2014, anul marilor miscari pe scena politica din Romania

Marti, 30 Decembrie 2014, ora 12:43
4032 citiri
2014, anul marilor miscari pe scena politica din Romania

2014 a fost un an foarte agitat pentru scena politica romaneasca. Pe langa faptul ca am avut atat alegeri europarlamentare, cat si prezidentiale, 2014 a fost marcat de certuri intre liderii principalelor formatiuni politice, ceea ce a dus la ruperi de aliante si demisii din partide. Totodata, au fost infiintate noi formatiuni si constructii politice.

Astfel, dupa trei ani de la unire, PSD si PNL si-au spus adio, iar USL s-a rupt. Tariceanu a plecat din PNL si a infiintat PLR, facand apoi alianta cu PSD.

La randul lor, PNL si PDL s-au gandit sa realizeze marea unificare a Dreptei si au infiintat Alianta Crestin Liberala. Dupa prezidentialele din noiembrie, Vasile Blaga a anuntat ca ACL nu mai exista, PDL a fost inghitit de liberali, formandu-se un singur si mare partid: PNL.

Adio USL

Uniunea Social-Liberala, USL, a fost infiintata la 5 februarie 2011, intre Alianta de Centru Dreapta (formata din PNL si PC) si PSD.

De-a lungul celor trei ani, USL a reusit sa il puna pe Victor Ponta premier si sa formeze doua guverne. In 7 mai 2012, dupa caderea Guvernului Ungureanu, in urma adoptarii in Parlament a motiunii de cenzura USL, Victor Ponta a fost investit de catre Traian Basescu in functia de premier al Romaniei, in fruntea unui guvern al aliantei USL.

In 9 decembrie 2012, Uniunea Social Liberala a castigat alegerile parlamentare, formandu-se al doilea guvern USL.

In 2013, au inceput sa apara mici disensiuni cum ar fi: refuzul PNL de a sustine ideea lui Victor Ponta de a impozita suplimentar salariile mai mari de 1.000 de euro, unele teme de revizuire a Constitutiei, precum votul dat deja asupra definirii casatoriei ca relatie intre un barbat si o femeie si regimul interceptarilor, refuzul liberalilor de a permite confiscarea averilor ilicite.

A urmat apoi atacul lansat de Crin Antonescu la adresa premierului Victor Ponta, in care l-a acuzat ca sustine proiectul de la Rosia Montana fara a-si asuma raspunderea. Mai mult, liderul PNL la acea vreme afirma ca PSD ar fi declansat o campanie impotriva sa. Antonescu l-a acuzat pe Victor Ponta ca "a inceput un joc destul de parsivel" in problema Rosia Montana.

In acea perioada liderii celor trei partide, PNL, PSD si PC, au negat ca ar exista disfunctionalitati la nivel guvernamental intre membrii USL si ca Uniunea nu se va destrama pana in 2016.

Insa, la inceputul anului 2014, mai exact in 25 februarie, PSD si PNL si-au spus adio, iar USL s-a destramat la trei ani de la infiintare. Dupa mai multe saptamani de blocaj politic, PNL s-a hotarat sa treaca in Opozitie. Peste 180 de liberali au optat pentru iesirea de la guvernare, 6 voturi au fost impotriva, iar 2 dintre ei s-au abtinut.

"Este o decizie care s-a luat cu un vot covarsitor, dar care nu s-a luat usor. E o decizie pe care nu ne-am dorit-o. Toata alianta pe care am construit-o, am dus-o trei ani si 20 de zile, a avut un sens atata vreme cat am putut spera ca obiectivele, promisiunile sunt urmarite. Nu mai avem niciuna din aceste sperante.

Ni s-a parut onest sa nu prelungim un festival de ipocrizie, sa avem curajul sa constatam ceea ce e adevarat: ca USL nu mai exista pentru ca nu mai avea sens sa existe. Prin incalcarea repetata si flagranta a unor elemente ale intelegerii politice de catre Ponta, PNL a decis sa puna capat unei crize prelungite de Ponta", justifica gestul PNL Crin Antonescu.

Tariceanu paraseste PNL si infiinteaza PLR

Dupa ce PNL a decis iesirea de la guvernare, Calin Popescu Tariceanu a declarat ca a votat impotriva ruperii USL, afirmand ca este vorba despre o decizie pripita a formatiunii.

O zi mai tarziu, Tariceanu a anuntat ca si-a dat demisia din PNL si ca va infiinta un nou partid, care se va numi Partidul Liberal Reformator (PLR). Unii liberali s-au solidarizat cu fostul premier, spunand ca decizia ruperii USL a fost una gresita si vor demisiona si ei.

In 2 august, Calin Popescu Tariceanu a fost ales presedinte al PLR, acesta fiind votat in unanimitate de catre delegatii la primul congres al partidului. De altfel, Tariceanu a fost singurul candidat inscris pentru aceasta functie.

PSD+PLR, un nou USL

Cu doar trei zile inainte de turul doi al alegerilor prezidentiale, in 13 noiembrie, PSD si PLR au semnat un acord politic, liderii celor doua partide, Victor Ponta si Calin Popescu Tariceanu, dorind astfel sa refaca USL.

"Protocolul politic practic recreeaza alianta pe care noi am denumit-o Uniunea Social Liberala. Sigur ca ea nu poate sa fie identica, dar principiile de functionare politica raman aceleasi si cred ca este utila o astfel de constructie politica, care sa cuprinda principalele curente ideologice, adica social-demnocratia si liberalismul. Haina juridica se face ulterior", a spus Tariceanu.

Marea unificare a Dreptei: PDL+PNL

In luna mai 2014, dupa ce PNL a obtinut un rezultat nesatisfacator la alegerile europarlamentare, Crin Antonescu a anuntat ca demisioneaza din fruntea partidului.

O luna mai tarziu, Klaus Iohannis a fost ales, la Congresul liberalilor, presedinte al Partidului National Liberal.

Gandindu-se probabil ca singuri nu vor reusi la alegerile prezidentiale, mai ales dupa ce nu si-au atins tinta propusa la europarlamentare, liberalii s-au decis sa realizeze marea unificare a Dreptei, alaturi de democrat liberali.

In 26 iulie a fost votata fuziunea prin contopire dintre PDL si PNL, constructie la care a contribuit si Forta Civica, partid ce a fost absorbit de PDL. Astfel a luat nastere Alianta Crestin Liberala (ACL).

Dupa oficializarea fuziunii, la inceputul lunii august, Klaus Iohannis a fost desemnat candidatul ACL la alegerile prezidentiale, pe care le-a si castigat.

Dupa turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 2014, presedintele PDL Vasile Blaga a anuntat ca ACL nu mai exista si ca se va forma un nou PNL, PDL fiind inghitit de acesta.

"Multumesc ACL care nu mai exista de azi-noapte de la 12, pentru rezultat, si lui Iohannis", a spus, in 17 noiembrie, copresedintele ACL, Vasile Blaga.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#destramare USL, #infiintare PLR, #Tariceanu demisionat PNL, #alianta PNL PDL ACL , #partid