunt mai precauti si spun ca apropierea cu cele doua forte ar trebui sa fie atenta pentru a nu duce la "tensiuni cu alte state".

Doua treimi din romani isi doresc unirea cu Basarabia

La intrebarea "Rusia nu are, in general, o imagine buna printre romani. Din ce cauza?" 35,5% dintre respondenti atribuie situatia istoriei, 33,6% spun ca nu e asa, romanii nu sunt interesati de Rusia, iar 27,3% spun au motivat prin faptul ca Rusia "impiedica unirea cu Republic Moldova si falsifica istoria".

Potrivit barometrului, 69,6% dintre cetateni ar fi de acord cu o eventuala unire cu Republica Moldova in viitorul apropiat.

Totodata, in privinta intereselor cu privire la Romania, 74,8% dintre romani cred ca Republica Moldova ar avea interesul ca Romania sa fie un stat puternic. 61,1% cred ca NATO ar avea acest interes, 51,1% ca SUA ar vrea ca Romania sa fie un stat puternic. In privinta Rusiei, Peste 82,8% dintre romani cred ca aceasta ar avea interesul ca Romania sa fie un stat slab.

Avertisment privind terorismul în Europa
Avertisment privind terorismul în Europa
Îngrijorarea că teroriști islamiști ar putea încerca să comită un atentat în UE nu a apărut odată cu atentatul de la Moscova. Însă, până acum, numai Franța și-a ridicat nivelul de...
Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită cu evenimente culturale pe 27 martie la București și Chișinău
Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită cu evenimente culturale pe 27 martie la București și Chișinău
Ziua Unirii Basarabiei cu România va fi sărbătorită miercuri, 27 martie, la aniversarea a 106 ani de la unirea istorică. Institutul Cultural Român organizează o serie de evenimente culturale...
#Europa, #barometru, #relatie Rusia Europa, #unire Basarabia Romania , #stiri politice
Comentarii
Poza angel9913
angel9913
rank 5
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5
Davai ceas, davai Tez-AUR