2024 – an decisiv pentru națiunea română

Autor: Doru Sinca - inginer
Joi, 11 Ianuarie 2024, ora 16:50
2359 citiri

2024 – an decisiv pentru națiunea română. Acum se va vedea valoarea oamenilor de stat, care cer votul nostru.

Am mai trecut un an, plin de dureri și lipsuri, unele create de conjunctura internațională, altele… de incompetența guvernanților, suprapusă pe nevoia de a colecta cât mai mulți bani la Bugetul de Stat, în pofida entităților nenumărate cu aceste atribuții, care se pare că au alte preocupări.

După aprobarea Bugetului de Stat n-am avut motive să exprim vreo opinie, pentru că, din ce s-a văzut până acum, estimările de venituri pe 2024 sunt suprarealiste, iar cheltuielile sunt ca ale unui stat dezvoltat, care n-are nici o problema că are un deficit comercial major, moștenire din 2023.

Ca și în 2023, când aceleași deficiențe au generat creșterea deficitului balanței comerciale, nu cred că introducerea E-Factura și alte promisiuni de eficientizare a ANAF, ar putea aduce venituri substanțiale încât colectarea să ajungă la nivele comparabile cu țările din vestul Europei. M-aș bucura să mă înșel eu.

Între timp, pentru că a mai trecut un an, și, cum s-a mai întâmplat și în trecut, lumea uită repede, au apărut acum, când scena politică este amorțită sau încordată să ia startul pentru campaniile electorale de anul asta, foști premieri, care au căpătat curaj și vor să-și aroge, a nu știu câta oară, merite excepționale pentru perioadele în care au condus Guvernul României.

Dl. Ludovic Orban a spart primul gheață, neinspirat, după părerea mea (nu stai pe fotoliu, în discuția cu o doamna, reporter, ca să te privească de sus, toată emisiunea). Ne-a luminat, că în pandemie n-a avut nici un rol, el s-a ocupat de centrele de vaccinare și atât, ceilalți din guvern, fără aprobarea sa și fără să-i aducă la cunoștință, au făcut contracte, au semnat comenzi, care, culmea, au venit la trei săptămâni după ce domnia sa n-a mai fost la butoane. Așa cum ne-a obișnuit și când era pe cai mari în politică românească, dl. L. Orban nu și-a găsit, nici busola, nici azimutul țintit pentru strategiile macroeconomice, așa cum orice premier ar face, dacă ar fi responsabil în misiunea sa, încredințată de Parlament. Nici despre SMURD n-a avut justificări pertinente, reușind, din păcate, să fie eclectic în justificarea de ce nu a dispus înlocuirea d-lui Raed Arafat din funcție, când consecințele acțiunilor luate de acesta au dus la efecte nefaste pentru contribuabili, care au suferit, singura lor vină fiind, că au existat. Atât. Iar scuza, că au existat mii de semnături pentru susținerea d-lui Arafat în funcție, și din cauza asta n-a luat nici o decizie, este încă o dovadă a precarității deciziilor luate în timpul mandatului sau, nicidecum o justificare rezonabilă. Domnia sa avea milioane în grijă, nu câteva mii, chiar dacă erau militari. “Big picture”, sau vederea de ansamblu, cum spun americanii, nu trebuie să lipsească din expertiza oricărui guvernant. Dacă este un om de stat...

Despre Legea 127 n-a fost nici o întrebare din partea electoratului, se pare. Sau cel puțin eu nu am văzut vreo declarație în timpul interviului d-nei A. Alexandrescu. Asta arată cât de importantă este această parte a populației pentru Președintele Forței Dreptei, considerația sa pentru cei care l-au pus în poziția de decident al sorții națiunii, de care s-a achitat în stilul caracteristic. Care? Vă las pe dumneavoastră, cititorii, să decideți. Eu sunt lămurit. De mult.

