Țărișoară, popor, stabilitate, interes național și alte cuvinte goale

Autor: Calin Nicolescu - redactor-șef Ziare.com
Marti, 05 Octombrie 2021, ora 20:22
5423 citiri
Țărișoară, popor, stabilitate, interes național și alte cuvinte goale

Politicianul român, indiferent de partid, este convins că tu, electorul simplu, ești fie prost, fie iremediabil orbit de dragostea pentru el. Așa că-ți spune ce snoave crede el că vrei să auzi, în schimbul votului. Iar singura artă în care încearcă să se perfecționeze este siluirea adevărului cu scopul final al deformării realității.

De curiozitate, am selectat câteva dintre mesajele cu care liderii politici au mimat dezbaterea moțiunii finalizate cu căderea Cabinetului Cîțu.

Oare ce câștigă USR prin faptul că aruncă România în haos?” Florin Cîțu/discurs/moțiune. Deci USR aruncă România în haos! Vă reamintesc că această criză a plecat, formal, de la decizia unilaterală a premierului Cîțu de a-l demite pe ministrul Justiției USR Stelian Ion și, de fapt, din rivalitatea PNL-USR pe același electorat, combinată cu ambiția președintelui Iohannis de a-l schimba pe Ludovic Orban cu Florin Cîțu la șefia liberalilor.

PSD ne spune că vrea anticipate, AUR spune că vrea guvern de tehnocraţi, USR spune că vrea să se întoarcă la guvernare. Mă întreb ce îi uneşte pe aceşti oameni. Avem 15.000 de infectaţi pe zi, avem creşteri la energie. Avem probleme. Păi asta e soluţia pe care o propuneţi românilor, să blocaţi ţara, să faceţi alegeri anticipate”? Daniel Fenechiu/PNL. Ce-i unește a fost spus, cu subiect și predicat, de nenumărate ori: Cîțu! Emoționantă e ipocrizia cu care liberalii constată că România e într-o criză pe care au generat-o și alimentat-o tot ei prin decizia de a-și reîmpărți funcțiile în partid în timp se aflau la guvernare.

Ați luat rolul de a fi frânarul programului de guvernare. Ați putut fi eroul luptei cu pandemia, dar ați preferat rolul relaxării. Ați sacrificat cinic stabilitatea românilor pentru a obține o mână de voturi... Ați dat-o grav de gard și ați organizat un congres de 5.000 de oameni după care ați anunțat restricții”, Dan Barna/discurs/moțiune. Pentru că, nu-i așa, USR nu a fost la guvernare până mai acum o lună și nu a deținut portofoliul Sănătății care, am aflat din retorica de după despărțire, nu a avut nici un rol în gestionarea Sănătății publice! De altfel, când au anunțat că îl refuză pe Cîțu premier, asta au și invocat liderii USR, slabele măsuri anti-COVID, nu tratamentul discreționar al premierului Cîțu și subterfugiile prin care le blochează proiectele politice.

La ultima moțiune erați alături de Cîțu și vă cădeau ochelarii. Azi sper să nu vă cadă bilele de vot”, Marcel Ciolacu/moțiune, către Dan Barna, sau „Nouă luni v-ați bătut ca chiorii pentru șefia PNL. Azi ați ajuns șef al unui hoit politic. PNL a ajuns să miroase a PNȚCD”, același Ciolacu către Cîțu și echipa câștigătoare. Măcar liderul PSD este egal cu el însuși și cu ce ne-a obișnuit PSD de la Dragnea încoace – un fin recitator de vorbe goale amestecate cu golănii de barieră.

„Cine sunt extremiștii? Noi? Care apărăm legea, care ne batem pentru drepturile românilor? Sau cineva care duce țara de râpă? Care face segregare pe motive medicale. Florin Cîțu lasă să moară românii în spitalele pe care nu le repară. Cîțu și Iohannis sunt principalii vinovați de dezastrul de azi”, Claudiu Târziu/AUR/discurs/Moțiune. Pentru că apărarea legii înseamnă să organizezi adunări ilegale în care să propăvăduiești expertiza medicală de AUR, mult mai competentă și credibilă decât a tolomacilor care au făcut o facultate pentru asta.

În loc de concluzie

Cea mai mare nedreptate care i-a fost făcută lui Klaus Iohannis vreodată a fost comisă de PSD&co când l-au acuzat că n-ar fi român. “Român” în sensul acela șmecheresc cu care escrocii profesioniști din politică lingușesc fraierii pe care altminteri îi alintă în privat cu termenul de „pulime”.

Echipa Ponta a crezut că poate amăgi electoratul apăsând pedala naționalismului și să-l asocieze pe atunci candidatul Iohannis cu un venetic neamț (sasul) care, vezi-Doamne, nu simte sau gândește ca noi. Dimpotrivă, el e mult mai român decât ne-am fi dorit! Însă român d-ăsta șmecher! Puținul timp pe care și-l dedică politicii îl alocă combinatoricii dâmbovițene fără orizont. E interesat aproape exclusiv de propria-i stare și bunăstare. Narcisist și obtuz. Sunt singurele explicații posibile după aventura cu impunerea lui Florin Cîțu la conducerea PNL în ciuda crizei COVID care afectează România laolaltă cu lumea întreagă, în ciuda interesului și imaginii PNL pe termen mediu și lung, în ciuda oportunității de relansare economică a României pe bani europeni, în ciuda speranțelor exprimate la vot de naivii care ți-au dat mandatul.

Să nu-ți pese decât de tine este o probă de amoralitate destul de comună liderilor autocrați. Să nu poți calcula nici două-trei mișcări înainte este, însă, o probă de îngâmfare vecină cu prostia. Iar calcul aritmetic al unei majorități și interesul fiecărui partid ajuns în Parlament nu sunt vreun mister indescifrabil al Universului.

O butadă general acceptată spune că, pe lumea asta, doar moartea și taxele sunt lucruri sigure. Cred că putem fi siguri și că, dacă se termină prost, noi, fraierii, o să plătim și dacă, totuși, vor găsi o soluție la toată babilonia asta, ei, tupeiștii vor ieși bine!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Florin Citu, #Klaus Iohannis, #PNL, #aur, #PSD, #Ludovic Orban , #stiri politice