Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Acum e acum! Ce face USL cu procurorii? (Opinii)

Joi, 28 Martie 2013, ora 21:11
3669 citiri
Acum e acum! Ce face USL cu procurorii? (Opinii)

Mona Pivniceru se duce la CCR, ni se spune. Paraseste Ministerul Justitiei dupa un mandat scurt, in care singurul lucru memorabil e insasi prezenta sa fizica impunatoare si hotarata pana-n panzele albe ale Moldovei. Nimic solid nu ramane in urma.

Nu ramane cel mai important lucru - alegerea unor procurori-sefi la Parchet si DNA.

Sa nu credem ca Mona Pivniceru s-a zbatut atat cat a putut pentru asta. Nu. Ba chiar a facut intentionat foarte putine. A organizat un concurs la care practic invita procurorii SA NU VINA si a facut doua propuneri pe care si ea stia ca Traian Basescu nu le va accepta in vecii vecilor.

Batalia pentru procurori: Urmeaza mutarea decisiva

Dupa o asemenea amanare bine gandita, dupa ce a castigat alegerile si si-a consolidat puterea, dar si sub presiunea Uniunii Europene, USL trebuie sa faca totusi ceva cu procurorii. Mai corect ar fi, totusi, sa spunem ca Victor Ponta trebuie sa faca ceva cu procurorii, din ce vedem in ultimele zile, mai ales ca premierul a preluat, interimar, si portofoliul Justitiei.

Ce se va intampla? Sunt doua scenarii - unul in care Ponta (sustinut sau nu de Crin Antonescu) joaca dur, radical, in privinta procurorilor. Si altul in care joaca moderat, pe termen lung si se intelege (daca nu s-a inteles deja) cu Traian Basescu (sustinut sau nu de Crin Antonescu) pentru propunerea si numirea unor procurori rezonabili pentru ambele parti.

Scenariul ales ne va spune ce vrea USL cu Justitia in momentul asta. Se aleg apele.

Scenariul 1 - nicio intelegere cu Basescu!

Daca alege sa continue pe linia inceputa, cu concursuri si propuneri de procurori pe care Traian Basescu nu le va accepta in veci, inseamna ca USL merge tot pe varianta "la rupere cu procurorii". Problema USL cu scenariul asta e urmatoarea - le face pe plac sustinatorilor din aripa dura anti-DNA, dar nu schimba absolut nimic. Raman interimari oamenii din aceeasi echipa, pe care multi baroni penali o considera anti-USL sau macar anti-baroni.

In situatia asta, uselistii trebuie sa treaca la modificarea legii, poate chiar a Constitutiei, astfel incat numirea procurorilor-sefi sa se faca altfel, eventual de catre Consiliul Superior al Magistraturii, unde se spera la o majoritate pro-USL, dupa revocarea Alinei Ghica si a lui Cristi Danilet.

Doar ca strategia are multi de "poate" si principala ei problema e ca "vom fi arsi" in raportul pe Justitie al Comisiei Europene. Unde mai pui ca dureaza si mult timp.

Scenariul 2 - avem procurori, chiar daca inseamna acord cu Basescu

A doua varianta, a unei intelegeri cu Traian Basescu, e cea mai probabila. As adauga, si cea mai inteligenta. La ce vedem in ultimele zile, pe asta se va merge. Victor Ponta propune, ca ministru interimar al Justitiei, doua nume de procurori buni, care vor fi acceptati si de presedinte.

As indrazni sa cred ca si Crin Antonescu vrea asta sau cel putin Victor Ponta l-a pus in situatia in care n-are de ales. Faptul ca acesta accepta ca premierul sa propuna procurorii spune ca a ales varianta "Victore, nu ma opun, dar tu te murdaresti pe maini". In asa fel incat, daca lucrurile nu merg bine, Ponta sa fie responsabilul, iar Antonescu si PNL sa ramana mai departe "cei mai radicali, cei mai anti-Basescu".

Toata lumea castiga. Ponta se poate lauda ca a rezolvat o problema (vad ca e o faima pe care si-o castiga tot mai mult) in ochii cetatenilor si puncteaza in ochii Comisiei Europene pentru ca a rezolvat o problema. Poate chiar face un pas spre aderarea partiala la Schengen, in 2014. Oricum ar fi, isi mai repara din imaginea distrusa pe plan extern.

Faptul ca Daniel Morar, spaima tuturor uselistilor, va fi numit la Curtea Constitutionala, imi intareste aceasta convingere si-i intareste lui Ponta puterea fata de ai lui. "Uite, v-am scapat de el!"

Mai in gluma, mai in serios, putem spune ca Ponta l-a numit la CCR pe Morar, convingandu-l pe Basescu s-o faca, iar, la schimb, el deblocheaza numirile de procurori. Suna perfect logic. Si ar fi scenariul ideal pentru Romania.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Victor Ponta numire procurori, #USL numire procurori, #Ponta Basescu numire procurori , #procurori sefi
Comentarii