Apelul Monicai Macovei pentru Iohannis: Sa isi asume in fata diasporei esecul!

Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 08:062182 citiri
Apelul Monicai Macovei pentru Iohannis: Sa isi asume in fata diasporei esecul!
Foto: Facebook/Monica Luisa Macovei

Monica Macovei a transmis in numele partidului M10 o scrisoare deschisa catre presedintele Klaus Iohannis in care ii cere sa nu promulge legea votului prin corespondenta si sa isi asume in fata diasporei acest esec.

"Partidul M10 ii solicita presedintelui Iohannis sa nu promulge legea votului prin corespondenta si sa isi asume, in fata diasporei care l-a ales, acest esec de etapa, alaturi de doamna Gorghiu si domnul Dragnea, surprinsi ieri (miercuri - n.red.) in ipostaze prietenesti, tovarasesti chiar, in Parlamentul Romaniei", a scris pe Facebook Monica Macovei.

In cadrul scrisorii, care poate fi citita integral pe site-ul M10, semnatarii sustin ca "decat o mascarada, mai bine deloc".

Reprezentantii partidului scriu si ceea ce inseamna din punctul lor de vedere o reforma a sistemului de vot:

1. vot la distanta (electronic si prin corespondenta) accesibil tuturor cetatenilor;
2. vot la distanta la toate tipurile de scrutin si la referendumuri;
3. votul la distanta nu trebuie sa implice drumuri la misiunile diplomatice;
4. votul trebuie sa fie perfect securizat;
5. legea trebuie sa prevada sanctiuni drastice pentru frauda electorala;
6. diaspora trebuie sa fie corect reprezentata in Parlament si sa poata vota la toate tipurile de alegeri, inclusiv la cele locale.

Legea votului prin corespondenta, adopdata. Se aplica doar pentru alegerile parlamentare

M10 mai transmite ca legea adoptata miercuri este un mod prin care se incheie discutia despre votul prin corespondenta si pentru a mentine "diaspora irelevanta politic".

"Partidul M10 ii cere in continuare sa garanteze si sa impulsioneze reforma profunda a legilor electorale, a sistemului de vot, a reprezentarii cetatenilor, a finantarii campaniilor, si sa nu cautioneze o lege perfida, care simuleaza deschiderea doar pentru a mentine excluderea diasporei din viata politica a Romaniei", se mai arata in document.

Proiectul de lege privind votul prin corespondenta a fost adoptat, miercuri, si de Camera Deputatilor, for decizional, dupa ce saptamana trecuta initiativa a fost votata in Senat. Un amendament prevede ca votul prin corespondenta se va aplica doar la alegerile parlamentare, nu si la cele prezidentiale, ceea ce inseamna ca nu a fost rezolvata problema cozilor la care au stat romanii din diaspora ore in sir, in luna noiembrie a anului trecut cand a fost ales presedinte Klaus Iohannis.

A.G.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News