Avem sau nu nevoie de Basescu? (Opinii)

Colaborator: Nicu Calare
Vineri, 04 Februarie 2011, ora 19:39 3948 citiri
Foto: Arhiva

Am criticat si criticam coruptia. Nu este rau si cu cat suntem mai multi, cu atat mai bine, insa multi o fac in virtutea inertiei, pentru ca asa au auzit, nu pentru ca o inteleg. Ar fi si greu, cand aproape jumatate din populatia tarii (40%) este semianalfabeta.

Dureros, dar asta e realitatea si este greu sa explici unei asemenea mase ca si in celelalte state exista coruptie, clientelism, cu un altfel de sistem judiciar, sau ca prin intermediul televiziunii si a radioului realitatea poate fi manipulata.

Ani la rand, populatiei i s-a inoculat ideea unei societati in care toti suntem egali si astazi este greu de acceptat ideea unor imbogatiri rapide, mai ales cand exista dovezi ca s-au facut prin frauda.

Dar care dintre marile averi din lumea asta a fost realizata strangand suruburi sau manuind sapa? Independent de vointa poporului, s-a creat un curent asemanator celui din Rusia, fapt remarcat si de Emil Constantinescu, care spunea ca este suficient sa urmarim ce se intampla in aceasta tara, pentru a sti ce se va intampla in urmatorii ani si in Romania.

O situatie care nu trebuie sa mire pe nimeni, pentru ca provenim din acelasi sistem ideologic, pentru ca exista interesul economic, dar si pentru ca intotdeauna tarile mici au cautat sprijin in statele cu un cuvant greu in organizarea sferelor de influenta.

Trebuie subliniat ca, in timp, acest curent nu a mai fost impartasit de toti liderii politici si astfel a aparut o lupta mai putin constientizata si mediatizata, insa alimentata constant prin asa-zisele doctrine politice.

Pe de o parte, exista o mai putin clara orientare vestica, ce oscileaza intre modelul european si cel american, impulsionata de partea tanara a populatiei si de cea cu un nivel cultural mai ridicat, iar de cealalta parte, una conservatoare, bazata in primul rand pe o realitate cruda (o slaba pregatire profesionala, o baza tehnica invechita, forta activa redusa etc.) si pe care refuzam sa o vedem, desi ne lovim de ea la fiecare pas.

Dificil, de altfel, pentru ca, prin insasi constructia sa, omul este refractar la tot ce inseamna nou si adesea necunoscut.

Este adevarat ca dorim sa atingem nivelul de trai al tarilor occidentale, dar cuvinte ca sacrificiu sau somaj, in conjunctura in care nu sunt suficient explicate, combinate cu starea economica, nu fac altceva decat sa orienteze o buna parte a populatiei spre o epoca pe care o credeam cel putin nedorita.

O situatie generata de cei care au profitat de lipsa de informatie a maselor, impusi pe scara ierarhica prin prisma relatiilor mostenite si nu prin calitati, ajungandu-se astfel sa se politizeze pana si postul femeii de serviciu.

O politizare care inseamna coruptie, de la cel mai inalt nivel pana in ultima vagauna locuita sau nu. O regula nescrisa de la care nu s-a abatut niciunul dintre partidele care au transformat conducerea tarii intr-o afacere de familie, intr-un adevarat circ, indiferent de orientarea sa.

Ce-i drept, a existat o incercare din partea lui Emil Boc, care solicita Opozitiei sa participe la incheierea unui protocol, in care sa fie stabilit pana la ce nivel se vor face schimbari pe criterii politice.

Nici macar nu a fost bagat in seama, pentru ca noi toti, de la vladica pana la opinca, vrem sa schimbam totul fara a modifica nimic. Iar unii profita, utilizand, fara sa aiba cele mai mici scrupule, slabiciunea omeneasca ca si arma politica.

Avand toate obiectivele fixate pe ea, Puterea ni s-a infatisat si fardata, dar si nud. In schimb, picatura Nicolescu a scos la suprafata ceea ce Opozitia tinea ascuns in adancuri: o parte din viitorul Romaniei, planificat se pare pana la ultimul amanunt: justitie sub control politic, presa dirijata, incendierea sediilor PD-L, desfiintarea DNA, controlul asupra BNR (tezaur, inflatie) si acesta este abia inceputul unui sir lung de transformari.

Un singur lucru nu au clarificat liderii Opozitiei: cooperativizarea incepe inainte sau dupa Congres?

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com