Balet in jurul unei motiuni pe care nimeni nu se va grabi s-o voteze

Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 08:28
5163 citiri
Balet in jurul unei motiuni pe care nimeni nu se va grabi s-o voteze

Intre UDMR si propriul electorat s-a creat o prapastie de-a lungul timpului peste care a fost aruncata doar puntea temerii ca aceasta minoritare importanta din Romania ar putea ramane fara prezenta parlamentara.

In intregul spectru politic, nu exista o discrepanta mai mare intre ce vor votantii unei formatiuni politice si cum se comporta liderii acesteia. In turul doi al alegerilor prezidentiale din 2014, cu toata campania facuta de conducerea formatiunii maghiare pentru sustinerea lui Victor Ponta, in judetele Harghita si Covasna, Klaus Iohannis a castigat cu peste 80% dintre voturile comunitatii maghiare.

Kelemen Hunor, presedintele UDMR, a declarat ca formatiunea pe care o conduce nu poate vota motiunea de cenzura depusa de PNL, USR si PMP, pentru ca "nu exista un plan de guvernare" si nu a fost avansat in discutie "numele propunerii de premier".

Domnul Hunor sustine ca nici daca formatiunea sa si-ar dori sa voteze motiunea de cenzura aceasta nu are suficiente voturi sa fie adoptata.

Conform unor surse politice, reprezentantii UDMR conditioneaza votul de sustinere a motiunii de cenzura de adoptarea proiectului de lege care prevede realizarea "autonomiei speciale" pentru teritorii din Transilvania.

Proiectul UDMR este unul extrem de controversat, fiind respins de restul formatiunilor politice parlamentare.

Chiar si Liviu Dragnea, presedintele PSD, care inca se mai bucura de ajutorul maghiarilor in Parlament, refuza sa puna pe ordinea de zi proiectul UDMR.

O strategie complicata si un rezultat nesigur

Sunt putine sanse ca motiunea depusa de Opozitie sa treaca. Desi PSD+ALDE nu mai au o majoritate confortabila in Camera Deputatilor si trebuie sa faca eforturi pentru a trece o lege, adoptarea motiunii de cenzura e o alta poveste.

Cei peste 30 de parlamentari rebeli din PSD care nu mai raspund la comenzile lui Liviu Dragnea au declarat prin reprezentanti ca nu vor vota impotriva Guvernului Dancila.

Pentru ca motiunea sa treaca, Opozitia are nevoie de 233 de voturi. In acest moment, are in jur de 181 de voturi. Motiunea ar putea trece la limita daca alaturi de Opozitie vine UDMR cu 30 de voturi, dar si minoritatile nationale cu 17 (putin probabil), dar si in acest caz exista un deficit de cinci voturi pentru ca Guvernul Dancila sa fie demis.

Dar, in afara calculului matematic, exista un calcul politic. Motiunea ar putea strange voturile necesare daca domnul Kelemen Hunor ar decide sa nu mai tina in viata coalitia PSD+ALDE.

Pentru PSD pierderea guvernarii ar fi o noua sansa, nu o infrangere

In Parlament exista o masa critica pentru a crea o noua majoritate, iar romanii sustin aceasta schimbare de regim politic, dar ea nu se poate realiza fara voturile reprezentantilor minoritatii maghiare.

Faptul ca Romania va prelua la 1 ianuarie presedintia Consiliului Uniunii Europene ingreuneaza si mai mult incercarile Opozitiei de a produce o schimbare de regim politic.

Presedintele Klaus Iohannis are si el un rol important, dar informal in desfasurarea negocierilor.

PSD, in cazul ipotetic in care ar pierde puterea, ar obtine o jumatate de an de gratie pentru a-si reface imaginea, criticand un guvern fragil, sustinut de o alianta politica de conjunctura, prins pana peste cap in labirintul problemelor generate de presedintia Consiliului, dar si de dezastrul lasat in urma de coalitia PSD+ALDE.

In opinia mea, cred ca nici reprezentantii Opozitiei nu-si doresc ca aceasta motiune sa treaca, strategia PNL, USR si PMP fiind, mai degraba, aceea de a reusi schimbarea lui Liviu Dragnea de la sefia Camerei Deputatilor decat demiterea Vioricai Dancila.

Motiunea nu va trece pentru ca, in realitate, nimeni nu-si doreste sa mosteneasca dezastrul produs de PSD in cei doi ani de guvernare inainte de alegerile europarlamentare care vor avea loc in luna mai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#PSD ALDE motiune de cenzura, #UDMR vot motiune de cenzura, #PNL motiune de cenzura, #Liviu Dragnea criza PSD , #motiune cenzura