Baconschi cere demisiile lui Stroe si Corlatean

Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 16:30
1712 citiri
Baconschi cere demisiile lui Stroe si Corlatean

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a cerut, duminica, demisiile ministrilor Radu Stroe si Titus Corlatean. Baconschi ii acuza pe acestia ca au renuntat la aderarea la Schengen fara a consulta populatia.

"Faptul ca premierul Victor Ponta l-a mandatat pe ministrul de Interne in Consiliul Justitie si Afaceri Interne sa renunte unilateral, in numele Romaniei, la obiectivul Schengen trebuie sa se soldeze cu demisia ministrului de Externe si a ministrului de Interne.

Guvernul Ponta schimba agenda externa a Romaniei fara sa-i intrebe pe romani si fara sa amortizeze costurile pe care amanarea la nesfarsit a accesului in Schengen le comporta. Daca ar fi facut un referendum, domnul Ponta si domnul Antonescu, care sustine ca putem trai si fara Schengen, ar fi constatat ca o majoritate covarsitoare a Romanilor vor sa continuam acest proces de integrare europeana", a declarat fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, citat de Mediafax.

Baconschi a declarat ca aderarea la Schengen inseamna "ridicarea oricaror oprelisti in tot ceea ce priveste transportul, circulatia de marfuri, de capital, de persoane, de firme", iar renuntarea la acest obiectiv national este un lucru "foarte grav".

Fostul sef al diplomatiei a mai criticat faptul ca, din septembrie 2011, niciun ministru de Externe nu s-a mai intalnit, in reuniune bilaterala, cu secretarul american de stat John Kerry. Baconschi sustine ca "USL are o aversiune evidenta fata de procedurile si standardele pe care statutul nostru de stat membru le implica", in conditiile in care Romania este stat membru UE si NATO.

Romania este pregatita sa intre in spatiul Schengen, dar va lasa statele europene sa decida si nu va mai face presiuni, a anuntat miercuri premierul Victor Ponta.

Resemnare pe Schengen - Ponta: Cand isi termina toate alegerile lor, noi suntem pregatiti

"Ce tine de noi pentru intrarea in Schengen am facut, ce tine de statele europene sa faca cand doresc. Noi nu mai asteptam o data fixa. Cand termina toate alegerile lor nationale, cand termina toate problemele, noi suntem pregatiti", a declarat premierul Victor Ponta in cadrul sedintei de guvern de miercuri.

La Consiliul JAI de joi, Romania si Bulgaria au prezentat o declaratie comuna, in care au precizat ca au indeplinit toate criteriile tehnice de aderare la Schengen si vor solicita "reluarea discutiei in cadrul Consiliului, fara intarziere, in momentul in care este intrunita unanimitatea", potrivit unui comunicat MAE.

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat joi, la sosirea la reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), ca Romania si Bulgaria au facut progrese considerabile in privinta reformelor monitorizate prin MCV.

Ministrul german de Interne: Nu a venit momentul aderarii la Schengen pentru Romania si Bulgaria

Totusi, Friedrich a spus ca acestea sunt insuficiente din perspectiva conditiilor legale care sa permita admiterea in Spatiul Schengen.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat sambata ca Romania a indeplinit toate criteriile tehnice privind aderarea la Schengen, dar autoritatile nu vor sta in genunchi si cu mana intinsa catre celelalte state europene, asa ca vom astepta sa ni se spuna cand vom fi primiti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#aderare Schengen, #Teodor Baconschi Schengen, #Romania aderare Schengen , #Schengen