Ambasadorul SUA la Bucuresti explica de ce Iranul e inca un pericol. Despre Deveselu, propaganda si Crimeea

Autor: Ana Ilie
Luni, 01 Februarie 2016, ora 14:53
6293 citiri
Ambasadorul SUA la Bucuresti explica de ce Iranul e inca un pericol. Despre Deveselu, propaganda si Crimeea
Foto: Ziare.com

Ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, apreciaza ca elementele scutului antiracheta instalate la Deveselu reprezinta cea mai mare contributie romano-americana la securitatea regiunii si securitatea transatlantica. Diplomatul subliniaza ca propaganda Rusiei impotriva scutului este gresita.

"Investitia facuta de Romania si SUA in Deveselu este cea mai semnificativa contribuitie a celor doua tari, ca sa imbunatateasca apararea Romaniei si tarilor din aceasta parte a Europei, dar si cea mai mare contributie pentru imbunatatirea apararii intregii regiuni transatlantice.

Sistemul de aparare antiracheta care a fost instalat la Deveselu nu este directionat impotriva Rusiei, nu are nimic de-a face cu Rusia, este directionat impotriva potentialei amenintari cu racheta din partea Iranului, amenintare care s-ar putea extinde si in alte parti din Orientul Mijlociu", a afirmat Hans Klemm, luni, intr-o intalnire restransa cu unii reprezentanti mass-media, inclusiv Ziare.com.

Scutul antiracheta de la Deveselu, gata de actiune - SUA: Va functiona de minune

"Deveselu face parte dintr-o abordare in faze pentru imbunatatirea infrastructurii apararii antiracheta in Europa. Nu are legatura directa cu Rusia sau agresiunea rusa in Ucraina, este orientat spre amenintarea care vine dinspre Iran si in potential pe viitor din alte tari din Orientul Mijlociu. Dar prin stabilirea acestei retele de instalatii care ofera aparare antiracheta, Deveselu aduce o contributie majora la zona transatlantica", a explicat diplomatul.

Iranul ramane o amenintare, in ciuda acordului istoric

Intrebat in ce fel mai e relevant acest argument in conditiile in care Iranul a ajuns la un acord cu comunitatea internationala pe programul sau nuclear, ambasadorul american a aratat ca acordul nu include si programul de rachete balistice al Iranului, deci amenintarea ramane prezenta si exista potentialul de extindere si in alte zone din Orientul Mijlociu.

"In ceea ce priveste Iranul, comunitatea internationala si aceasta tara au incheiat un acord important in 2015 cu privire la programul sau nuclear, dar nu a ajuns la o intelegere similara cu privire la programul de rachete balistice.

Atat SUA, cat si ONU au mentinut sanctiunile impuse Iranului, ca urmare a ofensivei sale, a programului de rachete balistice, a devoltarii acestui program, inclusiv continua testare a acestor rachete. De aceea, s-a considerat ca Deveselu este necesar si continua sa fie necesar. Trebuie facut aceasta diferenta, intre programul nuclear, programul de rachete. Acordul de anul trecut trateaza doar programul nuclear iranian", a explicat acesta.

"In ceea ce priveste Rusia, Deveselu si programul NATO de aparare impotriva rachetelor balistice, care, inca o data spun, nu e directionat impotriva Rusiei, propaganda Rusiei din acest punct de vedere este gresita", a intarit ambasadorul.

Hans Klemm a mai aratat ca "orice escaladare ar fi consecinta actiunilor Rusiei, nu actiunilor NATO, Romaniei sau SUA".

Rusii vor fi curand in stare sa taie accesul SUA la Marea Neagra - raport US Naval Intelligence

In ceea ce priveste proiectul Ministerului Apararii de a avea o flota NATO permanenta in Marea Neagra si posibilitatea ca SUA sa participe la aceasta, Klemm a aratat mai intai ca "libertatea navigatiei oriunde in lume este foarte importanta pentru SUA, inclusiv in Marea Neagra".

"SUA raman ingrijorate de agresiunea Rusiei in Ucraina si se opun in continuare ocuparii ilegale a Crimeii de catre Rusia, suntem ingrijorati de militarizarea Crimeii de catre rusi si implicatiile pe care le are acest fapt pentru libertatea navigatiei si accesul in Marea Neagra", a aratat seful misiunii diplomatice americane la Bucuresti.

"In NATO, pe langa temerile cu privire la agresiunea in Ucraina si implicatiile pentru apararea si securitatea aliatilor nostri in regiunea baltica, suntem ingrijorati si de implicatiile pentru regiunea Marii Negre. Asta e ceva ce romanii au solicitat de ceva timp aliantei sa analizeze mai atent, din cate inteleg, si SUA, care lucreaza cu aliatii din NATO, dau tot mai mare atentie evolutiilor din zona Marii Negre si dezvolta potentiale contramasuri pentru a spori securitatea in aceasta parte a lumii", a raspuns acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ambasador SUA scut antiracheta Rusia, #Hans Klemm Deveselu propaganda Rusia, #ambasador SUA flota Marea Neagra , #ambasador