1.400 de miliarde de euro ar putea costa colapsul Schengen

Luni, 22 Februarie 2016, ora 17:07
2328 citiri
1.400 de miliarde de euro ar putea costa colapsul Schengen
Foto: Arhiva Ziare.com

Colapsul spatiului Schengen - zona de libera circulatie din Europa - ar putea costa UE pana la 1.400 de miliarde de euro in urmatorul deceniu, arata un studiu publicat luni de Fundatia Bertelsmann din Germania.

In cel mai pesimist scenariu, in care reintroducerea controalelor la frontierele Europei va duce la majorarea preturilor produselor din import cu pana la 3%, Germania si Franta, cele mai mari economii europene, vor inregistra in perioada 2016 - 2025 costuri de pana la 235 miliarde de euro si, respectiv, 244 miliarde de euro, transmite Reuters.

In cazul unui impact minim, in care preturile produselor din import ar creste cu 1%, UE se va confrunta cu costuri de aproximativ 470 miliarde de euro in urmatorul deceniu, estimeaza Fundatia Bertelsmann. Costurile ar putea urca in UE la 1.400 de miliarde de euro (sau 10% din PIB) in cel mai rau scenariu.

Ultimatum pentru Grecia de la UE: 50 de directive, altfel o suspenda din Schengen

"Daca sunt reintroduse controalele la frontiera in interiorul Europei, ritmul de crestere a economiei, deja slab, se va afla sub o presiune suplimentara", a avertizat Aart De Geus, presedintele Bertelsmann.

Pe langa lovitura de imagine data Europei, colapsul spatiului Schengen va duce la cresterea perioadelor de timp necesare transportarii marfurilor in regiune, ceea ce va spori costurile pentru companii si consumatori.

26 de state fac parte din spatiul Schengen, din care 22 sunt membre UE. Infiintat in urma cu 30 de ani, spatiul Schengen se afla sub o presiune severa din cauza emigrantilor veniti in special din Orientul Mijlociu si Africa.

Pentru a contracara intrarile de emigranti pe teritoriile lor, multe state membre ale spatiului Schengen au reintrodus in ultimele luni controale la frontiere, ceea ce a provocat temeri privind colapsul intregului sistem.

Subliniind necesitatea rezolvarii urgente a acestei probleme, ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a declarat, duminica, la postul public de televiziune ARD, ca statele membre ale UE trebuie sa aiba o abordare comuna pentru a evita colapsul spatiului Schengen.

Impactul minim, in care preturile produselor din import ar creste cu 1%, ar putea costa Germania si Franta 77 de miliarde de euro si, respectiv, 80,5 miliarde de euro, in perioada 2016 si 2025, se arata in raportul publicat de Bertelsmann.

Colapsul spatiului Schengen, combinat cu efectele incetinirii Chinei si problemele din SUA, ar majora costurile pentru statele din afara zonei la o suma cuprinsa intre 91 si 280 de miliarde de euro, in perioada 2016 si 2025, conform studiului.

Luna aceasta, Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) a anuntat ca numarul imigrantilor si refugiatilor ajunsi in Europa pe mare in primele sase saptamani ale anului este de 10 ori mai mare decat cel din perioada similara a anului trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Schengen colaps cost, #UE bani Schengen , #Schengen