Andrei Tinu (PSD) vrea drept de vot de la 16 ani

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 19:11 2604 citiri
Foto: Jurnalul

Secretarul executiv al TSD Andrei Tinu a depus un amendament la Comisia pentru revizuirea Constitutiei prin care propune reducerea varstei minime de vot de la 18 la 16 ani.

In sustinerea amendamentului sau, Tinu spune ca exista "prevederi in legislatie care fac referire expresa la varsta de 16 ani", cum ar fi dobandirea capacitatii de munca sau raspunderea penala.

"In aceste conditii, care ar fi impedimentele pentru a beneficia si de dreptul de vot incepand cu varsta de 16 ani?", sustine Tinu, citat de Mediafax.

Toni Grebla (PSD): Nu este cazul sa reducem varsta de vot la 16 ani

Tinu mai argumenteaza ca exista o multime de alte state in lume in care s-a acceptat dreptul de vot de la 16 ani, cum ar fi Austria, Slovenia (partial), cantonul Glaris din Elvetia (pentru alegerile locale si regionale), Bosnia, Serbia si Muntenegru, in Europa, Brazilia, Argentina, Nicaragua si Cuba, in America Latina.

"Societatea romaneasca a evoluat foarte mult de la ultima revizuire a Constitutiei, aprobata prin referendumul national din 18-19 octombrie 2003, fapt consemnat de rapiditatea cu care s-a extins internetul si, prin urmare, accesul la informatie, in special in randul tinerilor.

Segmentul de varsta de 16-18 ani este cel mai activ din acest punct de vedere, cel mai informat si cel mai dornic sa participe la actul de decizie.

Conform datelor Recensamantului populatiei, la data de 1 iulie 2012 numarul cetatenilor romani cu varste de 14-15 ani, adica toti acei cetateni care, la 1 iulie 2014, vor avea varsta de 16, respectiv 17 ani, se ridica la 437.235, la un total de 21.316.420 de locuitori (populatie stabila)", adauga Tinu in motivarea propunerii.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News