Apel adresat de ICDE liderilor UE si NATO: Nu participati la parada de putere organizata de Putin pe 9 mai!

Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 15:24
6792 citiri
Apel adresat de ICDE liderilor UE si NATO: Nu participati la parada de putere organizata de Putin pe 9 mai!
Foto: Arhiva Hepta.ro

Asociatia Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana (ICDE) adreseaza un apel sefilor de state si de guverne din spatiul euro-atlantic de a nu participa la evenimentele preconizate a fi organizate la Moscova, pe 9 mai, anticipand ca acestea "vor fi prezentate opiniei publice locale si internationale ca o parada de putere a presedintelui Vladimir Putin, sub ochii aprobatori ai liderilor alesi ai democratiilor liberale".

ICDE isi argumenteaza pozitia reamintind de anexarea Crimeei si rapoartele referitoare la campania de "dezinformare si decredibilizare" a Occidentului alimentata dinspre Rusia.

"In conditiile in care liderul de la Kremlin nu a revenit asupra anexarii ilegitime a Peninsulei Crimeea, care apartine Ucrainei, iar regimul de la Moscova se afla in continuare sub sanctiuni occidentale pentru agresiunea asupra unui stat suveran, si avand in vedere concluziile Raportului Serviciului European de Actiune Externa (SEAE) al UE din 16 martie a.c., care indica o campanie de dezinformare si decredibilizare a institutiilor occidentale alimentata de surse din Rusia, consideram ca ar fi total nepotrivit si inoportun ca sefi de state si de guverne din UE si NATO sa legitimeze prin prezenta lor comportamentul regimului Putin, sfidator la adresa dreptului international si a valorilor liberale occidentale", subliniaza ICDE in apelul lansat miercuri liderilor occidentali.

Intr-un articol publicat zilele trecute la rubrica Invitatii Ziare.com, Dorin Popescu, membru al ICDE, a explicat ca "Parada Militara anuala din Piata Rosie, cu ocazia Zilei Victoriei, nu este numai un eveniment de imagine".

"Nu este un simplu instrument din arsenalul ideologic strategic al Kremlinului, nu este o simpla vitrina cu armamente si nici o fotografie de etapa a fortei militare a Imperiului, nu este o simpla demonstratie de forta si nici jurnal de ciuma, este semnul sacrosanct, peren si paradigmatic al supravietuirii si puterii Imperiului intr-o lume cu temelii tulburate.

Daca se 'clinteste' ceva din acest semn sacrosanct (locul - Piata Rosie/Kremlin; timpul - 9 Mai, Ziua Victoriei etc.), autolegitimitatea Imperiului ca supravietuitor neconditionat si singular al oricaror cataclisme posibile, de la ciume la democratii, de la otomani la americani, de la batalii cu arcul la sofisticate razboaie cyber, va intra in moarte clinica", a adaugat acesta.

De asemenea, presedintele ICDE, Valentin Naumescu, sublinia intr-un articol publicat recent la rubrica Invitatii Ziare.com faptul ca UE va iesi din aceasta criza "pe scut sau sub scut".

"Poate parea paradoxal, dar Occidentul transatlantic (UE-SUA-Marea Britanie-Canada) va avea sansa sa se reinventeze in perioada post-pandemie, daca va avea o clasa politica inteligenta si inspirata, suficient de puternica pentru a se delimita ferm de regimurile dictatoriale mincinoase de la Moscova si Beijing si de a nu mai face compromisuri cu guverne abuzive, evident dominate de dorinta politica de a diviza si desfiinta suprematia Vestului", argumenta Valentin Naumescu.

Afla mai multe aici: Tari bogate, tari sarace. Solidaritatea europeana, "corona-bondurile" si iminenta criza post-pandemie a UE.

Asociatia Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana este un think tank care promoveaza prin dezbateri, proiecte si actiuni cultura democratica si valorile fundamentale ale Uniunii Europene.

C.B.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#apel ICDE occident parada Putin Moscova, #parada militara Rusia 9 mai , #politica externa