Anti-americanul cu masca de lup dacic

Autor: Teodor Baconschi - doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religiilor
Marti, 30 August 2016, ora 17:00
28570 citiri

In ochii mei, anti-occidentalismul nu e o proba de nationalism, ci de intoarcere la mentalitatea comunista.

Asa a fost Romania sub regimul comunist: anti-NATO, anti-americana, izolationista, cuplata cu lideri dubiosi, dictatori si marxisti din lumea a treia. Ba chiar sponsor al unor cercuri teroriste, justificate prin diferite lupte pentru "eliberare". Dar mai ales subordonata intereselor URSS, in pofida paradei de "autonomie" facute de Ceausescu.

Plec de la premiza ca orice resuscitare a acestui comportament nu serveste interesului romanesc pe termen scurt, mediu si lung. In situatia noastra geopolitica, testul relatiei cu SUA si respectiv al atitudinii fata de americani mi se pare fundamental si semnificativ.

Le aduc aminte anti-americanilor, aparuti ca ciupercile dupa declaratia (e drept, inabila) a ambasadorului Pettit, de la Chisinau, ca noi am cerut sa fim membri NATO. Ne-am adaptat armata la noul bloc, am incercat, macar, sa ne ajustam planificarea politico-militara la realitatea celei mai puternice aliante militare de pe glob.

Tot noi am solicitat la Washington o ridicare a relatiei bilaterale la rang de parteneriat strategic. De aceea ne putem dezvolta (cat de incet e desigur alta poveste, legata de mentalitatile locului si de sechelele comunismului).

De aceea ne simtim in siguranta, sub umbrela Aliantei si a facilitatilor militare americane instalate in tara noastra. La o alta scara, tot din aceste motive s-a putut reconstrui, pe drumul catre o nemaivazuta prosperitate, si Europa occidentala, distrusa in urma celui de-al II-lea Razboi Mondial.

Prin urmare, nu am inventat nimic, dar am profitat, de bine de rau, de noile noastre aliante: niciodata Romania nu a fost mai bogata, mai dinamica, mai liberala, mai deschisa catre lume decat in anii de dupa 2004 (aderarea la NATO) si respectiv 2007 (integrarea in UE). Evident, multe lucruri functioneaza prost, de pilda selectia valorilor.

Avem multe de criticat si corectat intr-o societate vidata prin emigratie, debusolata printr-un numar imens de schimbari sociale intensive si subminata de multiple handicapuri originare. Cu toate acestea, niciun anti-american cu masca de lup dacic nu ne poate oferi un sistem de aliante mai eficient, mai solid, mai nobil in baza sa axiologica.

Teza lor: "am devenit o colonie americana" e de un comic grotesc. Am fost colonie sovietica, dupa ce tancurile lui Stalin ne-au impus un regim totalitar si au "castigat", pe mana comunistilor romani, niste alegeri total trucate. E penibil sa faci analogii intre deceniile de dominatie bolsevica si continutul parteneriatului strategic romano-american. SUA sunt sediul schimbarii tehnologice globale, gratie careia avansam economic si social mult mai rapid.

E de asemenea un investitor important: multi romani lucreaza la mari companii americane. Ne-ar trebui de fapt mai multe, numai ca oferim o infrastructura descurajanta. Nu poti critica SUA? Pai insusi valul de articole anti-americane pe care le-am citit zilele acestea infirma, daca mai era cazul, aceasta "temere" de oprimati fictivi. Nu doar ca romanii - ca si oricare alte natii democratice - au toata libertatea de expresie, dar valorile pe care se sprijina America Parintilor Fondatori constituie singura garantie morala impotriva oricarui risc de autoritarism sau derapaj anti-democratic.

Nu-mi plac nici mie anumite fenomene occidentale: mi se pare, bunaoara, ca prea multa "corectitudine politica" altereaza simtul realitatii si genereaza ipocrizie represiva. Mi se pare ca renegarea radacinilor crestine ale civilizatiei euro-americane produce slabiciune istorica si o diminuare consecutiva de vigoare civilizationala. Lista e lunga. Numai ca aici nu sunt critici legate de ratiunea constitutiva a civilizatiei occidentale, ci reactii fata de niste batalii culturale curente, la care pot lua si eu parte, spunandu-mi opinia fara oprelisti.

As incheia aceste notatii cu o fraza care-i va deranja, poate, pe nationalistii izolationisti, dar care corespunde unui adevar geopolitic elementar: noi avem mult mai mare nevoie de SUA decat invers. Scoateti SUA ca putere garanta a aplicarii Articolului 5 din Carta NATO si vedeti ce ne ramane ca orizont national, intr-o vecinatate rasariteana tot mai turbulenta si tot mai sedusa de impulsuri revizioniste.

Teodor Baconschi este doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religilor, Universite Paris Sorbonne - Paris IV.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#ambasador american Moldova, #Romania relatii SUA, #Romania occidentalizare , #politica externa