A fost adoptat de catre Senat proiectul de lege prin care data alegerilor parlamentare este stabilita de catre Legislativ

Luni, 27 Iulie 2020, ora 15:32
A fost adoptat de catre Senat proiectul de lege prin care data alegerilor parlamentare este stabilita de catre Legislativ
Foto: Facebook/AEP

Senatul a adoptat, luni, in calitate de prim for sesizat, proiectul de lege initiat de catre senatorul UDMR Attila-Zoltan Cseke, senatorul ALDE Calin Popescu Tariceanu si deputatul PSD Marcel Ciolacu care prevede ca data alegerilor parlamentare sa fie stabilita de catre Legislativ, prin lege organica, cu cel putin 60 de zile inaintea datei alegerilor.

Proiectul de lege, aflat in procedura de urgenta, a fost adoptat de Senat cu 89 voturi "pentru", 38 "contra" si o abtinere

Initativa legislativa, aflata in procedura de urgenta, a primit raport de admitere cu amendamente admise si amendamente respinse din partea Comisiei juridice a Senatului.

"Prin decretul prezidential nr. 1134/2016, Parlamentul ales la data de 11 decembrie 2016 a fost convocat la data de 20 decembrie 2016. Prin urmare, limitele temporale normale ale mandatului actualului Parlament sunt 20 decembrie 2016 -20 decembrie 2020.

Intrucat, exceptiile de la durata de 4 ani a mandatului Parlamentului in sensul scurtarii acestuia sunt strict prevazute de Constitutie, rezulta ca pentru a determina datele posibile pentru organizarea alegerilor parlamentare, termenul de 20 de zile prevazut de art. 63 alin. (3) din Constitutie, trebuie calculat inapoi incepand de la data de 20 decembrie 2020", precizeaza initiatorii in expunerea de motive a proiectului de lege.

Printre amendamentele admise se numara cel care spune ca Parlamentul va stabili data alelegerilor legislative, prin lege organica, cu 60 de zile inaintea datei alegerilor.

"Titlu - Propunere legislativa privind unele masuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor, ca urmare a incetarii mandatului Parlamentului ales in anul 2016. Prin derogare de la prevederile art. 6 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, cu modificarile si completarile ulterioare, data alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor ce vor fi organizate ca urmare a expirarii mandatului Parlamentului, aflat in curs de exercitare la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se stabileste prin lege organica, cu cel putin 60 de zile inaintea datei alegerilor", arata amendamentele admise din raportul comisiei juridice a Senatului.

De asemenea, Guvernul decide, prin hotarare, la propunerea AEP, calendarul actiunilor din perioada electorala, cheltuielile pentru alegeri, cat si masurile tehnice necesare bunei desfasurari a scrutinului.

"Prin derogare de la prevederile art. 114 alin. (1) din Legea nr. 208/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul prevazut la alin. (1), in termen de 5 zile de la data intrarii in vigoare a legii prevazute la alin. (1), Guvernul stabileste, prin hotarare, la propunerea Autoritatii Electorale Permanente, calendarul actiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregatirii si desfasurarii in bune conditii a alegerilor si masurilor tehnice necesare bunei organizari si desfasurari in bune conditii a alegerilor si masurile tehnice necesare bunei organizari si desfasurari a alegerilor", potrivit unui al amendament admis.

Totodata, dosarele de candidatura pot fi depuse si eletronic.

"La alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si candidatii independenti vor putea opta sa intocmeasca si sa depuna electronic, in conditiile legii, dosare de candidatura, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 52-55 din Legea nr. 208/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. Listele de sustinatori vor putea fi semnate si depuse electronic, in conditiile legii", conform unui al amendament admis din raportul de adoptare al Comisiei juridice.

Senatul este prim for sesizat pe proiectul de lege, decizionala fiind Camera Deputatilor.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, joia trecuta, ca data alegerilor parlamantare trebuie sa fie 6 decembrie pentru a se incadra cu prevederile constitutionale si cu necesitatile legate de finalizarea mandatului actualului Parlament.

"In urma deciziei Curtii Constitutionale, care este destul de ciudata, reiese cumva ca pot si Parlamentul si Guvernul sa stabileasca data alegerilor. Dar ca cel care decide cine stabileste data alegerilor este Parlamentul.

Daca asa a decis Curtea Constitutionala ca Parlamentul este cel care hotaraste daca Parlamentul sau Guvernul decide data alegerilor, mai mult ca sigur ca Parlamentul va vrea sa decida ei data alegerilor si pentru alegerile parlamentare. Le spun doar atat, alegerile parlamentare trebuie sa fie, conform prevederilor constitutionale, pe 6 decembrie. Este data care se incadreaza din toate punctele de vedere cu prevederile constitutionale si cu necesitatile legate de finalizarea mandatului actualului Parlament", a afirmat Ludovic Orban.

