Statul trebuie să plătească pentru întârzierile la finalizarea podului de la Brăila. Ce despăgubiri a obținut în instanță constructorul italian

Duminica, 20 Noiembrie 2022, ora 17:54
7467 citiri
Statul trebuie să plătească pentru întârzierile la finalizarea podului de la Brăila. Ce despăgubiri a obținut în instanță constructorul italian
Constructorul italian WeBuild a câștigat un proces de despăbubiri împotriva CNAIR în instanță. FOTO: Facebook / CNAIR

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a fost obligată de instanță să plătească aproximativ 6 milioane de euro despăgubiri către constructorul italian al podului de la Brăila, realizat în proporție de 80%, întârzierile fiind reținute în sarcina autorităților.

Curtea de Apel București a hotărât ca CNAIR să achite pierderile și profitul nerealizat de constructorul podului de la Brăila, firma italiană WeBuild.

Magistrații au întors verdictul primei instanțe și au decis ca CNAIR să plătească daune de aproape 6 milioane de euro, scrie Adevarul.ro.

„Schimbă în tot sentinţa civilă atacată. Admite cererea de chemare în judecată. Constată că reclamanta este îndreptăţită să beneficieze de o extensie a perioadei de execuţie de 193 de zile. Obligă pârâta (n.r. CNAIR) la plata către reclamantă a sumei de 28.808.369,4 lei, reprezentând valoarea pierderilor şi a profitului nerealizat”, a stabilit instanța de judecată pe 15 noiembrie.

Și cheltuielile de judecată pe care CNAIR trebuie să le plătească firmei italiene sunt substanțiale, fiind vorba de 576.167,4 de lei, ce reprezintă taxa judiciară de timbru.

De ce nu e gata podul de la Brăila

Pentru a pronunța decizia amintită, Curtea de Apel București a dispus efectuarea unei expertize contabile și a două expertize tehnice. Judecătorii au vrut să știe dacă CNAIR a verificat documentele de proiectare în termenele stabilite în contractul încheiat cu firma italiană și dacă a întârziat proiectul tehnic de execuție.

Concluzia a fost că lucrările la podul de la Brăila au fost întârziate din cauza CNAIR, care nu a efectuat la timp procedurile amintite.

Lucrările la podul de la Brăila sunt realizate în proporție de 80% și este puțin probabil ca acestea să fie finalizate până la sfârșitul anului, așa cum prevedea inițial contractul.

Construcţia va avea, la final, doi kilometri lungime şi o înălţime de aproape 200 de metri.

Valoarea totală a proiectului este estimată la 2,65 miliarde de lei, iar aproximativ 75% din această sumă vine de la Uniunea Europeană.

Proiectul înseamnă, pe lângă pod, şi o reţea de şosele şi drumuri de acces de peste 20 de kilometri. Podul figurează ca parte a drumului expres Buzău – Brăila – Tulcea – Constanța, drum care va conecta nordul Munteniei și sudul Moldovei de nordul Dobrogei de Nord, unde se află Delta Dunării.

Procesul fraților Tate poate începe. Ce a decis Tribunalul București cu privire la ancheta DIICOT
Procesul fraților Tate poate începe. Ce a decis Tribunalul București cu privire la ancheta DIICOT
Tribunalul Bucureşti a dispus, vineri, 26 aprilie, începerea procesului în dosarul în care fraţii Tristan și Andrew Tate sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat,...
Pas important pentru realizarea unui nou lot din Autostrada Unirii. În cât timp va fi gata și ce lungime va avea FOTO
Pas important pentru realizarea unui nou lot din Autostrada Unirii. În cât timp va fi gata și ce lungime va avea FOTO
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat vineri, 26 aprilie, lansarea licitației pentru un nou lot al A8 (Autostrada Unirii). Potrivit anunțului făcut pe Facebook, CNAIR a...
#pod Braila Dunare, #proces, #despagubiri, #cnair, #curtea de apel bucuresti , #justitie