Ambasadorul Frantei: Evenimentele din vara nu reprezinta un aspect pozitiv pentru imaginea Romaniei

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 10:42
3532 citiri
Ambasadorul Frantei: Evenimentele din vara nu reprezinta un aspect pozitiv pentru imaginea Romaniei

Ambasadorul Frantei, Philippe Gustin, a declarat evenimentele din aceasta vara nu reprezinta un aspect pozitiv pentru imaginea Romaniei, in schimb pentru cei care cunosc tara ele fac parte dintr-o noua psihodrama.

"Cred ca pentru oamenii care cunosc Romania - si, in general, cand o cunosc, o iubesc) - evenimentele din aceasta vara nu au daunat imaginii tarii, pentru ca fac parte dintr-o psihodrama noua pe care au privit-o cu interes si intelegere. Dar cand e vorba de imaginea Romaniei in strainatate, e altceva", a declarat ambasadorul, intr-un interviu pentru RFI Romania.

"Va dau un exemplu din lumea economica. Atunci cand o multinationala se gandeste sa faca o investitie in strainatate, decizia nu se ia la filiala din Romania, ci la sediul central din Paris. Cand se transeaza, pe masa decidentilor se afla intotdeauna mai multe propuneri de investitii, care se refera la diferite tari. Sigur ca seful filialei din Romania isi va apara filiala si are argumente: piata interna, competitivitate, mana de lucru etc.

Dar decidentul final nu stie despre Romania decat ceea ce a citit in presa. Iar in aceasta vara presa internationala a vorbit despre criza politica. In momentul in care se ia decizia, daca decidentul crede ca exista mai mult risc in Romania decat in alta parte, atunci nu va alege Romania. Ca urmare, pentru imaginea Romaniei nu e neaparat un aspect pozitv ceea ce s-a intamplat aici", a spus Gustin, intrebat daca evenimentele din vara au fost daunatoare pentru imaginea Romaniei.

Privatizarea Oltchim, privita cu interes

Ambasadorul Frantei a mentionat ca a urmarit "cu enorm interes" evenimentele legate de privatizarea combinatului Oltchim.

"Am facut multe progrese in limba romana in ultimele saptamani. Si, tot uitandu-ma la televizor, am incercat sa aflu raspunsul la urmatoarea intrebare: cine profita de ceea ce se intampla? In nici un caz nu profita economia romaneasca pentru ca, in momentul de fata, problema privatizarii Oltchim nu a fost rezolvata. Asta e ceea ce retin din aceasta aventura", a adaugat Gustin.

Oficialul francez i-a lasat premierului responsabilitatea folosirii expresiei "circ la Oltchim".

"E adevarat insa ca e greu pentru un observator strain neinitiat in practicile romanesti sa inteleaga ce se intampla. Si incerc sa fiu diplomat cand spun asta", a mentionat ambasadorul.

Citeste mai multe despre Ambasadorul Frantei: Evenimentele din aceasta vara nu reprezinta un aspect pozitiv pentru imaginea Romaniei pe RFI Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Gustin ambasador imagine Romania, #ambasador FRanta privatizare Oltchim , #ambasador