Și, ca și când n-ar fi fost deajuns eschivele cu care ne-a obișnuit dl. Orban, mai vine și dl. Cîțu pe canalele în care poate spune orice, că nu e nevoie să se justifice, și ne spune că guvernarea sa, liberală - oare? – a fost, conform statisticii, cea mai puțin îndatorată în exercițiile bugetare din 2020, 2021, făcând chiar economie de 18 mld. lei în 2021. Să-ți dea lacrimile și alta nu. Iar acum cu guvernarea socialistă, cum afirmă domnia sa, guvernul s-a îndatorat cu sume mult mai mari cu zeci de miliarde față de perioada în care el era Prim-Ministru. Luată în modul algebric - scoasă din context - poate are dreptate, pe cifrele elaborate de INS. Dar domnia sa uită să ne spună că, în doi ani, așa cum arată cifrele, s-a împrumutat cu cca 60 mld Euro, și nici acum nu ne spune ce s-a întâmplat cu banii, unde sunt randamentele investițiilor sale, atât de dragi că ne tot perora cât este de preocupat să aloce pentru investiții bani, cât mai mulți. Iar creșterea îndatorării țării de la 37% la 49% în timpul guvernării liberale nu poate fi ascunsă sub preș. Tot cifre. Avea toate atuurile să reușească, școlit în America, economist șef la o bancă (chiar dacă a fost dat afară.. știe șeful lui de ce), nu-i lipsea decât succesul. N-a fost să fie. De, soarta. Eu zic că expertiza l-a trădat. După 44 de ani de muncă, şi nu de băgător de seamă, e greu să mă trimiți pe mine, și nu numai, după țigări, cu argumente ieftine.

Consecința împrumuturilor haotice din acea perioadă, a stat la baza creșterilor dobânzilor la împrumuturile statului, nu rapacitatea bancherilor, oricum nestăvilită de nimic și de nimeni, dar e mai frumos să arunci cu noroi, după ce nu mai ai răspunderea postului, decât să cauți soluții la ce ai provocat, cu bună știință sau involuntar, din necunoaștere. Nu contează. Consecințele… le suportăm noi, contribuabilii.

Nimic din ce ar fi putut face viața mai ușoară contribuabililor nu a transpirat din declarațiile celor doi corifei, așa ziși “Liberali”, preocuparea domniilor lor, dacă mai era cazul, ne-a arătat cât preț pun pe nivelul de trai al concetățenilor lor. Și acum, se pregătesc să vină din nou în fața noastră, să ne ceară voturile.

Mi-e greu să estimez ce vor face conaționalii mei, la alegeri. Dar eu știu sigur, că pe cei doi nu-i voi vota niciodată. Aviz celor aflați acum la guvernare. Ați văzut ce ați făcut cu creșterea pensiilor de 13,8% înainte de recalcularea pensiilor. Ați constatat reacția alegătorilor, după ce corelările cu prețurile la utilități carburanți și alimente, s-au făcut uitate. De dragul unor încasări facile la Bugetul de Stat, ați dus oamenii în imposibilitatea unei existențe de supraviețuire, că normale… e prea mult spus.

Decontul vine și pentru domniile voastre, nu mai e mult. Noi avem răbdare, strângând din dinți, dar să nu va surprindă eșecul la urne, dacă continuați să ignorați existența semenilor voștri. Luați statistica, căci acum văd că INS a publicat date suficiente pentru nivelul de trai. Le-o fi ajuns şi lor cuțitul la os. De acolo plecați, nu ignorați evidență.

Acum puteți justifica angajarea celor 1000 de specialiști IT, timp de 2 ani, care n-au avut altă sarcină, decât să refacă platforma de recalculare a pensiilor într-un format performant, scalabil și pregătit pentru aplicarea algoritmului, dat de noua lege a pensiilor. Oricum, față de ce au făcut specialiștii din CNPP, singuri, în 2001, când au introdus în Revisal dosarele de pensii, au de recuperat. Mult.

Dacă nu puteți modifica isteria provocată în piața energiei, de guvernarea liberală, poate gândiți cum puteți scurta termenul de 9 luni pentru recalcularea pensiilor pe contributivitate. Sau să refaceți echilibrul dintre costul forței de muncă și prețurile la utilități, ca în orice democrație evoluată. Că doar nu e copil, să trebuiască 9 luni de gestație, că altfel nu e sănătos. După părerea mea, e prea dureros să uităm acum, ca în alte dăți, când am fost amăgiți, și nu s-a întâmplat nimic din ce au promis marii oameni de stat.

Istoria nu consemnează perdanții, ci numai învingătorii. Nu mai e timp de eschive sau fonfleuri politice. Iar sondajele nu sunt deloc favorabile pentru actuala guvernare. Deschiderea campaniilor electorale în actualul context, clar avantajează opoziția. Care? Aici e problema… Și e grav.

Doru Sinca este de profesie inginer, absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, in prezent pensionar.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Entuziasmant ce-a reușit canotajul românesc la Europenele din Ungaria. Ultima cursă, al patrulea aur pentru noi, în ”proba-regină”. Bilanțul total
Entuziasmant ce-a reușit canotajul românesc la Europenele din Ungaria. Ultima cursă, al patrulea aur pentru noi, în ”proba-regină”. Bilanțul total
Echipajul de 8+1 al României, format din Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrânceanu, Simona Radiș și Victoria Petreanu a adus...
#politica, #2024, #Romania, #alegeri , #stiri politice