ANI mai are 3 luni de viata? (Opinii)

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 14:14
9407 citiri
ANI mai are 3 luni de viata? (Opinii)

Cu 4 membri ai Guvernului gasiti incompatibili sau in conflict de interese, ANI a dat una dintre marile sale lovituri, pe care Guvernul USL a incasat-o din plin.

Ce puteau face? Ca de obicei, au spus ca e vorba de o razbunare politica a instrumentelor lui Traian Basescu, ceea ce ne asteptam si ne asteptam de fiecare data cand vor avea probleme. Stim, nimeni nu e dubios sau incompatibil in tara asta - doar se vede ca plesnim de oameni cinstiti - toti sunt victime politice.

Cei din USL uita ca ANI a subtiat si randurile PDL - liderul senatorilor democrat-liberali, Cristian Radulescu, a fost declarat si el incompatibil, fostul presedinte CJ Timis Constantin Ostaficiuc a fost gasit in conflict de interes, fostul ministru Ioan Botis a patit-o si el, deputatul Petru Movila la fel, alt deputat - Brandusa Novac, de asemenea. Si lista e lunga, cuprinzand alti parlamentari, primari si consilieri PDL.

Cu toate astea, USL are cea mai mare problema cu ANI si e dispusa s-o desfiinteze. USL are si posibilitatea s-o faca, daca va castiga alegerile din decembrie.

Evident, nu s-o rada de pe surprafata pamantului. USL vrea sa pastreze o institutie care se numeste ANI. Desfiintarea pe fata ar insemna un scandal imens atat in tara, cat si din partea Comisiei Europene. Dar vrea sa-i ia absolut toate puterile. Sa nu mai poata sa mai scoata din joc pe nimeni. Ceea ce ar insemna desfiintarea de facto.

Stim din declaratiile publice ca asta vor. Un lung sir de lideri USL a anuntat asta. Au catalogat ANI ca "instrument al lui Basescu", "politie politica" si asa mai departe, asta desi mai toate solutiile ANI au fost confirmate de instanta. Au anuntat ca vor schimba legea. Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a facut, saptamanile trecute, o serie de propuneri pentru "imbunatatirea" legislatiei in domeniul incompatibilitatilor. Adica pentru "castrarea" ANI.

Toti sau aproape toti din USL vor asta. Unii urasc cu disperare aceasta institutie, intrucat le pune in pericol carierele politice, chiar si situatia juridica. Problema e - cand s-o faca?

Nu poti s-o faci acum, suntem in campanie electorala si ar putea aduce neplaceri. Nu poti s-o faci nici in prima jumatate a lui decembrie, atunci se formeaza Guvernul. E riscant s-o faci si la sfarsitul lui decembrie - inceputul lui ianuarie, caci vine raportul de tara pe Justitie al Comisiei Europene. Asta daca mai au rabdare cei carora le arde buza si, pana trece raportul, se pot trezi ca au distruse carierele politice.

Dar cel mai prielnic moment e cel de dupa alegeri. Pe care, daca nu se intampla vreo minune, USL o sa le castige cu un avans confortabil. Chiar si cu un avans mic, nu e problema, vor gasi destui pedelisti, udemeristi si pepededisti care sa voteze pentru mutilarea ANI. Daca nu atunci, cand? Abia vor fi castigat, cu urmatoarele alegeri parlamentare peste alti 4 ani si cu cele prezidentiale peste abia 2 ani. Nu vor avea nimic in fata lor, niciun pic de presiune electorala.

Singura presiune va veni din partea Occidentului - a Comisiei Europene si a Americii. Distrugi ANI, Romania va avea de pierdut. Dar au prea multi de castigat ca sa nu incerce.

De ce n-ar face-o? Daca gasesc momentul potrivit, in care alt scandal o mascheaza, daca se misca repede, daca exista suficienta hotarare in USL, asa vor face. In 3 luni.

Desigur, nimic nu e batut in cuie. Poate ca sunt lucruri de care cei din USL vor tine cont. Poate jocurile din interior vor fi de asa natura incat sa nu se ajunga aici, poate unii vor tine seama de efecte. Sau poate ca la Curtea Constitutionala o asemenea tentantiva va fi blocata. Daca nu, ANI mai are cam 3 luni de trait.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#desfiintare ANI USL, #ANI ministri incompatibili , #incompatibil