Ce șanse sunt să obținem prețuri mai mici la RCA în 2022. "Poate deveni anul în care primele de asigurare sunt liberalizate total"

Sambata, 29 Ianuarie 2022, ora 03:01
26269 citiri
Ce șanse sunt să obținem prețuri mai mici la RCA în 2022. "Poate deveni anul în care primele de asigurare sunt liberalizate total"
În 2021, piața asigurărilor din România a fost zguduită de falimentul City Insurance FOTO www.pexels.com

Industria asigurărilor din România a trecut printr-o serie de șocuri în 2021, iar prețul RCA a născut numeroase dezbateri și de controverse după falimentul City Insurance. La prima vedere, nici anul 2022 nu se anunță unul liniștit.

Piaţa RCA a ajuns la un volum total al subscrierilor de 3,53 miliarde lei în primele nouă luni din 2021, consemnând cel mai mare avans din ultimii ani, respectiv 20%.

În 2021, piața asigurărilor din România a fost zguduită de falimentul celui mai mare jucător pe piața asigurărilor RCA, moment în care prețul RCA a crescut vertiginos.

Tanja Blatnik, șefa Euroins, cel mai mare asigurător RCA după falimentul City Insurance, a declarat pentru Ziare.com că prețul RCA depinde mult și de comportamentul şoferilor și investițiile pe care statul le face în infrastructură, ea precizând că asiguratorii vor fi mult mai precauți în setarea prețurilor.

De cealaltă parte, Valentin Ionescu, director general în cadrul sectorului Asigurări, la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat pentru Ziare.com că acest an poate deveni anul în care primele de asigurare RCA sunt liberalizate total prin eliminarea acelor prevederi ale legislației naționale care obligă asigurătorii să notifice ASF majorarea tarifelor de primă și reglementează modul de calcul al acestora prin impunerea unui anumit nivel al cheltuielilor ce poate fi avut în vedere în calculul nivelului primelor de asigurare.

"Deși se vorbește despre RCA ca fiind o asigurare auto, RCA este de fapt asigurarea de răspundere a celui care conduce, iar mașina o puteţi vedea ca pe o adevărată armă, pe care acesta o manevrează şi pe care o poate declanșa fără voie. O armă care poate marca nefast viaţa unor familii întregi, mame, tați și copii, pasageri sau doar pietoni. O armă care distruge proprietăți, poate aduce dizabilităţi pe viaţă, şi care pe lângă suferință, poate genera costuri semnificative. Industria asigurărilor există pentru a ajuta ca șoferul vinovat să nu plătească din propriul buzunar prejudiciile pe care le-a cauzat, fără voie, cu arma sa. Prejudicii pe care de multe ori nici măcar nu și le-ar putea permite. Cred că în România nu există suficientă conștientizare a valorii și importanței prețului asigurării RCA și a industriei asigurărilor în general", a declarat Tanja Blatnik pentru Ziare.com.

Așa rezumă Tanja Blatnik RCA-ul și importanța pe care o are această asigurare obligatorie, pentru orice șofer, dar și importanța asigurărilor în general. Este de aproape un an CEO al Euroins România și a preluat conducerea companiei având ca obiective îmbunătățirea strategiei de business, repoziționarea acesteia pe piața asigurărilor, digitalizarea şi alinierea la cele mai noi tendințe ale industriei și transformare a companiei.

Cum se calculează poliţele RCA

Totuși, după un an turbulent și plin de provocări, Tanja Blatnik crede că anul 2022 vine cu o mult mai mare claritate și stabilitate pe piața de RCA din România, preconizând că asiguratorii vor fi mult mai precauți în setarea prețurilor. CEO-ul asiguratorului consideră că există o percepție eronată, conform căreia companiile de asigurări pot majora prețurile oricât își doresc.

