Mizele urmărite de Ucraina prin distrugerea podului spre Crimeea. "Controlul asupra Melitopolului devine vital pentru ruși"

Sambata, 08 Octombrie 2022, ora 09:36
11649 citiri
Mizele urmărite de Ucraina prin distrugerea podului spre Crimeea. "Controlul asupra Melitopolului devine vital pentru ruși"
Podul Kerci a fost distrus, atât partea feroviară cât și cea rutieră FOTO Twitter

Podul Kerci, principala legatură între Rusia și Peninsula Crimeea, a fost detonat în dimineața zilei de sâmbătă, 8 octombrie, atât partea feroviară, cât și cea rutieră fiind distruse.

Generalul australian Mick Ryan a realizat o analiză a implicațiilor adânci ale evenimentului:

"Este prea devreme pentru a stabili metoda de atac și gama de implicații ale acestui atac asupra Podului Kerci. Este cu siguranță un pumn în față pentru Putin de ziua lui.

Mai întâi, felul în care a colapsat indică faptul că trebuie mult „buc” (explozivi) și un plan bun de demolare. Ca genist, planificăm astfel de lucruri tot timpul. Cele mai greu poduri de aruncat în aer sunt cele din beton armat.

Cantitatea de exploziv necesară ar fi mai mare decât ar putea transporta câțiva membri ai echipei de demolare. Câteva camioane cu explozibili sau rachete/bombe ar face treaba, dacă ar fi îndreptate către punctele potrivite ale podului.

Ucrainenii au fost până acum excelenți la proiectarea operațională și operațiunile de modelare înainte de acțiunea efectivă în teren. Acest lucru ar putea face parte din proiectul lor de a prelua Crimeea pe termen scurt - sau parte a unei operațiuni de înșelare a adversarului pentru a distrage atenția de la alte zone.

Oricum ar fi, le prezintă rușilor o problemă semnificativă. Nu oprește aprovizionarea Crimeii (există transport naval și ruta prin Melitopol), dar face controlul asupra Melitopolului vital pentru ruși.

Acesta ar fi punctul pe care un instructor militar ar insista la instruirea cadeților: „Deci, care credem că ar putea fi următorul obiectiv operațional pentru ucraineni?”. Din această cauză, este posibil să vedem redistribuiri rusești în sud, care vor dezvălui alte puncte slabe și vor crea oportunități pentru Ucraina.

Aceasta este o operațiune de influență masivă câștigată de Ucraina. Chiar dacă nu asta s-a dorit, este o demonstrație pentru ruși și pentru restul lumii că armata Rusiei nu poate proteja niciuna dintre provinciile pe care le-a anexat recent.

Și dacă am fost impresionați de fluxul de ruși care fug din peninsulă după recentul atac al bazei de aviație navală, graba de a părăsi Crimeea va fi probabil și mai mare acum. Lipsa de încredere în Putin și armata sa va crește.

Sunt sigur că vom afla mai multe detalii în următoarele ore și zile. Dar acest „incident legat de fumat” va fi cu siguranță legat de alte evenimente din strategia militară generală a Ucrainei. O lună proastă pentru Rusia continuă să se înrăutățească", scrie generalul australian.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#podul kerci, #distrugere pod crimeea, #atentat racheta pod , #invazie ucraina