Victorie zdrobitoare obtinuta de partidul Maiei Sandu. Poate forma singur guvernul UPDATE

Luni, 12 Iulie 2021, ora 09:01
9885 citiri
Victorie zdrobitoare obtinuta de partidul Maiei Sandu. Poate forma singur guvernul UPDATE
Partidul Maiei Sandu a obtinut peste 50 la suta din voturi FOTO Hepta

Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Actiune si Solidaritate (PAS), al presedintelui Maia Sandu, a castigat detasat alegerile parlamentare anticipate organizate duminica, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorala Centrala (CEC), dupa numararea voturilor din 99,58% dintre sectiile de votare.

Astfel, in urma numararii voturilor din 2.141 din totalul celor 2.150 de sectii de votare, PAS a inregistrat un procent de 52,53% din voturi, depasind astfel categoric principala formatiune politica de stanga, Blocul Electoral al Comunistilor si Socialistilor (BECS), care a fost votat de doar 27,36% din electorat.

Datele CEC arata ca Partidul Politic "Sor" (PPS) a beneficiat de sustinerea a 5,78% dintre alegatori, acesta fiind urmat de Blocul Electoral "Renato Usatii", cu 4,11% din voturile alegatorilor.

Peste 80% dintre cetatenii din Republica Moldova aflati in strainatate, care au votat la alegerile parlamentare anticipate de duminica, au sustinut Partidul Actiune si Solidaritate (PAS), al presedintelui Maia Sandu.

Stirea initiala

Dupa centralizarea a 95,02% dintre procesele verbale, reprezentand un numar total de 1.282.088 de voturi, Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova a transmis ca s-au inregistrat urmatoarele rezultate:

Partidul Actiune si Solidaritate (PAS) 48,09 % dintre voturi;

Blocul electoral al Comunistilor si Socialistilor (BECS) 30,65 %;

Partidul Sor 6,43 %;

Blocul electoral Renato Usatii 4,30 %

Comisia Electorala Centrala precizeaza ca rezultatele scrutinului poarta un caracter preliminar, pana la prezentarea, la CEC, a documentelor electorale in original.

La alegerile de duminica au participat 1,47 milioane de alegatori, respective 48 la suta. In sectiile din strainatate s-au prezentat la urne peste 205 mii de alegatori. In cele 41 sectii de votare constituite pentru cetatenii cu drept de vot din localitatile din stanga Nistrului au votat circa 30 mii de alegatori.

Pe urmatoarele locuri se afla Partidul Politic Platforma Demnitate si Adevar- 2,34% si Partidul Democrat din Moldova- 1,82%.

In conditiile in care pragul electoral este de 5% pentru partidele politice si 7% pentru aliantele electorale, in noul legislativ din Republica Moldova acced doar trei formatiuni politice, PAS, BECS si PPS, urmand ca partidul presedintelui Maia Sandu sa aiba o majoritate covarsitoare.

Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Principalul contracandidat al Maiei Sandu la prezidențiale, prorusul Igor Dodon, a scăzut în preferinţele alegătorilor, conform rezultatelor unui sondaj prezentat joi, 28 martie, de compania...
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că foștii membri ai partidului
oligarhului rus Ilan Șor au voie să participe la alegeri
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că foștii membri ai partidului oligarhului rus Ilan Șor au voie să participe la alegeri
Curtea Constituţională din Republica Moldova a anulat marţi legislaţia care urmărea să interzică accesul la alegeri al foştilor membri ŞOR, partidul oligarhului fugar prorus Ilan Şor,...
#maia sandu, #alegeri, #Republica Moldova, #alegeri parlamentare , #politica externa