Are Traian Basescu servicii de propaganda? (Opinii)

Duminica, 16 Iunie 2013, ora 19:36
1683 citiri
Are Traian Basescu servicii de propaganda? (Opinii)
Foto: impactnews.ro

Sintagma "propaganda basista" este frecventa pe net si in anumite emisiuni TV. Nu iese foc fara fum - nu foloseste nimanui daca ne facem ca nu o vedem. Dar cine incearca sa afle ce se ascunde in spatele serviciilor de propaganda din 2004 incoace are de raspuns la o intrebare: sunt ele o reactie la atacurile adversarilor, ori adversarii reactioneaza la atacurile "scutierilor" prezidentiali?

De remarcat ca propaganda agresiva nu caracterizeaza democratiile avansate. Ce sa fi provocat resuscitarea serviciilor de propaganda? De vina ar fi imensa frustrare a presedintelui caruia urmeaza sa i se termine mandatul, ori teama ca ar putea pierde din putere sau ca altcineva ar putea avea initiative personale fara a-l consulta si a-i primi acceptul. De verificat.

Cum a (re)aparut ideea de propaganda?

A venit la Cotroceni pe un mesaj anticoruptie, anticomunist, antipopulism, in general, anti... Ne-a descris apoi statutul de presedinte jucator fara a sesiza ca din activitatea prezidentiala lipseste tocmai dimensiunea constructiva, ceea ce s-a dovedit premonitoriu.

Azi realizam ca "jucator" nu inseamna neaparat ceea ce ni s-a spus de la inceput: orice joc, inclusiv la bursa sau poker, presupune respectarea unor reguli, pe cand jocurile politice initiate in cele doua mandate nu prea au avut legatura cu regulamentele, darmite cu fisa postului ori interesul general.

Atunci cand mediile au remarcat discrepante intre ceea ce si-a propus si ceea ce pune in opera, au inceput atacurile impotriva lui Basescu, motiv pentru care au aparut ca din senin asa-zisii "scutieri", "oamenii mariei sale".

Sunt jurnalisti, activisti, realizatori de televiziune, comentatori, analisti, ziare si posturi TV pentru care, indiferent ce face, Traian Basescu e ridicat in slavi, iar zisele sale, multiplicate si raspandite in cele patru zari.

Incet-incet, cu totii au lasat impresia unei armate disciplinate care se ocupa cu servicii de propaganda. Nu se stie insa daca are si state de functiuni.

Propaganda are si parti bune

Indeobste, intr-o democratie, propaganda este folosita pentru a construi un curent de opinie (mainstream), o masa critica favorabila unei intreprinderi greu de pornit: cand se doreste castigarea aderentilor la o idee, un program ori un proiect important pentru cetateni, cand urmeaza legiferarea unor domenii sensibile, impunerea unor restrictii sau ca populatia sa accepte exploatarea gazelor de sist, de pilda, ori construirea unui pod, a unei mari fabrici cu incertitudini asupra mediului.

In cazul nostru, insa, propagandistii procedeaza ca pe vremuri: se spune ca o buna parte din resurse si energii se epuizeaza pentru cultul personalitatii, de care credeam ca am scapat odata cu revolutia, iar o alta parte, pentru desfiintarea, descurajarea, inlaturarea adversarilor, pentru destructurarea formatiunilor politice neagreate si pentru crearea altora de tip "cal troian".

Cultul personalitatii?

In favoarea celor de mai sus se pot aduce si argumente: se lucreaza continuu la imagini precum "Basescu - aparatorul Justitiei", "Basescu - simbolul corectitudinii", "Basescu - atacat de penali si mogulul-varan Voiculescu", "Basescu vrea binele poporului", de aceea tine neaparat la referendumul din 2009, ca sa avem un Parlament Unicameral mai mic si mai ieftin, "Basescu strica planurile mafiotilor, penalilor...", cu totii aciuati in USL, mai nou, in PDL.

In ultima vreme se acrediteaza ideea ca, dupa incheierea mandatului sau urmeaza potopul. Ca un mare patriot ce este, lui Basescu i-ar veni manusa functia de prim-ministru care i se si cuvine de drept. In consecinta, pregatirile pentru lansarea unui vehicul electoral adanc personalizat sunt pe sfarsite.

Un nou proiect pentru Basescu

Declansate mai antart si cu foarte multa pricepere si imaginatie prin celebra de acum Alba ca Zapada, aceste pregatiri vor scoate din spuma marii Miscarea Populara, numai buna pentru asigurarea unui viitor politic demn de Traian Basescu.

Din pacate, orice noua tema de propaganda a "scutierilor" prezidentiali primeste in scurt timp o replica la fel de puternica din partea adversarilor, si invers, iar confruntarea celor doi vectori de opinie acopera spatiul public in dauna unor teme cu adevarat importante referitoare la revizuirea Constitutiei, buna guvernare, imbunatatirea climatului economic.

Nu cumva asta se si doreste? Pentru ca, in afara unor sume colosale cheltuite aiurea, sorti de izbanda nu are nici una, nici alta.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#propaganda Basescu, #Basescu imagine presa, #Basescu propaganda presa , #presedinte