AMR acuza o "intelegere meschina" intre Ponta si Basescu pe numirea procurorilor

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 15:04
3223 citiri
AMR acuza o "intelegere meschina" intre Ponta si Basescu pe numirea procurorilor
Foto: Arhiva

Asociatia Magistratilor din Romania critica decizia premierului si a presedintelui de a numi procurorul general si procurorul sef al DNA fara continuarea procedurii demarate in urma cu cateva luni cu acordul Comisiei Europene.

"AMR solicita presedintelui Romaniei si Primului Ministru revenirea asupra declaratiilor de intentie in ceea ce priveste procedura de numire in functiile de conducere la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si al Directiei Nationale Anticoruptie, intrucat orice implicare politica a justitiei, fundamentata pe intelegeri meschine, dincolo de orice inchipuire, raportat si la timpurile pe care avem pretentia ca le traim, nu face decat sa genereze, pe plan intern, un dezechilibru intre puterile statului si un blocaj institutional, iar in plan international va condamna - pentru totdeauna - Romania la o lipsa de respect si de recunoastere a sa ca stat de drept", se arata intr-un comunicat de presa citat de Realitatea.net.

Discursul public conduce, in opinia AMR, la concluzia ca, "in ceea ce priveste sistemul judiciar, pe segmentul amintit, urmeaza a se realiza un acord de compromis, ajungandu-se la efectuarea unor nominalizari agreate politic, in absenta oricaror criterii obiective care sa se inscrie in spiritul legii, la adapost de incercarile de subordonare a justitiei", se mai arata in comunicatul citat.

Premierul Victor Ponta, care detine interimatul la Ministerul Justitiei, a declarat vineri ca nu exclude varianta ca fostul procuror general Laura Codruta Kovesi sa fie numita la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie, ipoteza fiind vehement contestata de co-presedintele USL, Crin Antonescu.

Acesta a afirmat duminica seara ca ruperea USL ar fi o varianta posibila in cazul in care Kovesi va fi numita de Ponta procuror sef la DNA.

Replica premierului nu s-a lasat mult asteptata. Acesta a declarat, luni, ca PSD a fost intotdeauna solidar cu PNL, chiar si atunci cand a luat decizii controversate, cum ar fi primirea in partid si oferirea de functii pentru Sorin Frunzaverde si Mihai Stanisoara, doi apropiati ai lui Traian Basescu.

Ponta ii da replica lui Antonescu: Eu nu ma spal pe maini ca Pilat din Pont

Ponta a mai declarat ca el nu s-a razgandit niciodata si ca USL nu se va rupe din cauza PSD, ci va continua sa il sustina pe Crin Antonescu la prezidentialele de anul viitor.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#AMR numire procurori sefi, #Ponta Kovesi sef DNA, #numire procuror general DNA , #procurori sefi