Romania, in zodia crizelor. Cinci posibile solutii pentru impasul politic si calculele din spatele lor

Joi, 15 Aprilie 2021, ora 00:05
2856 citiri
Romania, in zodia crizelor. Cinci posibile solutii pentru impasul politic si calculele din spatele lor
Premierul Florin Citu la sedinta de Guvern

Romania se afla zilele acestea in zona crizelor. Peste o criza economica, o criza sanitara generata de pandemia de coronavirus, astazi s-a asezat peste tara noastra si o criza politica.

Demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sanatatii a generat un amplu conflict in coalitia de guvernare PNL-USRPLUS-UDMR.

USRPLUS a anuntat miercuri, 14 aprilie, intr-o conferinta de presa, prin vocea copresedintelui aliantei, Dan Barna, ca nu il mai sustine pe Florin Citu la sefia Guvernului. Mai mult, potrivit surselor, USRPLUS ia in calcul sa mearga la sedinta coalitiei chiar cu propunerea ca Florin Citu sa fie inlocuit de Ludovic Orban, aceasta fiind chiar o conditie pentru ca actuala formula de guvernare sa continue.

De cealalta parte, insa, liberalii au anuntat, prin vocea presedintelui partidului, Ludovic Orban, ca il vor sustine in continuare pe Florin Citu.

Cum poate fi rezolvat acest conflict?

Ludovic Orban se intoarce in fruntea Guvernului Romaniei si accepta sa-i ofere o noua sansa lui Vlad Voiculescu, sau unui alt ministru propus de Alianta USRPLUS pentru Ministerul Sanatatii. De precizat, insa, ca revenirea lui Ludovic Orban in fruntea Executivului ar insemna inclusiv o batalie castigata cu Florin Citu pentru presedintia Partidului National Liberal (PNL). Din pozitia de lider al Guvernului, sansele lui Ludovic Orban de a obtine un nou mandat la presedintia PNL cresc decisiv.

PNL il sustine in continuare pe Florin Citu, USRPLUS iese de la guvernare, iar PSD depune motiune de cenzura. In acest caz, cu sprijinul celor de la USRPLUS o motiune de cenzura are mari sanse sa treaca, iar Guvernul Florin Citu poate fi inlocuit cu un Guvern de larga majoritate PSD-PNL. Despre acest lucru a vorbit miercuri si prim-vicepresedintele PNL, Rares Bogdan, care a exclus categoric o eventuala alianta cu PSD "Este exclus sa facem o alianta cu PSD. Mergem alaturi de USR PLUS si UDMR", a declarat Rares Bogdan. De mentionat ca intr-un guvern de mare coalitie PNL-PSD, locul UDMR nu mai are sens.

Un Guvern minoritar PNL sustinut de PSD. Liberalii ar putea guverna minoritar, cu sprijinul celor de la PSD, insa social-democratii au precizat ca nu vor sustine din Parlament niciun guvern minoritar PNL sau USRPLUS.

Alegeri anticipate. Este un scenariu adus in discutie de PSD. "Daca Iohannis nu e in stare sa isi faca treaba de mediator, singura solutie este sa ne intoarcem la popor prin alegeri anticipate, pentru ca actualul Parlament nu mai raspunde vointei populare, iar romanii s-au lamurit cat de nocivi sunt PNL si USR PLUS pentru intreaga societate", spun reprezentantii PSD. Un astfel de scenariu, insa, este foarte greu de realizat. In Romania nu s-au putut organiza pana acum alegeri inainte de termen. Procedura pentru organizarea de alegeri anticipate este complicata si presupune ca premierul - Florin Citu, in acest caz - sa isi dea demisia. Apoi presedintele Iohannis trebuie sa numeasca de doua ori un premier propus de majoritatea parlamentara, iar alesii sa il respinga. Doar in acest caz seful statului poate cere dizolvarea legislativului si organizarea alegerilor anticipate.

USRPLUS cedeaza portofoliul de la Sanatate liberalilor. Este o varianta care ar aduce linistea in Partidul National (PNL), insa ar genera un nou conflict, de aceasta data in USRPLUS. Cedarea portofoliului de la Sanatate celor de la PNL ar insemna o lovitura de imagine pentru USR si Dan Barna. De altfel, in interiorul USRPLUS exista discutii la acest moment despre un nou ministru al Sanatatii. Daca cei de la USR l-ar vrea in locul lui Voiculescu pe senatorul Adrian Wiener, portofoliul revine PLUS, iar Dacian Ciolos refuza o altfel de mutare, intrucat ar da un semnal prost despre raportul de forte din USRPLUS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero,a declarat luni, 22 aprilie, la Arad, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a mai răspuns la telefon din...
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
#Florin Citu, #Guvernul Romaniei, #motiune de cenzura, #alegeri anticipate , #Vlad Voiculescu

LIVE ÎN 00:09:49

Cu fata la alegatori,
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

În 9 de minute

Notifică-mă