 Articol citit de 2691 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  barabula
  27.07.2020, 18:08
  ba,
  pai voi credeti ca lumea uita?..
  oricand veti pune voi alegerile, tot nu scapati.
  MosGerila
  27.07.2020, 17:43
  Asociatie de raufacatori numita "legislativ". :)))
  Iata numele mafiotilor sefi: senatorul udmr Attila-Zoltan Cseke, senatorul alde Calin Popescu Tariceanu si deputatul psd Marcel Ciolacu.

  Pe scurt, psd-alde-udmr.

  Acum stiti exact ce NU TREBUIE SA MAI VOTATI VREODATA !
  Pot sa-si aleaga data inmormantarii singuri.
  Orice vot dat acestor 3 partide, la care se adauga fara discutie si partidul ponta, este un vot de tradare a voastra si a familiilor voastre.

  Puteti fi siguri ca Diaspora nu va vota NICIODATA vreunul dintre aceste 4 partide.
  Corect
  28.07.2020, 01:21
  mai potaie...
  cine esti tu ma limbricule,sa vorbesti in numele a milioane de romani ,care locuiesc in afara tarii,vezi bai de ajutorul tau social,ca daca ti-l taie helvetii ,ajungi in Ferentari,la colt cu Sebastian ! la cat esti de ticalos,nici pomana nu meriti...
  Comentariu inadecvat
  tarfrad
  27.07.2020, 17:30
  Aha...
  Ia uitați cine sare repede la supt de la Ciolanu: Trădiceanu și Cseke!
  Oare cum se descurcă amandoi? Se bat pentru sursă, sau au făcut acord pentru graficul cu randul la supt?
  n.italy
  27.07.2020, 16:41
  Hmm..alegeri vor fi la anu`si la multi ani !
  Cand va considera Ciuma ca s-a plictisit la putere,in Sparlament atunci se va gandi la data alegerilor..
  oranghutan
  27.07.2020, 16:35
  Da' chear, domne, ce treabă are guvernu'
  cu stabilirea datei alegerilor? Asta-i o o prerogativă a celor scoborati cu harzobu' din ceriu, adecă a alesilor natiei, care numa' iei poa' să hotărască cand să cheme turma la urne - si dacă. Guvernu' să se grijească de coviji, de măriri de pensii si de alocatii, că boboru' asta asteaptă.
  Byga
  27.07.2020, 16:20
  Cine Votează parlamentarii giopsd și arondatilor
  Udmr și alde se dovedește a fi antiroman.
  ioanrus
  27.07.2020, 16:19
  Oare romanii se vor "scula" cu totii pentru acesta alegeri?
  Aceasta Ciuma Bubonica psdista trebuie odata pentru totdeauna pusa la cosul de gunoi al omenirii! Desigur ca acest fapt nu v-a rezolva rapid multe din problemele omenirii, dar v-a scuti pe romani de traiul in"Lagarul" impus de psd! Faptul ca omenirea prin manipularile "fortelor raului" a ajuns la 8 000 000 000 de oameni pe un glob pamantesc ce poate sustine( conform standardelor civilizate)maximum 3 000 000 000 oameni a insemnat , inseamna si va insemna inca multe nelegiuiri si chinuri pentru omenire. Fortele raului pentru a curma calea civilizata de evolutie a omenirii, aceste rezultate ale cercetarilor din perioada anilor 1900 au fost aruncate la gunoi de hraparetii potentati ai vremurilor ce au urmat acelor timpuri. Ca urmare pentru ca fortele raului sa aiba mai multi oameni pe care sa-i Exploateze, sa castige din comertul cu oameni multi (8 milioane in loc de 3 milioane), au dus omenirea in situatia de azi. Adica "efectul de sera", "permafrostul"care-i mult mai nociv decat acel efect de sera, seceta globala deci lipsa apei pentru agricultura, huricane mai multe si mai puternice, virusuri tot mai multe si la intervale tot mai mici, etc etc
  Te-o
  27.07.2020, 18:24
  In Romania judecatorii CCR isi apara pensiile nesimtite,Parlamentul
  isi aroga drepturi in nume propriu etc etc
  Presedintelui,ales prin sufragiu universal,i se anuleaza prerogative care nu convin opozantilor,in timpul mandatului,in bataie de joc la adresa electoratului care l-au votat cu un pachet specific de decizii etc etc
  Daca Dragnea sau orice infractor are forta de a determina Parlamentul,acesta incearca sa schimbe legile favorizand infractorii proprii etc etc
  Toate cele trei puteri definite constitutional ca "independente"se calca una pe alta imediat ce are oportunitatea sa o faca!
  Dar institutia cea mai corupta este evident "cel mai corupt parlament din lume"dominat de infractorii mafiei PSD!
  Este o bascalie legislativa de neimaginat!Teo
  Byga
  27.07.2020, 16:24
  Deci Parlamentul a votat sa își dea mai multe drepturi
  Așa ceva depășește orice inchipuire.