"Calcularea prețului polițelor RCA este strict reglementată și bazată pe reguli precise, pornind de la istoricul de daună al segmentelor, puterea acesteia etc. România este încă pe primul loc în topul numărului de decese cauzate de accidente rutiere, iar prețul asigurării nu face altceva decât să reflecte acest lucru. Prețul RCA va reflecta întotdeauna, un comportament. Dacă astăzi începem să ne schimbăm comportamentul în trafic, dacă guvernul începe să construiască drumuri, în viitor am putea avea prețuri mai mici", spune ea.

Tanja Blatnik crede că piața din România are în primul rând nevoie de mai multă educație și conștientizare în zona asigurărilor, ca oamenii să cunoască ce tipuri de produse de asigurare există şi ce înseamnă aceste produse, ce riscuri acoperă, ce beneficii aduc, prețul lor etc.

În același timp, consideră că românii trebuie să aibă acces rapid și facil la informații despre produsele de asigurare și lucrează împreună cu echipa sa pentru a îmbunătăți aceste procese și pentru a le face mai simplu de înțeles și accesat.

Potrivit reprezentantului asiguratorului, ea a sesizat în rândul românilor o percepție pe care consideră eronată, aceea că toate asigurările sunt scumpe, și că un om cu un venit mediu nu își poate permite o asigurare de sănătate sau de călătorie. "E doar un mit", consideră directoarea Euroins.

"Chiar dacă suntem lideri pe segmentul de RCA, ne dorim să atragem atenția asupra altor produse de asigurare pe care le oferim, care sunt extrem de avantajoase pentru copii, pentru familie și pentru sănătate, multe dintre ele fiind unice pe piața din România", mai spune Tanja Blatnik.

Care este rolul ASF în acest sector

Principalele competențe ale Autorităţii de Supraveghere Financiară sunt legate de exercitarea atribuțiilor de autorizare, reglementare, supraveghere şi control asupra asigurătorilor și celorlalți distribuitori de produse de asigurare, în vederea asigurării stabilității acestei piețe financiare, astfel încât să fie asigurată protecția potențialilor consumatori de produse de asigurare și asiguraților, a declarat pentru Ziare.com Valentin Ionescu, director general în cadrul sectorului Asigurări, la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

"În ceea ce privește competențele legale ale ASF trebuie menționat faptul că atribuțiile instituției noastre sunt sunt cele stabilite prin legislația națională, respectiv prin prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, cu toate modificările și completările ulterioare, ASF desfășurându-și activitatea în conformitate cu prevederile legislației naționale și europene aplicabile, atunci când aceasta din urmă este direct aplicabilă sau când prevederile acesteia primează în raport cu prevederile legislației naționale, după cum este prevăzut în cuprinsul art. 148 din Constituția României", a declarat, pentru Ziare.com, Valentin Ionescu, director în cadrul ASF.

Se schimbă legislaţia privind asigurările

De asemenea, privind piața RCA, în acest an ASF va fi implicată în transpunerea prevederilor Directivei 2021/2118 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2021 de modificare a Directivei 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi.

Această noua directivă apărută la sfârșitul anului trecut aduce o serie de modificări asupra cadrului general european ce privește asigurarea RCA, prevederile acesteia făcând obiectul discuțiilor purtate de Comisia Europeană cu reprezentanții statelor membre prin intermediul Consiliului și Parlamentului European, începând cu anul 2018.

Noutățile aduse de această nouă directivă sunt în principal cele legate de modificarea domeniului de aplicare a directivei și se are în vedere codificarea mai multor hotărâri ale Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Alte noutăţi privesc acoperirea daunelor în cazul intrării în faliment a unui asigurător RCA. Conform directivei, în fiecare stat membru trebuie să fie înființate organisme de despăgubire care să suporte costurile generate ca urmare a accidentelor cauzate de vehicule neasigurate sau neidentificate.

Cu toate acestea, în prezent, nu există înființate la nivelul tuturor statelor membre organisme care au obligația de a suporta costurile ocazionate de cererile de despăgubire atunci când asigurătorul auto al părții răspunzătoare de accident este insolvabil.

