Avocatul Poporului trage un semnal de alarma privind necesitatea transparentei in cazul Spitalului de Urgenta din Sibiu

Marti, 09 Martie 2021, ora 12:30 2018 citiri
Avocatul Poporului trage un semnal de alarma in cazul spitalului din Sibiu FOTO Facebook

Avocatul Poporului, Renate Weber, trage un semnal de alarma privind nevoia de transparenta atunci cand persoanele sunt lipsite de libertate si in imposibilitate de a comunica, asa cum e cazul pacientilor internati la terapie intensiva, potrivit unui comunicat al institutiei, transmis marti.

"Avocatul Poporului nu se substituie niciunei autoritati publice, nici Parchetului, niciunor comisii de control, care au rolul lor in a stabili exact ce anume s-a petrecut Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu. Ne exprimam insa speranta ca in viitor toate autoritatile publice sa colaboreze institutional, deplin si transparent cu Avocatul Poporului, garantul constitutional al respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale", arata sursa citata.

Avocatul Poporului aminteste ca la inceputul lunii iunie 2020, la Recomandarea Subcomitetului pentru Prevenirea Torturii din cadrul ONU, a demarat un proiect vizand spitalele COVID si suport COVID, pentru a se asigura ca atat drepturile pacientilor internati, cat si ale personalului medical sunt respectate in egala masura.

"Din pacate, cativa manageri de spitale, si mai ales unii politicieni, fara sa inteleaga rostul actiunilor noastre de prevenire, nevoia de transparenta atunci cand persoanele sunt lipsite de libertate si in imposibilitate de a comunica, asa cum e cazul pacientilor internati la terapie intensiva, au blamat institutia si initiativa noastra", a adaugat Avocatul Poporului.

Vicepremierul Dan Barna a declarat, luni seara, la TVR 1, ca nu si-a imaginat ca situatia de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Sibiu "este atat de grava" si a dat asigurari ca "lucrurile nu vor ramane asa".

El a precizat ca la spitalul din Sibiu sunt in derulare trei anchete, dupa ce un fost angajat la Sectia ATI a sustinut in presa locala, sub protectia anonimatului, ca a omorat bolnavi internati cu COVID-19.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News