Bășcălia dâmbovițeană a neamțului Klaus

Autor: Calin Nicolescu - redactor-șef Ziare.com
Luni, 11 Octombrie 2021, ora 20:39
12532 citiri
Bășcălia dâmbovițeană a neamțului Klaus

În pofida aritmeticii și a bunul simț politic, profesorul de fizică Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe proaspătul lider USR Dacian Cioloș. O sarcină literalmente imposibilă în absența unei susțineri parlamentare totale din partea partidului dirijat din umbră de Iohannis, PNL. Și, cu atât mai irealizabilă cu cât favoritul Cotroceniului, Florin Cîțu, ajuns și lider al PNL, este inamic politic declarat cu Cioloș.

În lumea reală, nu în narațiunile scornite de propagandele de partid, aritmetica a rămas aceeași, după cum a rămas același și numărul de parlamentari aleși ai fiecărui partid din Parlament. Cum ar putea Cioloș să adune o majoritate? Cu PSD sau AUR este exclus dacă nu vrea să dea cu piciorul oricărei brume de încredere electorală de care se bucură USR și el însuși!

Cu PNL-ul condus azi de Cîțu? Dincolo de rivalitatea politică personală de care, să presupunem prin absurd (ținând cont de caracterul politicianului român), ar putea trece Cioloș și Cîțu, nu există nici un motiv plauzibil pentru care liberalii ar vota liderul partidului advers. Pentru că PNL și USR au înțeles clar, ambele, că se luptă pentru aceleași voturi, ale așa-zisului electorat de dreapta. Și dacă refacerea alianței PNL-USR-UDMR ar fi posibilă și votabilă, de ce ar accepta liberalii s-o facă sub stindardul inamicului?

Să fim serioși, Iohannis a transmis o Misiune Imposibilă, numai că nu lui Tom Cruise ci lui Dacian Cioloș. Iar toate argumentele pentru care misiunea este imposibilă sunt bine-cunoscute președintelui!

Mai grav, însă, e motivul cinic pentru care Iohannis a făcut această nominalizare sortită eșecului. La mișto! Ca să-l facă de râs. Sau cel puțin așa își închipuie președintele nostru, care altminteri se pretinde sas. Să arate că USR nu poate coagula un Guvern, de parcă noi nu știam asta prin simpla citire a rezultatelor alegerilor din 2020, coroborate cu aritmetica de ciclu primar. Să repetăm, însă, această informație esențială care pare să fi dispărut din dezbaterea publică: PSD – 28,9%, PNL – 25,19%, USR – 15,37%, AUR – 9,08% și UDMR – 5,74% (sursa BEC).

Vă întrebați, atunci, ce câștigă Klaus Iohannis făcând o asemenea alegere fără sens? Timp. Timp pentru Cîțu la Palatul Victoria, ca premier interimar. Fără puteri, o să zică unii! Păi ce puteri îi lipsesc? Puterea să dea Ordonanțe de Urgență ca să rezolve eventuale probleme presante? Și care-i problema dacă nu poate? Nu le rezolvă și are și o scuză de netăgăduit pentru asta: „inamicii lui politici l-au demis și aruncă țărișoara în haos!”.

În rest, așa interimar, Florin Cîțu și “echipa câștigătoare” pot gestiona fără stres fondurile celebrului PNRR, programul de la care s-au și certat și despărțit de USR. Pentru că, dincolo de toate fumigenele politice, această criză a fost doar despre cine gestionează banii promiși de UE și incluși în PNRR.

Cât despre neamțul nostru de la Cotroceni, ori de câte ori doriți să-i evaluați lipsa de scrupule recitiți cum a motivat propunerea, în bășcălie, a unui premier fără șanse: „Am avut astăzi consultări cu partidele parlamentare după ce guvernul a fost demis prin moțiune. În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate indiferent cine guvernează. E extrem de important de gestionat situația pandemică, creșterea prețurilor la energie și să se ia măsuri ca celelalte prețuri să nu crească la un nivel insuportabil pentru populație. E foarte important să beneficiem de sumele mari din PNRR și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate.

Am reiterat importanța pregătirilor pentru iarnă și am subliniat că acestea sunt chestiunile cu adevărat importante pentru români și nu certurile politice între diferiți actori”. Cele mai credibile minciuni sunt cele construite pe premizele adevărului.

Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
Vila din Aviatorilor rămâne în umbră. Liderul deputaților USR dă în judecată RA-APPS pentru acces la dosarul renovării
Vila din Aviatorilor rămâne în umbră. Liderul deputaților USR dă în judecată RA-APPS pentru acces la dosarul renovării
Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a anunţat marți, 26 martie, că va da în judecată RA-APPS, pentru că refuză să le dea acces parlamentarilor USR la dosarul renovării vilei...
#Klaus Iohannis, #Florin Citu, #Dacian Cioloc, #PNL, #USR, #Palatul Victoria, #PNRR , #stiri politice