Asteptand criza care sa ne scoata din uraganul PSD

Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 20:03
Autor: Hilde Brandl
Asteptand criza care sa ne scoata din uraganul PSD

In mare parte, dilemele "economice" din ultimii 27 de ani se invart in jurul acelorasi intrebari: noi cand o sa avem scoli ca afara, spitale ca afara sau autostrazi ca afara? Si nimeni nu are curajul sa vina si sa spuna franc adevarul: niciodata.

Citeste toate textele scrise de Hilde Brandl pentru Ziare.com

Niciodata, daca vom continua sa ne batem joc, an de an, de banii pe care statul ii ia de la cetateni, prin taxe si impozite. An de an ne batem joc de avutia generata de munca romanilor, si asta pentru ca aproape oricine a fost la putere a considerat ca trebuie sa extinda rolul statului in detrimentul cetateanului. Aproape toti prim-ministrii care au fost la guvernare au folosit avutia nationala pe post de vehicul electoral, fie ingrosand numarul angajatilor, fie cheltuind mai mult decat ne permiteam.

Asa se face ca avem astazi aproape 1.5 milioane de romani care lucreaza "la stat", dublu fata de cat aveam in 1989, atunci cand populatia Romaniei se apropia de 24 de milioane de cetateni.

Asa se face ca astazi persoanele care lucreaza la stat au venituri mult peste media salariilor din mediul privat. Asa se face ca astazi exista 160.000 de romani cu "pensii speciale" ce depasesc de cele mai multe ori pensia medie din Germania, cea mai puternica economie din Uniunea Europeana.

Cu toate acestea, parca niciun guvern din ultimele doua decenii nu a fost atat de iresponsabil din punct de vedere fiscal, atat de incompetent si atat de nociv pentru libertatea economica, asa cum au fost pana acum guvernele Dragnea I si Dragnea II.

Rectificarea bugetara de saptamana trecuta a confirmat ceea ce majoritatea economistilor independenti spuneau inca de la inceputul anului, si anume ca programul de guvernare va falimenta Romania.

Programul de guvernare era oricum dezechilibrat, in favoarea cheltuielilor statului si in defavoarea investitiilor. Rectificarea bugetara a adancit insa si mai mult aceste discrepante, iar astazi bugetul Romaniei arata ca acela al unei tari distruse de razboi, molime si atacuri extraterestre la un loc. Astazi, 80% din avutia nationala este cheltuita pe pensii, salarii si ajutoare sociale, un record absolut in Uniunea Europeana.

Modul in care a fost organizat bugetul la inceputul acestui an garanta faptul ca pe termen mediu si lung cresterea economica obtinuta de mediul privat va fi incetinita. Rectificarea bugetara a luat insa si bruma de bani ce fusesera dati la investitii, infrastructura si sanatate. Motivul oficial: ministerele nu au cheltuit banii. Motivul real: ministerele au fost atat de incompetente incat nu au reusit sa cheltuiasca banii! Doar de atat au fost in stare ministrii de la Sanatate, Educatie, Fonduri Europene sau Dezvoltare.

Cu adevarat dramatic este si faptul ca Guvernul a redus bugetul la Ministerul Fondurilor Europene, astfel incat Romania este astazi in situatia de a nu avea destui bani pentru a co-finanta proiectele europene! In traducere libera, ne asteapta cel mai slab an de cand am aderat la Uniunea Europeana, in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene.

Mai putini bani in economie inseamna mai putine locuri de munca, mai putine investitii si adio cresteri economice record, asa cum Romania are incepand cu 2012.

Faptul ca Guvernul a luat aproximativ 1,6 miliarde de lei de la investitii pentru a-i indrepta catre plata pomenilor electorale a fost sesizat inclusiv de comisarul european Corina Cretu, fost parlamentar PSD! Corina Cretu a atentionat majoritatea socialista de la Bucuresti ca vom pierde fonduri europene importante din cauza intarzierilor din infrastructura. N-a ascultat-o si nu o asculta nimeni.

Socialistii ne asigura in fiecare zi ca nu au o problema cu deficitul, insa in acelasi timp masurile luate de acestia arata disperarea. Cresterea accizelor la hidrocarburi va afecta intreg mediul de afaceri din Romania dar si cosul zilnic al fiecarui roman. O astfel de masura ce aminteste mai degraba de socialistii sud-americani nu poate produce decat efecte negative, deoarece companiile romanesti vor fi mai vulnerabile si mai lipsite de competitivitate in comparatie cu firmele din tarile din jurul nostru.

