Prețurile polițelor vor fi diferite la aceeași companie de asigurări. Cum se va putea completa ”amiabila”

Marti, 13 Septembrie 2022, ora 11:07
3134 citiri
Prețurile polițelor vor fi diferite la aceeași companie de asigurări. Cum se va putea completa ”amiabila”
Mașină avariată în urma unui accident FOTO Pixabay

Polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru autovehicule RCA sunt diferite, începând cu 10 septembrie, când a intrat în vigoare Norma 18/2022 a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Asigurările RCA cumpărate online vor fi cu câteva procente mai ieftine

În funcție de modul de achiziționare, fizic sau online, proprietarii de autovehicule vor avea posibilitatea de a cumpăra RCA la prețuri diferite de la același asigurător, deoarece online costurile sunt mai mici față de vânzarea prin brokeri sau agenți.

Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic

Formularul de constatare amiabilă de accident necesar în cazul asigurărilor RCA va putea fi completat și electronic, nu doar pe hârtie ca până acum.

Formularul electronic de constatare amiabilă de accident va avea același model și informații ca cel tipărit și va avea aceeași valoare juridică, prevede norma ASF.

În cazul completării electronice a acestui formular, datele și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, vor fi preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.

Șoferii vor scăpa de realizarea schemei exacte a accidentului, deoarece noua aplicație va reda dinamica accidentului, cu ajutorul sistemului GPS.

De când este valabil formularul electronic

Formularul electronic al constatării amiabile de accident nu va fi disponibil din 10 septembrie, lansarea acestuia fiind amânată până pe 15 octombrie 2022.

„Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către ASF”, se indica într-un comunicat al ASF emis la data adoptării normei.

Reguli noi privind mașina oferită la schimb pe perioada reparației

Legislația RCA prevede că păgubitul beneficiză de o despăgubire și pentru perioada în care nu își poate folosi mașina avariată.

Zilele în care păgubitul beneficiază de mașină la schimb pusă la dispoziție de service-uri, în general, și plătită de asigurătorul RCA al șoferului vinovat, nu mai sunt condiționate decât de condițiile de finalizare a reparației.

„Vechea normă prevedea un algoritm de calcul al acelei perioade, care presupunea numărul de ore rezultate din devizul de reparație împărțit la 4. De exemplu, la 20 de ore de reparație rezultau 5 zile de închiriere a mașinii. S-a renunțat la acel algoritm pentru că era unul incorect și nu cuprindea în realitate perioada de indisponibilizare a mașinii și apăreau multe litigii în instanță.

Apărea următoarea situație în practică: mașina era indisponibilizată în service 18 zile, interval în care erau incluse timpul de livrare a pieselor sau perioada weekendurilor, când nu se lucrează. Pentru a putea încasa contravaloarea închirierii mașinilor la schimb service-urile auto majorau prețul de închiriere pentru ca cele 5 zile decontate de asigurători să acopere de fapt cele 18 zile de închiriere efectivă a vehiculului pus la dispoziția clientului păgubit în accident”, au declarat pentru „Adevărul” surse apropiate pieței de asigurări.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#polite RCA, #preturi, #reguli noi, #constatare amiabila, #accident, #service auto , #stiri auto