AUR condamna ferm validarea ca deputat a lui Francisc Toba: "Majoritatea parlamentara a nesocotit memoria victimelor Revolutiei Romane"

Miercuri, 17 Februarie 2021, ora 16:49
3464 citiri
AUR condamna ferm validarea ca deputat a lui Francisc Toba: "Majoritatea parlamentara a nesocotit memoria victimelor Revolutiei Romane"
AUR doreste invalidarea mandatului de parlamentar a lui Francisc Toba

Alianta pentru Uniunea Romanilor (AUR) a transmis miercuri, 17 februarie, ca se opune ferm validarii mandatului de deputat al lui Francisc Toba.

"Ignorand deliberat cererile formulate de AUR in mod repetat, dar si semnalele din spatiul public, majoritatea parlamentara a nesocotit memoria victimelor Revolutiei Romane si procesul de condamnare a comunismului, inca neincheiat, votand un personaj deosebit de controversat in calitatea de deputat al Parlamentului Romaniei", a transmis AUR, intr-un comunicat de presa.

Sursa citata mai spune ca, inca de acum o saptamana, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat solicitarea AUR referitoare la invalidarea mandatului lui Francisc Toba. AUR reaminteste opiniei publice faptul ca acesta a fost exclus din partid in urma unor suspiciuni rezonabile de implicare in evenimentele sangeroase de la Sibiu din Decembrie 1989, evenimente pe care nu le-a clarificat pe deplin nici in partid, nici in fata opiniei publice.

Francisc Toba, implicat in reprimarea sangeroasa a Revolutiei din 1989, validat ca parlamentar. Florin Roman: "Ma disociez de votul colegilor liberali"

De asemenea, deputatii AUR nu au participat si nu au dat girul unei validari pe care au contestat-o permanent in ultimele saptamani.

Mandatul de deputat al lui Francisc Toba, acuzat de implicare in reprimarea manifestatiilor de la Sibiu, din decembrie 1989, a fost validat, in plenul de miercuri al Camerei Deputatilor. Florin Roman a anuntat ca se disociaza complet de votul colegilor liberali din conducerea Parlamentului care au votat pentru validarea acestuia.

Cine sunt cei doi parlamentari AUR implicati in reprimarea Revolutiei din 1989. Mesajul cu care a fost intampinat George Simion la Timisoara: "Dispari, provocatorule!"

Francisc Toba a fost validat ca deputat, dupa ce Comisia de validarea a inaintat un raport, cu 155 de voturi "pentru", opt voturi "impotriva", o abtinere, iar trei deputati nu si-au exprimat votul.

Acesta a fost ales pe lista AUR ca deputat de Brasov si a depus juramantul tot miercuri.

Biroul permanent al Camerei a aprobat, in urma cu o saptamana, o cerere a grupului parlamentar al AUR cu privire la invalidarea mandatului lui Francisc Toba.

AUR o propuse ca inlcuitor pe Raluca Maria Borta. In adresa pe care a transmis-o AUR catre conducerea Camerei se arata ca Toba nu mai este membru al Aliantei pentru Unirea Romanilor, el fiind exclus din formatiune. Cererea partidului a fost transmisa Comisiei de validare a mandatelor de parlamentar.

Fost FSN-ist acuzat de crime atroce la Revolutie, eligibil pentru un loc in Parlament din partea AUR. In decembrie 1989 a activat la Sibiu

Si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) dezaproba ferm validarea mandatului de deputat al lui Francisc Toba, in ciuda numeroaselor probe care arata implicarea sa in reprimarea sangeroasa a Revolutiei de la Sibiu din decembrie 1989.

Despre invalidarea mandatului sau de parlamentar de catre conducerea AUR, Francisc Toba a declarat, pentru B1 TV: "E o poveste frumoasa, dar care nu are suport legal. Un mandat nu poate fi invalidat decat in conditiile legii si legea spune foarte clar ca mandatul e invalidat de Comisia de validare doar daca in campania electorala candidatul a savarsit fapte penale legate de aplicarea legiie electorale. Eu nu sunt in aceasta situatie".

Mai puteti citi

Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a fost suspendată luni, 22 aprilie, înainte de votul asupra candidaţilor propuşi pentru Consiliul Concurenţei, din lipsa cvorumului, după ce...
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş este aşteptat luni, 22 aprilie, la ”Ora Guvernului”, la plenul Camerei, după ce parlamentarii AUR au solicitat acest lucru. Ministrul va fi chestionat în...
#aur, #Francisc Toba, #validarea mandatului , #stiri politice