Podul de la Brăila: termenul pentru deschidere anunțat de CNAIR. Constructorul spune că va fi gata mult mai repede VIDEO

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 17:45
10838 citiri
Podul de la Brăila: termenul pentru deschidere anunțat de CNAIR. Constructorul spune că va fi gata mult mai repede VIDEO
Podul de la Brăila este una dintre cele mai spectaculoase lucrări de infrastructură din România FOTO Facebook/ Radu Aramă

Experții opinează că podul peste Dunăre de la Brăila este imposibil de deschis circulației până la finalul anului 2022, deși autoritățile au înaintat data de 20 decembrie pentru darea în folosință.

În ciuda angajamentului, lucrările sunt departe de finalizare, potrivit romania-actualitati.ro.

Noul termen pe care îl estimează Compania de Drumuri este începutul verii 2023, scrie sursa citată. Podul va avea o lungime de doi kilometri și va fi al treilea ca lungime din Europa.

Podul suspendat de la Brăila, pe care îl construiește o asociere italo-niponă, avea termen contractual de finalizare decembrie 2021, dar a primit o extensie de un an până la sfârșitul lunii viitoare.

Podul de o jumătate miliard de euro s-ar putea deschide de-abia în vara anului viitor, a spus pentru Radio România Actualități, Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei de Drumuri.

„Iată că ne aflăm la sfârșitul lunii noiembrie 2022 și se zărește foarte departe momentul finalizării măcar a posibilității folosirii podului, cu niște minime drumuri de acces. Putem vorbi de vara anului 2023”, a declarat Șerbănescu.

https://www.romania-actualitati.ro/stiri/romania/podul-de-la-braila-nu-se-poate-deschide-ultimul-termen-anuntat-era-20-decembrie-dar-nu-va-fi-respectat-id170912.html

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, anunță în mod oficial faptul că mult-așteptata finalizare a podului suspendat de la Brăila nu este posibilă la finalul lui 2022, așa cum își luase angajamentul constructorul.

Scrioșteanu a făcut o vizită neanunțată la șantierul podului pentru a verifica stadiul lucrărilor și pentru a se asigura că promisiunea antreprenorului cu privire la darea în trafic în luna decembrie 2022 a acestui obiectiv este susținută și de realitatea din teren.

"Stadiul șantierului, mobilizarea de oameni, utilaje și resurse din șantier nu confirmă susținerile repetate ale asocierii de antreprenori cu privire la finalizarea lucrărilor în luna decembrie atât a podului, cât și a primei etape a drumurilor de legătură", anunță Ionel Scrioșteanu.

Acesta spune că antreprenorul care realizează lucrarea de anvergură susține că sunt șanse să fie deschis circulației podul și prima etapă a drumurilor de legătură, în decembrie 2022.

"Antreprenorul principal a promis că ne va comunica un grafic de lucru detaliat pe zile, până la sfârșitul anului, care să cuprindă necesarul și mobilizarea de resurse (umane, materiale și logistice), astfel încât să demonstreze tehnic posibilitatea de a se pune în circulație podul și prima etapă a drumurilor de legătură, în luna decembrie.

Voi solicita Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere #CNAIR prezența zilnică a responsabililor de acest proiect în șantier, pentru a avea o monitorizare permanentă a resurselor asumate și mobilizate în teren, iar săptămânal să ne comunice (Ministerului Transporturilor și Infrastructurii) situația din șantier", a mai spus Scrioșteanu.

Și Cristian Pistol, directorul general al CNAIR, a spus, în urmă cu o săptămână, că podul nu poate fi deschis până la finalul anului.

“Văzând lucrările eu așa consider, că nu poate fi deschis, dar fără un raport al inginerului, totuși nu e o părere obiectivă, trebuie să așteptăm evaluarea. Astaldi și-a asumat că la sfârșitul anului termină Podul și o parte a drumurilor de legătură astfel încât și nu rămână un pod muzeu”, a declarat Pistol.

„În ceea ce priveşte graficul pe care dânşii l-au depus la companie, un grafic neasumat de către inginer şi de noi, au un termen de finalizare undeva în 2025”. a adăugat șeful CNAIR.

Construcția podului de la Brăila

Noul pod peste Dunăre va lega județele Brăila și Tulcea. Podul suspendat de la Brăila are o lungime totală de 1,97 kilometri, iar deschiderea centrală este de 1,12 kilometri. Cele două turnuri, câte unul pe fiecare mal, vor avea o înălțime de 192,64 metri, devenind, astfel, cele mai înalte construcții din România.

Lucrările realizate de asociația de constructori formată din italienii de la Astaldi și japonezii de la IHI Infrastructure System ar trebui să fie gata în decembrie 2022.

Proiectul prevede și construcția a 23,4 kilometri de drum expres pentru a conecta podul și are două secțiuni: drumul principal Brăila - Jijila, cu 19 kilometri, și drumul de legătură cu DN22 Smârdan - Macin, care are 4,3 kilometri. Proiectul valorează 1,99 miliarde de lei, fără TVA, fiind cel mai scump proiect de infrastructură din România.

Când se va putea circula pe Autostrada Sibiu-Făgăraş: ”Contractele pentru construcţia tuturor celor 4 loturi au fost semnate” FOTO
Când se va putea circula pe Autostrada Sibiu-Făgăraş: ”Contractele pentru construcţia tuturor celor 4 loturi au fost semnate” FOTO
Secţiunea de autostradă A13 dintre Sibiu şi Făgăraş are semnate contractele pentru construcţia tuturor celor 4 loturi, a anunţat marţi, 26 martie, directorul general al Companiei...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#pod Braila Dunare, #pod dunare, #cnair, #transporturi, #deschidere pod braila , #stiri sociale