Șeful Poliției Locale București, suspendat din funcție. Prefectul exclude o legătură cu amenda record dată în cazul Parcului IOR

Miercuri, 27 Martie 2024, ora 23:20
2464 citiri
Șeful Poliției Locale București, suspendat din funcție. Prefectul exclude o legătură cu amenda record dată în cazul Parcului IOR
Eduard Valentin Stroe a aplicat o amendăde 35 de milioane de euro proprietarilor terenului retrocedat din IOR FOTO Facebook/Parc IOR

Șeful Poliției Locale a Municipiului București, Eduard Valentin Stroe, a fost suspendat din funcție. Decizia vine după ce prefectul Capitalei, Rareș Hopincă (PSD), a atacat în instanță unele dispoziții ale primarului general Nicușor Dan, pe motiv de nelegalitate.

Dispozițiile care privesc mutările de la Poliția Locală sunt cele de detașare a fostului director general Daniel Mihai Rășică și de numire a actualului director general Eduard Valentin Stroe, decizii semnate de Nicușor Dan pe 2 octombrie, anul trecut.

Informațiile au fost confirmate pentru G4Media de prefectul Capitalei Rareș Hopincă.

Hopincă susține că măsura atacării în instanță a fost luată atât de târziu din cauza volumului mare de acte pe care instituția pe care o conduce trebuie să le verifice.

„Prefectul are un termen de 6 luni ca să atace aceste dispoziții și în funcție de volumul și de acte normative, cam acesta este termenul în care putem verifica actele. Adică noi nu putem face un control de legalitate de la o zi la alta, pentru că sunt foarte multe acte, în municipiul București cam 30.000 pe an”, a afirmat Rareș Hopincă.

Până la pronunțarea instanței însă, pe baza sesizării făcute de Prefectul Capitalei, dispozițiile sunt suspendate și se revine la situația de dinainte, respectiv funcția de director general al Poliției Locale este preluată de fostul șef al Poliției Locale Daniel Mihai Rășică, numit în 2018 de primarul de atunci Gabriela Firea.

Întrebat dacă acțiunea sa în instanță are legătură cu amenda record dată proprietarilor parcelei de 12 ha retrocedate din IOR, Rareș Hopincă a spus că este „exclus”.

„Dispozițiile au fost date greșit, aparatul de specialitate al primarului nu și-a făcut treaba în mod legal și corect. Pentru că dacă erau legale nu avea nimeni nicio treabă, este un control juridic normal”, a răspuns Rareș Hopincă.

Eduard Valentin Stroe a aplicat în octombrie 2023 sancțiunea de 35 de milioane de euro proprietarilor terenului retrocedat din IOR. El a ieșit alături de Nicușor Dan într-o conferință de presă și a explicat că s-a ajuns la această sumă dată pentru reducerea suprafeței de spațiu verde. La acea vreme, primarul general Nicușor Dan a felicitat Poliția Locală a Municipiului București pentru acest gest. Amenda este acum contestată în instanță de proprietarii terenului.

A început aplicarea tratamentelor împotriva ţânţarilor în București. „Nu pun în pericol sănătatea oamenilor sau a animalelor”
A început aplicarea tratamentelor împotriva ţânţarilor în București. „Nu pun în pericol sănătatea oamenilor sau a animalelor”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan, a anunţat duminică, 28 aprilie, că a început aplicarea tratamentelor pentru ţânţari de către Compania Municipală Eco Igienizare. Tratamentele, care nu...
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
#politia locala bucuresti, #eduard valentin stroe, #suspendare functie, #Prefect Capitala, #rares hopinca, #NIcusor Dan, #instanta , #Bucuresti