Când se vor ieftini creditele în UE. Miniștrii de Finanțe europeni nu doresc relaxarea rapidă a politicilor fiscale

Vineri, 22 Martie 2024, ora 19:07
3317 citiri
Când se vor ieftini creditele în UE. Miniștrii de Finanțe europeni nu doresc relaxarea rapidă a politicilor fiscale
Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde FOTO / Armstrong Economics

Deși Banca Centrală Europeană preconizează că relaxarea inflației în zona euro va persista pe parcursul anului 2024 și în continuare, liderii europeni sprijiniți de Eurogrupul format din miniștri de finanțe ai țărilor din Zona Euro au pledat vineri, 22 martie, pentru o politică fiscală mai strictă în zona euro în 2025.

Unul din factorii invocați de oficialii europeni s-a referit, pe lângă consolidarea procesului de scădere a inflației, la stabilizarea finanţelor publice, după excesul de cheltuieli din timpul pandemiei şi crizei energetice.

Potrivit Reuters, miniștrii de Finanțe din cele 20 de state din zona euro au convenit, la data de 11 martie, ca în recomandările lor de politică fiscală pentru 2025 să ţină cont de noi reguli fiscale, care oferă mai mult timp pentru reducerea datoriilor, atâta timp cât sunt menţinute investiţiile. „Consiliul European sprijină recomandările de politică economică pentru zona euro", se precizează în comunicatul ce urmează să fie publicat la finalul summitului liderilor UE.

Recomandările sprijinite de liderii UE susţin că noile reguli fiscale vor necesita o poziţie fiscală uşor mai strictă în zona euro, în 2025. „Aceasta ar fi adecvată având în vedere perspectivele macroeconomice actuale, privind nevoia de a continua sustenabilitatea fiscală şi să fie sprijinit procesul dezinflaţionist, chiar dacă în acelaşi timp politicile ar trebui să rămână flexibile având în vedere incertitudinea persistentă", se mai arată în recomandările susţinute de liderii UE, potrivit sursei citate.

Eurogrup a propus și un plan axat pe atragerea de capital privat în Europa pentru a finanţa tranziţia costisitoare a continentului la o economie mai verde şi mai digitală, în timp ce concurează cu China şi cu SUA pentru tehnologii de vârf şi materii prime. Planul vizează crearea unei Uniuni a pieţelor de capital din cele 27 de ţări care formează UE, prin reducerea barierelor pentru investiţii private peste graniţă, o sarcină pentru următorul Parlament European şi următoarea Comisie Europeană.

Există o așteptare generală ca dobânzile de politică monetară să scadă la fiecare ședință a BCE, dar acest lucru nu se va întâmpla, spun oficialii europeni

Perspectivele pentru relaxarea monetară din partea Băncii Centrale Europene se îmbunătățesc, deși asta nu înseamnă neapărat că va urma o serie de reduceri ale ratei dobânzii odată ce procesul începe, a declarat vineri pentru Bloomberg Joachim Nagel, membru în Consiliul de Guvernare al BCE.

Deși inflația așteptată să revină la ținta de 2% în 2025, cele mai multe voci din economia europeană spun că o primă reducere a costurilor de împrumut va avea loc „înainte de vacanța de vară” din august, arată Bloomberg. „Depinde de date și nu este un lucru realizat că totul va merge fără probleme pentru restul anului sau poate pentru anul viitor. Prin urmare, trebuie să fim vigilenți, trebuie să fim precauți”, a comentat oficialul BCE.

Președinta BCE Christine Lagarde a făcut remarci similare miercuri, spunând că oficialii nu se pot angaja la pași ulteriori după reducerea probabilă din iunie. Aceasta a subliniat, de asemenea, din nou că factorii de decizie au nevoie de mai multe date privind salariile, productivitatea și profiturile corporative pentru a fi suficient de încrezători că inflația se îndreaptă în mod sustenabil înapoi spre 2%.

Dobânzile vor scădea în iunie. Ce planuri au băncile centrale după acest prag

Nagel a vorbit la o zi după ce Banca Națională a Elveției a redus ratele neașteptat și Banca Angliei a semnalat că se îndreaptă spre relaxare mai târziu în acest an. Rezerva Federală a SUA a reiterat săptămâna aceasta intenția de a reduce ratele dobânzilor de referință de trei ori în acest an, o primă mișcare în acest sens fiind așteptată tot în iunie.

Având în vedere că iunie a devenit data-cheie pentru reducerea costurilor de împrumut atât în SUA, cât și în blocul comunitar, dezbaterea pare în prezent mai degrabă să se concentreze asupra căii de urmat după acest punct. În timp ce unii reprezentanți ai sectorului bancar și mediului de afaceri se așteaptă ca reducerea costurilor de împrumut să aibă loc în serie și în UE, alții îndeamnă la precauție. În favoarea unei perioade tampon, Joachim Nagel a citat costurile volatile ale energiei și incertitudinea privind salariile și profiturile ca motive pentru care factorii de decizie ar trebui să rămână în alertă.

„Există încă unele probleme deschise”, a declarat acesta pentru Bloomberg. „Abordarea de la o întâlnire la alta este cel mai bun mod de a aborda situația actuală.”

Fondul Monetar Internațional și Bank for International Settlements au avertizat săptămâna aceasta băncile centrale că nu ar trebui în acest moment să se declare victorioase în lupta prelungită cu inflația și să nu relaxeze politicile monetare prea curând. Procesul galopant de creștere a prețurilor în zona euro a încetinit în 2023, dar recent a fost raportat un nou avânt, arată sursa citată. Deși economia a evitat o recesiune în al doilea trimestru, perspectivele rămân sumbre - în special din cauza problemelor economice prelungite din Germania.

Cum arată prognoza BCE pentru următorii doi ani

Comisia Europeană prognozează că deficitul bugetar agregat al zonei euro va scădea până la 2,8% din PIB în 2024, de la 3,2% din PIB în 2023, pentru ca în 2025 să se reducă doar uşor până la 2,7% din PIB. Asta ar urma să ajute diminuarea inflaţiei de la 5,4% în 2023, până la 2,3% din PIB în 2024 şi apoi la 2% în 2025, pentru ca în 2026 să ajungă la 1,9%, potrivit prognozelor Băncii Centrale Europene.

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat vineri în cadrul unui summit de la Bruxelles, că va exista și creștere economică, totuși, care se va accelera în cursul anului 2024, fiind în principal determinată de creșterea puterii de cumpărare. Cu toate acestea, reziliența economică necesită o productivitate mai mare, care poate fi obținută doar prin investiții de capital mai ridicate, iar Uniunea piețelor de capital, care urmărește aprofundarea și consolidarea integrării piețelor de capital din statele membre ale UE va trebui să joace un rol-cheie în acest sens.

Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
#politica monetara BCE, #dobanda politica monetara, #inflatie zona euro, #Eurogrup, #prognoza crestere economica , #dobanda BNR