Miniștrii guvernului Ciucă, avize pozitive pe bandă rulantă. Scandal la Transporturi și la Justiție. Rafila îl contrazice pe premierul desemnat

Miercuri, 24 Noiembrie 2021, ora 14:21
6134 citiri
Miniștrii guvernului Ciucă, avize pozitive pe bandă rulantă. Scandal la Transporturi și la Justiție. Rafila îl contrazice pe premierul desemnat
Instalarea noului guvern ar trebui să aibă loc joi seara FOTO Facebook/Parlamentul României

Miniştrii propuşi în Cabinetul Ciucă sunt audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate miercuri, de la ora 10.00, fiecare dintre ei având alocate 45 de minute în comisii. Audierile urmează să se încheie după ora 17.00. Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus marţi la Parlament programul de guvernare şi lista miniştrilor coaliţiei PNL-PSD-UDMR. Votul pentru învestirea viitorului Executiv va avea loc joi, într-un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, programat de la ora 10.00.

UPDATE 14.20 Audierile propunerilor de miniștri au fost suspendate până după ora 16.30. Între timp are loc ședința solemnă a Parlamentului cu ocazia Zilei Naționale. Până la acest moment, toți miniștrii au primit avize pozitive.

UPDATE 14.50 Bogdan Aurescu a primit aviz pozitiv, miercuri, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe. S-au înregistrat 31 de voturi pentru avizul pozitiv şi 11 voturi împotrivă din partea membrilor comisiilor reunite.

„Avem nevoie de politici noi în mai toate domeniile de activitate. Este nevoie de un consens la nivel politic. Protecţia mediului nu este un domeniu care să dezbine, ci unul care să aducă aproape toate forţele politice. Este nevoie de un angajament ferm. Trebuie să avem o abordare la nivel politic extrem de ambiţioasă. Să trecem peste „ce se poate”, şi să facem mai mult de ce se poate. Pentru noi, cei care avem grijă de mediul înconjurător, „nu se poate’ este innaceptabil. De asemenea, este nevoie de colaborare eficientă cu mediul privat. Foarte multe dintre reglementările din domeniu pot afecta mediul economic, persoanele private. De aceea, este nevoie de un dialog cu mediul privat şi societatea civilă. Avem nevoie de o reformă administrativă, de creştere a capacităţii administrative şi de întărire a capacităţii de control. Trebuie să trecem peste faza de control personală, prin persoanele angajate pentru asta, să facem asta şi prin controale încrucişate, prin analiză macro oferită de anumite organe al statului – Poliţie, ANAF, Garda de Mediu, Poliţia economică”, a declarat ministrul interimar, citat de Agerpres.

UPDATE 14.05 Actualul ministru interimar de Externe Bogdan Aurescu a primit aviz pozitiv pentru continuarea mandatului în fruntea ministerului după ce 31 de parlamentari au votat în comisiile de specialitate „pentru”, iar 11 au fost „împotrivă”.

UPDATE 13.50 Virgil Popescu, nominalizarea PNL pentru ministerul Energiei a primit aviz positiv în comisiile de specialitate după ce 39 de parlamentari au votat „pentru” iar 15 „împotrivă”. În prezent Virgil Popescu este ministru interimar pe același portofoliu.

UPDATE 13.35 Nominalizarea PNL pentru ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Roman, a primit aviz favorabil în audierile desfășurate în comisiile de specialitate din Parlament.

UPDATE 13.01 Sorin Grindeanu, propus la ministrul Transporturilor și Infrastructurii, a primit avizul pozitiv al comisiilor parlamentare. Audierile nu au fost lipsite de scandal, după ce parlamentarii AUR au amintit că Grindeanu a fost dat jos de PSD din postul de premier. Șefii comisiai au tăiat microfonul celor de la AUR.

UPDATE 13.00 Propunerea PSD pentru ministerul Sănătății Alexandru Rafila a primit avizul pozitiv al comisiilor de sănătate din Senat și Camera Deputaților, cu 26 de voturi „pentru” și 10 voturi „împotrivă”. În cadrul audierilor, social-democratul l-a contrazis pe premierul desemnat Nicolae Ciucă în privința certificatului verde pentru angajați.

