Avocatul Poporului: Nu atac la CCR legea uninominalului, sa se lupte partidele

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 14:01
2457 citiri
Avocatul Poporului: Nu atac la CCR legea uninominalului, sa se lupte partidele
Foto: Arhiva

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a declaratca nu intentioneaza sa atace la CCR legea uninominalului a USL pentru ca poporul a votat printr-un referendum ca doreste acest tip de vot si ca el nu se poate opune cetatenilor, adaugand ca lasa partidele sa se "lupte".

"Nu voi ataca si va spun si de ce. A fost acel referendum din 2007, chiar daca a fost invalidat pe motive de prezenta, doar 26% s-au prezentat, dar din acestia, 81% au spus ca vor vot uninominal (de fapt era vorba de un scrutin majoritar in doua tururi, asa cum a fost formulata intrebarea, n.r.). Deci poporul a fost de acord cu acest tip de sistem, iar eu apar drepturile lor, nu o sa ma apuc sa spun ca au votat prost. Deci, nu voi ataca", a explicat Iancu.

"Am observatiile mele fata de proiectul USL, le voi spune cui mi le cere, inteleg ca vor sesiza partidele CCR, le las pe ele sa se lupte", a conchis Gheorghe Iancu.

Legea votului uninominal poate fi atacata la CCR pana la sfarsitul saptamanii. Conducerile Parlamentului au notificat marti grupurile parlamentare si institutiile cu drept de sesizare a Curtii Constitutionale ca a inceput sa curga termenul de cinci zile, timp in care legea uninominalului a USL poate fi atacata, a declarat pentru NewsIn secretarul Camerei Deputatilor.

Potrivit legii Curtii Constitutionale, "in vederea exercitarii dreptului de sesizare a Curtii Constitutionale, cu 5 zile inainte de a fi trimisa spre promulgare, legea se comunica Guvernului, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si Avocatului Poporului si se depune la secretarul general al Camerei Deputatilor si la cel al Senatului. In cazul in care legea a fost adoptata cu procedura de urgenta, termenul este de 2 zile. Data la care legea a fost depusa la secretarii generali ai Camerelor se aduce la cunostinta in plenul fiecarei Camere in termen de 24 de ore de la depunere. Depunerea si comunicarea se fac numai in zilele in care Camerele Parlamentului lucreaza in plen".

Gheorghe Barbu, secretarul general al Camerei, a precizat pentru NewsIn ca marti presedinta Camerei, Roberta Anastase, a indeplinit procedurile cerute de lege, actul normativ privind alegerea parlamentarilor a fost depus la secretarul general si a trimis totodata adrese institutiilor ce pot sesiza Curtea ca a inceput sa curga termenul de constestare.

Barbu a precizat ca intrucat la Camera nu a fost plen saptamana aceasta, anuntul ca legea poate fi contestata nu a fost facut de la tribuna, dar ca au fost instiintati liderii de grup de acest lucru. "De obicei, trimitem si sms-uri deputatilor daca anunturile nu se pot face in plen", a mai declarat Barbu. El a mai precizat totodata ca la Senat, fiind plen marti, s-a citit ca de acum inainte legea poate fi verificata la CCR.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, pe 22 mai, cu 180 de voturi pentru, 30 impotriva si 26 de abtineri, legea privind alegerea parlamentarilor prin vot majoritar intr-un tur initiata de Victor Ponta si Crin Antonescu. Camera Deputatilor era for decizional. In aceeasi zi, PDL a anuntat ca va contesta la CCR legea.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#unonominal avocatul Poporului, #USL lege vot uninominal, #atact CCR vot uninominal , #uninominal