O alta masura cu adevarat ingrozitoare pentru economie este aceea de a secatui companiile de stat de banii pe care i-au produs in 2017. Disperarea este atat de mare incat Tudose nu a putut astepta nici macar pana la sfarsitul anului, cerand acesti bani in avans.

Hidroelectrica a aprobat deja virarea dividendelor in valoare de 655 de milioane de lei. Daca nu am fi avut o guvernare incompetenta, acesti bani trebuiau folositi pentru retehnologizarea si modernizarea echipamentelor companiei, astfel ca in timp energia electrica de pe piata romaneasca sa fie din ce in ce mai ieftina, atat pentru mediul de afaceri cat si pentru consumatorii casnici. Decizia de a jefui bogatia acestor companii arata extrem de bine "filosofia" guvernantilor care s-ar putea traduce simplu prin "dupa noi, potopul".

Daca ne uitam in lumea reala, vedem cum marile companii investesc procente uriase din incasari in cercetare, inovare si modernizare. Astfel se explica de ce, de exemplu, in doar un deceniu, piata telefoanelor mobile a evoluat de la un obiect banal la un computer complex cu care poti face aproape orice doresti, mai putin probabil cartofi prajiti. Desi, ma tem ca in curand vom ajunge si acolo! Intr-un univers paralel, cel al guvernantilor, companiile romanesti vor fi jefuite si lasate din ce in ce mai vulnerabile pe o piata din ce in ce mai competitiva si mai interconectata.

Filosofia economica a actualilor guvernanti este foarte simpla: ducem toti banii in consum si in pomeni electorale. In lumea reala insa, vedem ca mai avem inca multe caramizi de pus la constructia Romaniei. Avem in continuare drumuri impracticabile, spitale invechite si mii de scoli fara minimul aviz ISU. Acestea insa, nu se construiesc si nu se renoveaza singure.

O informatie peste care am trecut mult prea usor este aceea ca investitiile straine au scazut in primele 6 luni ale acestui an cu 500 de milioane de euro, comparativ cu perioada similara din 2016. Este ingrijorator faptul ca banii straini vin din ce in ce mai putin in economie, insa nici nu este de mirare, in contextul in care socialistii au inceput o adevarata vanatoare in mediul privat.

Poate ca multi vor fi suprinsi de ceea ce voi spune acum. Insa singurul lucru care ne mai poate salva este o criza economica de proportii care sa ne trezeasca mai rapid la realitate. Trebuie sa intelegem in ceasul al 12-lea ca nu putem cheltui la nesfarsit mai mult decat producem si ca ideea de a te imprumuta pentru a creste cheltuielile cu personalul si cu asistenta sociala nu poate duce decat la dezastru.

Este esential sa ne trezim inainte ca datoria publica sa depaseasca un anumit procent din PIB, ceea ce va face ca recuperarea acestor ani pierduti sa fie din ce in ce mai indepartata. Intre timp, stam cuminti si privim in liniste dezastrul pe care il lasa in urma uraganul PSD.

Hilde Brandl este arhitect si conduce un birou de arhitectura la Bucuresti din 2009. Este implicata in mai multe proiecte de promovare a turismului romanesc.

S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania, Bonair si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.

In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.Despre ce vrei sa scriem?