Deși premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat în urmă cu două ore că adoptarea certificatului de vaccinare pentru angajați reprezintă o prioritate și ar trebui votat cât mai curând, Alexandru Rafila, propunerea PSD la sănătate, a dat de înțeles că demersul nu ar trebui grăbit.

”Certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, dar trebuie introdus într-un moment oportun”, a afirmat, miercuri, Alexandru Rafila, explicând că nu este împotriva introducerii certificatului în anumite domenii de activitate.

UPDATE 12.25 Sorin Cîmpeanu, propunerea PNL pentru ministerul Educației a primit aviz positiv în comisii pentru continuarea mandatului. El a primit 11 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” și nicio abținere.

UPDATE 12.10 Cătălin Predoiu a primit, miercuri, aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Justiţiei din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.Evenimentul nu a fost lipsit de incidente după ce senatoarea Diana Șoșoacă a făcut scandal. Aceasta din urmă s-a plâns pe motiv că nu a fost lăsată să pună întrebări.

„Dreptul poporului român e să afle cum răspunde ministrul la întrebările npastre. Procedura nu poate să încalce Constituţia. Dumneavoastră încălcaţi Constituţia şi legile”, i-a reproşat Şoşoacă senatoarei Iulia Scântei, preşedinta de şedinţă.

UPDATE 12.00 Cseke Attila, ministrul propus la Ministerul Dezvoltării, a promit aviz favorabil în comisiile de specialitate. S-au înregistrat 34 de voturi ”pentru”, 6 ”impotrivă” şi 3 nu au votat.

UPDATE 11.55 Eduard Novak, candidat propus de prim-ministrul desemnat Nicolae Ciucă, a primit, miercuri, aviz pozitiv din partea Comisiilor reunite pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat pentru un nou mandat la conducerea noului minister al Sportului, rezultat în urma decuplării de portofoliul de tineret. Novak a primit 17 voturi pentru şi 5 împotrivă, înregistrându-se totodată şi 3 abţineri, relatează Agerpres.

UPATE 11.50 Ministrul propus de PSD la Agricultură, Adrian Chesnoiu, a primit și el aviz pozitiv, acesta primind 24 de voturi „pentru” şi 6 voturi „împotrivă”.

Acesta a precizat că un obiectiv al său este refacerea infrastructurii de irigații: „În PNRR, România nu a avut nici măcar un eurocent pentru irigații. Până putem să punem pe tapet renegocierea PNRR, trebuie să venim cu măsuri suplimentare pentru infrastructura de irigații”.

Adrian Chesnoiu a vorbit și despre sprijinirea fermierilor și încurajarea consumului de produse românești: „Trebuie să încurajăm românii să consume produse românești. Fac apel la toți cei care ne privesc atunci când merg într-un magazin să se uite pe etichetă că este un produs din România”.

UPDATE 11.10 Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, pentru funcţia de ministru al Culturii. S-au înregistrat 15 voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” şi o abţinere din partea membrilor Comisiilor pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Primii care sunt programaţi la audieri sunt miniştrii propuşi la Cultură, Agricultură şi Sport, Lucian Romaşcanu, Adrian Chnesnoiu şi Carol Novak.

Ultimii audiaţi sunt cei propuşi la Apărare, Familie şi la Antreprenoriat şi Turism, Vasile Dîncu, Gabriela Firea şi Constantin Daniel Cadariu.

Programul audierilor în comisii poate fi accesat AICI.

„Am depus programul de guvernare al coaliţiei. El se bazează pe principiile de rezilienţă, stabilitate, transparenţă, echitate şi eficienţă. El are în centru cetăţeanul român”, a afirmat Nicolae Ciucă, marţi la Parlament.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a precizat că „mai mult ca sigur că joi va fi şi depunerea jurământului”.

Cabinetul Ciucă va avea 20 de ministere.

CE PREVEDE REGULAMENTUL ACTIVITĂŢILOR COMUNE ALE CAMEREI DEPUTAŢILOR ŞI SENATULUI REFERITOR LA AUDIERILE ÎN COMISII

- Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

- În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor.

- Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată conform alineatelor precedente, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#Parlament, #guvern, #comisii, #nicolae ciuca , #politica interna