Ambasadorul Germaniei: Se impune ca MCV sa ramana in vigoare

Joi, 03 Mai 2012, ora 14:32
2345 citiri
Ambasadorul Germaniei: Se impune ca MCV sa ramana in vigoare
Foto: evz.ro

Ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim, a declarat, joi, la conferinta "Transparenta si mediul de afaceri", ca se impune ca MCV sa ramana in vigoare, pentru ca are mai degraba avantaje decat neajunsuri, fiind un instrument valoros pentru stabilizarea eforturilor facute de Romania.

"In ultima vreme, se solicita din ce in ce mai puternic ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). Chiar daca simpatizezi cu argumentul Romaniei, pentru ca aceasta tara nu-si doreste sa fie singura verificata de un astfel de mecanism, in conditiile in care exista state in care acest mecanism ar fi un instrument si mai propice.

Cu toate acestea, consider ca se impune ca acest mecanism sa ramana in vigoare, pentru ca el are mai degraba avantaje decat neajunsuri", a spus ambasadorul Andreas von Mettenheim, la conferinta "Transparency and Business - Transparenta si mediul de afaceri", organizata de Camera de Comert Romano-Germana, Ambasada Germaniei si de agentia Mediafax.

Ambasadorul Germaniei a precizat ca Mecanismul de Cooperare si Verificare este un instrument valoros pentru stabilizarea eforturilor facute de Romania in directia reformei si "este o sabie puternica in mana celor care se implica pentru lupta si combaterea coruptiei", atunci cand este vorba despre implementarea unor prioritati bugetare.

"Merituos este insa si Mecanismul de Cooperare si Verificare europeana in ceea ce priveste combaterea coruptiei in Romania. Si daca ne uitam o clipa in trecut, acest instrument a fost instaurant in Romania in 2007, cu ocazia aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, pentru ca s-a banuit ca va exista in continuare deficiente in ceea ce priveste reforma justitiei, in ceea ce priveste aplicarea acquis-ului comunitar", a adaugat Andreas von Mettenheim.

Comisia Europeana si-a asumat raspunderea sa sprijine Romania in inlaturarea acestor deficiente constatate, sa controleze si sa verifice progresele, a mai spus Andreas von Mettenheim.

Potrivit ambasadorului, cea mai buna strategie de a iesi din MCV este indeplinirea acestor tinte, dintre care trei se refera la lupta impotriva coruptiei in toate palierele vietii sociale si politice din Romania.

"Prin urmare, este corect ca MCV sa se indrepte in mod principal si prioritar asupra problematicii licitatiilor publice. Pentru a veni in sprijinul Romaniei, Comisia a recomandat mai multa transparenta in licitatiile publice. Este vorba despre prevenirea conflictelor de interese, fapt perceput in continuare ca deficitar in Romania, si tocmai din acest motiv Comisia sustine ca nu se preteaza ridicarea acestui mecanism, ci dimpotriva el este imperios in continuare", a precizat ambasadorul.

El a mai spus ca investitorii straini se plang de lipsa de transparenta in special in domeniul licitatiilor.

Ambasadorul a subliniat ca un mare merit ii revine mediului politic din Romaniei in ceea ce priveste combaterea ferma a coruptiei.

El a precizat ca o companie industriala activa pe plan international a incheiat "o intelegere cu un Parlament cerandu-si scuze ca sub fosta conducere au fost mituiti politicieni si directori ai unei intreprinderi de stat pentru a obtine contracte lucrative".

"Acest lucru s-a intamplat cu cateva saptamani in urma, compania se numeste Siemens, iar statul este Grecia. Cazul Siemens, descoperit in anul 2006, a insemnat o ruptura si a declansat o noua miscare in mediul german de afaceri, in toate companiile mai mari au aparut departamente speciale, care au sarcina de a asigura respectarea legislatiei nationale, dar si regulile interne si legislatia internationala", a explicat Andreas von Mettenheim.

El a precizat ca Siemens a devenit intre timp una dintre companiile germane moderne in ceea ce priveste combaterea coruptiei.

Totodata, ambasadorul a aratat ca in multe orase din Germania au fost infiintate procuraturi cu sectii speciale pentru combaterea coruptiei.

Andreas von Mettenheim a mai spus ca este datoria Germaniei sa sprijine Guvernul Romaniei in ceea ce priveste ridicarea ratei de absorbtie a fondurilor europene, in interesul bunastarii nu doar in Romania, ci si in Uniunea Europeana.

Ambasadorul Germaniei a tinut sa ii multumeasca ministrului Catalin Predoiu pentru buna cooperare pe care a avut-o cu acesta, precum si presedintelui ANRMAP, Cristina Traila, si Laurei Oprean, procuror sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, ca autoritati competente pentru combaterea coruptiei in Romania.

"Sper sa fi clarificat, cu cateva detalii, modul in care vom imbunatatii conditiile cadru pentru investitii in Romania", a spus ambasadorul Germaniei.

El a precizat ca specialistii de partea germana sunt Hildegard Baumler, care in calitate de procuror a condus investigatiile in cazul Siemens, fiind considerata femeia cazurilor mari, Till Picard, expert al Curtii Federare de Conturi, expert pentru prevenirea coruptiei la atribuirea contractelor publice.

Transparenta si mediul de afaceri, experienta Justitiei in Romania si Germania, experienta companiilor cu sectorul public in Germania si Romania, informatii practice legislative pentru companii sunt teme ale conferintei "Transparency and Business - Transparenta si mediul de afaceri", organizata de Camera de Comert Romano-Germana, Ambasada Germaniei si Agentia de presa Mediafax.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Andreas von Mettenheim, #Andreas von Mettenheim MCV, #Andreas von Mettenheim coruptie Romania , #Schengen