APADOR-CH a trimis MAI propuneri pentru legea persoanelor disparute

Luni, 05 August 2019, ora 12:48
3504 citiri
APADOR-CH a trimis MAI propuneri pentru legea persoanelor disparute
Foto: Facebook/APADOR-CH

APADOR-CH a transmis Ministerului de Interne sase propuneri privind proiectul de lege privind cautarea persoanelor disparute, dupa cazul Caracal.

Intre acestea sunt includerea adolescentilor cu varsta intre 14 si 18 ani printre persoanele considerate in situatie de vulnerabilitate si inlocuirea cu "de indata" a termenelor de 24 sau 48 de ore prevazute in proiect pentru semnalarea in baza de date sau pentru declansarea cautarii unei persoane disparute.

APADOR-CH a transmis, luni, Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sase propuneri pe marginea proiectului de lege privind cautarea persoanelor disparute, aflat in lucru la minister dupa cazul Caracal.

"Asociatia considera ca legea este binevenita si in forma prezentata are multe prevederi rezonabile", se arata intr-un comunicat transmis de asociatie.

Conform sursei citate, proiectul de lege prevede acum ca numai minorii sub 14 ani sunt considerati ca se afla intr-o situatie de vulnerabilitate, iar cei intre 14 si 18 ani - numai daca exista date si informatii ca se afla in compania unor persoane care le pot pune in pericol integritatea corporala, sanatatea sau viata.

"APADOR-CH considera ca aceasta distinctie intre minori, pe categorii de varsta (pana la 14 ani si intre 14 si 18 ani), in cazul persoanelor disparute, este excesiva si nejustificata.

Simplul fapt ca persoana disparuta este minor (nu a implinit 18 ani) ar trebui sa fie suficient pentru considerarea acestuia ca se afla intr-o situatie de vulnerabilitate", se arata in comunicat.

Asociatia spune ca proiectul prevede introducerea semnalarii in baza de date a disparitiei unei persoane de indata - pentru disparutul aflat intr-o situatie vulnerabila si in 24 de ore - pentru disparutul care nu se afla intr-o situatie vulnerabila, distinctie pe care asociatia o considera nejustificata.

"Pentru gasirea unei persoane (care, de fapt, este si scopul legii), esential este ca toate procedurile sa se deruleze cat mai rapid, iar introducerea in baza de date a oricarei persoane disparute trebuie facuta de indata ce a fost sesizata, fara instituirea unui termen de 24 de ore.

Daca, ulterior, sesizarea privind disparitia nu se confirma, este foarte simplu ca, de indata ce disparitia a fost infirmata, sa se faca o mentiune in acest sens in baza de date", mai scrie in comunicat.

De asemenea, se recomanda definirea in proiectul de lege a notiunii de "cercetare criminalistica a domiciliului/resedintei/sediului" si reducerea la jumatate a unor termene prevazute in proiectul de lege pentru operationalizarea unor structuri sau pentru adoptarea de regulamente, dispozitii sau ordine ori pentru incheierea unor protocoale.

APADOR-CH cere si majorarea pedepselor pentru unele infractiuni prevazute in proiectul de lege si ca initiatorul acestui proiect de lege sa solicite Parlamentului adoptarea sa in procedura de urgenta.

Amintim ca MAI a pus, vineri, in dezbatere publica proiectul de lege privind cautarea persoanelor disparute

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#APADOR CH lege disparitie, #lege persoane disparute , #lege