 Articol citit de 14370 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  LIBERALUL
  16.09.2017, 12:40
  Zici Stat,de fapt zici Țară,dar nu ea e de vină!
  In timp,s-au creat instituții care să permită,conducerea
  Statului,a Țării in fapt și in funcție de evoluția regimului acceptat-da,cu forța candva!-In Regat ori in Republică,puterea care preia toate instituțiile,creează
  și alte instituții ca parghii de conducere,legat de intențiile sale;ori,elimină pe cele stanjenitoare in programul de guvernare.
  Zici Stat,zici Țară dar,nu e de vină ea,ci vremelnicii "aleși" neputincioși,chiar dacă Țara le-a oferit avere de gestionat pentru popor și pentru ei."Conducători"cu foamea in gat,cu dorință de faimă spre a-și ingrășa orgoliu și ce teama că li se termină mandatul și nu au făcut plinul.
  AȘADAR,punctul inițial de plecare,sunt alegerile;dacă votanții nu pot descifra corect,programul partidului ori al alianței,se lămuresc cand e prea tarziu,ca acum.Și
  cum să-l deslușească?Fiind de veghe la starea națiunii, căci prin votul lui,CETĂȚEANUL face politică și-l va demasca:o face numai pentru el,o face și pentru viitorul copiilor lui?Să priceapă că cine promite și nu are,
  MINTE!Prin Stat,zici Țară dar,pentru cum e condusă,sunt vinovați OAMENII cu poftele lor stangiste.
  O guvernare ca in Germania de pildă,nu e posibilă in Romania de azi.Partidele de la stanga și de la dreapta, chiar langă centru,n-au priceput nici ele,că democrația
  este libertatea de a-ți exercita drepturile constituți- onale,pe orice aripă,stanga sau dreapta,dar mai este și o formă a ordinii.Și,nici tot poporul nu poate carmui in totalitatea lui;se apelează la un vot universal,vot nu prea ușor caștigat in timp.Ca atare,carmuirea prin reprezentanți-parlamentul-,unde intră oameni politici și de stanga și de dreapta,dar nu și dintr-o aripă și alta, cu mana lungă,nepricepuți in domenii in care-i vară partidul,doar pe calitatea:"buni executanți...umili chiar"Gata că v-am plictisit și criza bate la ușă.Ea se reflectă,mai ales,prin lipsa de POLITICIENI ADEVĂRAȚI!
  16.09.2017, 03:30
  @anaviva, Du-te aiurito de aici. Cu sansele ce
  s-au oferit Romaniei, e doar vina noastra. Sigur ca unii au vrut sa profite, dar natiunea nu trebuia sa-i lase. Se pare ca sintem doar fraieri si multi. In armata romana era o vorba - fii destept cinci minute. Si n-am fost.
  T. basilic
  16.09.2017, 01:15
  Doamna draga mie mult, mult prwcum tot arhitectul mai puțin...
  Corbusier ctitorul societății cartierului ghhetou.
  Un ctitor de catedrala nu iși vedea in timpul propriei vieți zidirea implinita.
  Multe Ane se savarseau in inălțarea arshitzei de argila și ravnă.
  Alta ceva decat După mine, potopul lui Ludovel 15 precum Dragnea XOY Zet Patrat, bine că n-ai invățat căci carte multă nu se cere, prost sa fii, da' s-ai chicere.
  Chicere de nesimtire, fara numar, fara număr...
  T. basilic
  16.09.2017, 00:56
  Doamna Hilde Brantl, arhitectura articolului dv. îmi pare fără falie
  ...dar intr-o crunta lipsa de adecvare cu mai dihai-ului pstdecebrist.
  Saa explic sau chiar repede și harnic, să mă... esplic :
  Deunazi, citeam o postare, pe care o consider de geniu, a unui nickname Gil, legat de o ajungere la pumni de..
  Bideu - majuscul, desigur. Omul acela, scotea la interval un fragment maneliști cu o voluptate textuala de geniu (repet), pe care eu i-o invidiez, și despre care cred că naturalețea elocintei, a fost păgubită din fie din lapidaritatea in raport cu care ii sunt recunoscător, după cum și ingrijorat de caracterul (merituos) al opiniei sale trunchiate, intrshcatva.
  Căci adevărul cumplit și cu valente... sempiternelles, este acela că in acele manelisme, intr-o arheologie lingvistic -sociala, reiau, in lapidaritatea acelri reproduceri de text de manea, sălășluiește intreaga, urată, odioasă odfticoasa, nevrednica și nemernica, fudula Cerebrala a Mantuirii Neamului, cu sensul ascuns ori absconse a mantuirii că prăpădenie, cu singur sprijin al acestei (incă una) duplicitati) despre alege-s-ar praful de 'cestui neam unde știrile au ințeles că a deprins odată cu zadarnicia fiirii, eșecul, sfarșitul continuu.
  Se face că, incă o dată, ne mai fac niste venetici conform pohtei ce-au pohtit, și inca una si-nca noua, sta neamul capra de lemne la joagărul ratarii sale.
  Nimic nou de milenii și secoli despre vocația abandonului că modus vivendi, despre așa vrea poate Dumnezau, așa ni-i datul sortii...