Acest lucru înseamnă că, în cazul în care legislația națională a statelor membre nu ar prevedea existența unui sistem specific de protecție, victimele accidentelor cauzate de un vehicul asigurat la un asigurător insolvabil pot rămâne fără despăgubire.

Aceste aspecte sunt deosebit de importante atunci când asigurătorul insolvabil oferă asigurare transfrontalieră prin intermediul liberei prestări a serviciilor.

Un alt aspect priveşte uniformizarea sumelor minime asigurate. Articolul 9 din directivă stabilește sumele minime obligatorii asigurate până la care trebuie să se acorde despăgubire în temeiul unei polițe de asigurare de răspundere civilă auto.

Aceste sume minime asigură faptul că există un nivel suficient de protecție minimă a victimelor accidentelor auto în întreaga UE în caz de vătămare corporală și pagube materiale, indiferent de categoria de vehicul.

Cu toate acestea, deși directiva urmărește să stabilească sume minime asigurate egale în toate statele membre ale UE, în prezent mai multe state membre fac obiectul unor sume minime mai mici decât valorile mai mari prevăzute în directivă.

Aceasta apare ca urmare a perioadelor de tranziție care au permis unor state membre să amâne aplicarea integrală a sumelor minime. Din cauza datelor de referință diferite ale diferitelor state membre pentru recalcularea periodică a sumelor minime, exista un decalaj între statele membre care au beneficiat de perioade de tranziție și restul statelor membre.

Mai mult, pentru a facilita trecerea la un nou furnizor de asigurări, actuala directivă prevede că statele membre trebuie să se asigure că deținătorul de poliță are dreptul de a solicita o atestare privind istoricul daunelor din ultimii cinci ani.

Cu toate acestea, până la momentul de față, nu exista nicio cerință pentru ca statele membre să impună asigurătorilor să ia în considerare astfel de atestări în momentul calculării primelor, mai ales atunci când asiguratul își muta reședința într-un alt stat membru decât statul membru în care a avut reședința până la momentul respectiv.

Alte noutăţi sunt legate de o serie de noi prevederi ce pot permite statelor membre să implementeze atunci când doresc: un instrument de comparare a primelor de asigurare; un sistem de control al obligației de asigurare.

Aceasta în condițiile în care anumite evoluții tehnologice noi (tehnologia de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare) permit efectuarea de controale fără obstrucționarea vehiculelor și nu împiedică libera circulație a persoanelor și a vehiculelor. Prin urmare, se are în vedere permiterea verificării asigurării vehiculelor, în condițiile în care controalele fac parte dintr-un sistem general de controale pe teritoriul național, nu sunt discriminatorii, nu necesită oprirea vehiculului și sunt necesare și proporționale pentru atingerea scopului urmărit.

"Trebuie menționat faptul că acest an poate deveni anul în care primele de asigurare RCA sunt liberalizate total prin eliminarea acelor prevederi ale legislației naționale care obligă asigurătorii să notifice ASF majorarea tarifelor de primă și reglementează modul de calcul al acestora prin impunerea unui anumit nivel al cheltuielilor ce poate fi avut în vedere în calcului nivelului primelor de asigurare. Aceste prevederi ale legislației naționale încalcă prevederile legislației europene (prevederile Directivei 2009/138/CE – Solvabilitate II) motiv pentru care Comisia Europeană a deschis României o acțiune de infringement, încă din anul 2018, iar România poate fi sancționată și poate fi obligată la plata unor penalități semnificative în cazul în care această cauză este înaintată Curții Europene de Justiție", a declarat pentru Ziare.com Valentin Ionescu.

La momentul de față în analiza comisiilor de raport ale Camerei Deputaților (cameră decizională) se află proiectul de modificare a Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin, accidente de vehicule şi tramvaie, PL-x nr. 165/2020, proiect de punere în acord cu prevederile legislației europene, a mai spus el.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#polite RCA, #asigurari, #auto, #asf , #polite RCA