Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”

Joi, 21 Octombrie 2021, ora 08:006621 citiri
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Politologul Andrei Țăranu susține că Dacian Cioloș a obținut un capital de imagine după eșecul din Parlament FOTO Facebook/Dacian Cioloș

Politologul Andrei Țăranu a declarat pentru RFI că votul împotriva lui Dacian Cioloș era unul pre previzibil, dar cele 10 voturi obținute din afara partidului sunt, cel mai probabil de la PNL aripa Orban, ceea ce înseamnă că „grupul de la PNL tinde să se desfacă în bucăți”.

„În multe părți, iar de unele nici nu ne dăm seama unde se vor duce. În al doilea rând, așteptăm o formulă pe care, constituțional, președintele trebuie să o ceară. Să vină o consultare a tuturor partidelor la Cotroceni, așa cum a fost și acum 10 zile. Și să urmeze o încercare din partea domniei sale să rezolve cât mai repede criza guvernamentală, astfel încât să putem să intrăm în anul 2022 cu un buget și cu o formulă care să reziste măcar patru, cinci luni, pe perioada în care, cel mai probabil, criza epidemică va continua. Doamne ferește, sper că nu se va agrava, a declarat Andrei Țăranu, la RFI.

Potrivit politologului, Dacian Cioloș, deși a fost respins în Parlament cu un vot istoric, obținând cele mai puține voturi pentru o propunere de premier, a avut numai de câștigat din punct de vedere al imaginii.

„Președintele a respectat procedurile și l-a propus pe domnul Cioloș, care a fost singurul care a cerut să încerce să facă o majoritate. La rândul său, domnul Cioloș a încercat să își facă o campanie de imagine. Nu uitați că este proaspăt ales președinte al USR. Și pe de o parte a încercat să întărească echipa domniei sale împrejurul unei noi platforme și a unei noi imagini a USR. Pe de altă parte, probabil că a încercat să declanșeze o posibilă campanie spre alegerile prezidențiale din 2024.

E un post pe care domnia sa îl vizează, după cum știm cu toții. Din acest motiv a fost o bună formulă de a face „campanie pe gratis” sau, mai exact, o campanie la cererea USR, care să aducă USR mult mai aproape de cetățeni. Au fost mulți care nu au înțeles de ce USR nu a achiesat la acest joc.

Și în felul acesta a pus PNL oarecum în defensivă. În cele din urmă, domnul Cioloș a avut doar de câștigat de pe urma acestei campanii, chiar dacă, în realitate, au fost pierdute 10 zile în care din punct de vedere politic poate s-ar fi găsit modele, formule de guvernare stabilă”, a mai declarat Țăranu, la RFI.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News