  In acest infinit adagio devastat de un continuu d'a capo al fine, de un cand s+a sfarșit chiar reancepe, nu e decat rodul la ce am insămanțat in 1989 cu teroriști inscenati - marca S. Nicolaescu, cu slogane induse de același Sergiu că "Noi muncim, nu gandim", ca sordidul 'Moarte intelectualilor", gandite, induse și propagate cu glonț trasor, gen "nici n-ati mai văzut voi d-alea, nici macar prin filme", putem in sfarșit intelege pe pielea noastră de p. P., fara defel astronomie sub creasta a de orătanie, ceea fi voit sa spuie, să zică, să hauleasca vornicul satului meu natang :
  "Era cand n-o zaneam, azi o bunghim și nu e".
  Ina18
  15.09.2017, 23:48
  ggPushy,21:14
  Te felicit sincer pentru comentariu,draga gg!
  Spuneam,nu de mult,ca in acest concediu am vizitat Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighetu Marmatiei.
  De atunci,nu reusesc sa ma desprind de sentimentul de revolta fata de ceea ce a fost.Si,i s-a adaugat sentimentul de neintelegere fata de cei ce sunt adeptii comunismului.
  Vocea calma a Anei Blandiana te intampina la intrarea in muzeu,cu rugamintea sa nu uitam ce a fost,un popor care nu-si cunoaste trecutul,nu poate fauri nimic durabil.

  "Cea mai mare victorie a comunismului -o victorie relevata dramatic abia dupa 1989- a fost crearea omului fara memorie,a omului nou cu creierul spalat,care nu trebuie sa-si aminteasca nici ce a fost,nici ce a avut,nici ce a facut inainte de comunism"
  Cu stima,Ina.
  Mircius
  15.09.2017, 22:54
  Foarte corecta analiza, doamna Hilde Brandl !
  Am ajuns ca salvarea sa vina de la o criza, adica sa se sparga buboiul !
  Numai ca trebuie sa invatam din aceasta criza, ca noi am mai avut si n-am invatat nimic. Dimpotriva, s-a nascut acel curent toxic USL care a dus la ceea ce traim noi azi. Dezmat total!

  Primele semne deja au aparut in administratiile locale unde si-au triplat salariile si au terminat fondurile, si asteapta de la centru. Care centru nu mai stie cum sa se imprumute pentru a hrani gurile centrale, mult mai nesatioase. FMI-ul e deja contactat...

  Si asta dupa doar 8 luni de guvernare PSD...
  15.09.2017, 21:14
  SOCIALISMUL,Comunismul,Social-Democratia,si alte "-isme" ...
  Salutare!

  Ceea ce autoarea spune in articolul de fata,eu spun de foarte mult timp...

  De cand PSPD=Noul PCR domina fara rival,fara opozitie lumea socio-economica ,legislativ-educationala si politica romaneasca.Partidele romanesti altele decat PSD ii sunt supuse PSD-ului,nu lupta impotriva lui,nu fac opozitie,sunt SATELITE!!Nici nu ar avea cum,sunt toate desprinse din PCR!!!

  Si ca dezastrul sa fie complet ,tot timpul tara a fost condusa de socialisti ,neocomunisti.

  Dragilor ,luati aminte:In toata Istoria lumii,socialismul a fost ,este si va fi insotit de CORUPTIE,Inechitati,SubDezvoltare,Jaf si distrugerea Educatiei,si alte efecte dezastruoase,la nivele mai mari au mai mici.

  N-o spun numai eu,o spun specialisti in Stiintele Socio-Politice si Economice din lumea intreaga,marii economisti si laureati ai Premiului Nobel pe Economie!
  Keynes,Milton Friedman,George Stigler,Wassily Leontief,Friedrich Hayek,Trygve Haavelmo,etc.Si desigur si cel mai mare teoretician al sistemelor politice Hannah Arendt.

  La noi este atat de rau ,pentru ca noi am plonjat in Socialism venind din Comunism,trecand prin NeoComunism.
  PSD ,place nu place ,este socialist-neocomunist.Urmeaza fidel PNL cu aripa desprinsa ALDE.Apoi PMP,UDMR,si UDMR .UDMR e special,este etnic-neocomunist.Toate partidele romanesti au participat la MARELE JAF!
  REPET :TOATE!Toti politicienii romani au facut,fac si vor face Marele Jaf!Toti ,fara exceptie.

  De ce este asa?
  Pentru ca sunt generatii venite din Comunism,prin Neocomunism si ajunse in Socialism!Generatii ale jafului si distrugerii de tara,fac ce au fost invatate sa faca!!!

  NU uitati ca PCR e partidul TRADATOR de TARA,era obedient si asculta ordinele Moscovei!!Ale lui Lenin,Stalin!Cand s-a infiintat MILITA PENTRU Dezmembrarea Romaniei Mari.De aceea a fost interzis!INFIINTAT in 9 Mai 1921,interzis in 1924.In anul 1924, PCR a fost interzis din cauza acțiunilor anti-romanești de la Tatar-Bunar și a rămas in ilegalitate pană in 23 August 1944.Intelegeti domniile voastre?

  A fost legalizat prin actiunea criminala a regelui Mihai,la 23 August,cu sprijin PNL!!Deci PCR tradator de tara,evident si urmasii lui ,desprinsi din PCR ,primul aparut si care a preluat mostenirea PCR fiind PSD,e clar ca si PSD e tradator de tara.Si asta face consecvent prin toate actiunile din perioada postdecembrista!!

  De aceea nu avem autostrazi,scoli si spitale,si nu vom avea NICIODATA!
  Nu poti face ceva ,cand furi totul!!
  De aceea lupta permanenta impotriva Legii,pentru ca Legea e singura care mai poate impiedica HOTIA!!Pentru ca toate aceste "-isme" unt impotriva legilor naturale ale economie.

  E PE BANI!

  Daca ma intrebati pe mine,toata viata (eu nu am fost membru nici PCR,nici ,PDSR,PSD,nici PNL,nici nimic,apolitic) m-am intrebat :

  -Cum e posibil ca o persoana cu Minima Inteligenta si Onoare sa fie Socialista,ori mai rau Comunista?

  Cand vom avea raspuns la aceasta intrebare ,abia atunci vom evolua!

  Stima,
  gg
  15.09.2017, 20:41
  Economist
  Din cauza de nepricepere, guvernul psd nu se prea baga in economie. Dar acum totul s-a schimbat! Din cauza de nepricepere guvernul are un atac concentric , la banii companiilor romanești. Uitandu-ma la economic data din Economist, observ ca Romania strălucește prin absenta. Asta in timp ce Polonia sau Cehia apar cu rezultate f bune. De ce nuapare și RO țara cu cea mai inaltă creștere din Ue? Pun intrebarea și mi se raspunde ca datele economice romanești nu sunt fiabile. Ecce homo dragnea&tariceanu!
  angel9913
  16.09.2017, 07:10
  Romania a lipsit din statisticile lui The Economist...
  ... permanent din 1989 incoace. Motivul a fost intotdeauna acelasi, indiferent de guvernare.

  Apropo de guvernare, PSD-ul si opozitia au ocupat scaunul puterii cam in mod egal in ultimii aproape 28 de ani. Au fost 4 ani de CDR cu Constantinescu presedinte, 10 ani de Basescu (din care vreo 7 cu guverne de-ale lui), plus 2 ani de Iohannis (cu 1 an de guvern favorabil lui, in persoana lui Ciolos). N-a facut nici unul nicio branza in directia asta !
  Asa ca potzi sa injuri PSD-ul cat doresti, problema e ca nici "ailaltzi" (indiferent care sunt ei) nu sunt mai breji.
  Votare placuta in continuare ! :))
  16.09.2017, 02:42
  @bgan. Bun comentariu. Noi nu sintem in OECD. Datele noastre
  si procesul de obtinere a datelor sint intr-adevar suspecte. Nu dorea tot PSD-ul ca graficele sa mearga in sus?
  doruletz13
  15.09.2017, 20:32
  pai "criza" asta santem noi duduie:)
  sau mai precis acei alegatori PSD care nu inteleg ca nu trebuie sa traiesti bine numai o saptamana sau o luna inainte de alegeri,criza vine de jos de la cei care se complac in a trai asa,de la cei carora le este frica de schimbari,de la cei carora le place sa fie "dusi cu pluta"
  darnic00
  15.09.2017, 20:31
  Un articol
  care vorbeste cat se poate de excat, corect, moral, despre ceea ce vede si intelege orice om normal. PSD este mai mult la propriu decat la figurat Ciuma Rosie. Pentru ca nu e nici o exagerare cand numim PSD-ul Ciuma Rosie. Da, PSD este o muma pentru Mafia Rosie si o Ciuma pentru Romania, pentru romani. Ciuma, ciuma, indiferent de culoare, dar la PSD se potriveste cel mai bine culoarea Partidului Comunist, rosie.
  15.09.2017, 23:24
  Nerecunoscatori romanii astia! Prefera Ciuma Rosie in loc de
  ..Sanatatea Alba, Albastra, Portocalie! )))))))))))

  Romanii au intotdeauna dreptate! Nu mai merge cu manipularea!
  darnic00
  16.09.2017, 10:11
  Daca pentru tine 18%
  inseamna majoritate....