Legea pensiilor speciale îngropată în sertare. Cum a uitat coaliția de termenul pentru amendamente

Vineri, 26 Mai 2023, ora 21:50
3823 citiri
Legea pensiilor speciale îngropată în sertare. Cum a uitat coaliția de termenul pentru amendamente
Problema pensiilor speciale trebuia rezolvată încă din decembrie anul trecut Foto: Arhiva

Legea pensiilor speciale reprezintă unul dintre cele mai importante obiective din PNRR. Cu toate astea, puterea nu pare să-i dea prea mare importanță după ce ministrul PSD al Muncii Marius Budăi a ratat termenul pentru aducerea amendamentelor pentru noua lege.

La începutul acestei săptămâni ministrul Marius Budăi a susținut că amendamentele pentru legea pensiilor speciale sunt pregătite deja, că au fost discutate și cu reprezentanții Comisiei Europene și că urmează să le depună în parlament joi, 25 mai. În ciuda declarațiilor acestuia, nici joi și nici vineri nu au fost depuse amendamentele menționate, iar USR l-a acuzat pe acesta că i-a „mințit luni la rând” pe pensionari, iar acum i-ar minți și pe profesori privind imposibilitatea majorării salariilor din cauzat PNRR.

„Nedreptatea continuă. Nimic despre pensiile speciale astăzi din partea Guvernului scumpirilor. Când Marius Budăi spune ceva e fie manipulare, fie minciună. Într-un an și jumătate, de când e iar ministru, nu a făcut nimic la timp, nimic bun. A promis că vine azi cu forma finală a legii pensiilor speciale. Azi... tăcere”, a explicat deputatul USR Cristian Seidler.

Surse politice din coaliție au transmis pentru Ziare.com că amendamentele urmează să fie depuse lunea viitoare și că se așteaptă ca legea să ajungă la vot final cel târziu peste două săptămâni.

Proiectul asumat de Guvernul PSD-PNL pentru reforma a pensiilor speciale zace în sertarele Camerei Deputaților de la începutul lunii aprilie, deși jalonul din PNRR care cerea rezolvarea acestui subiect trebuia îndeplinit încă din decembrie anul trecut iar în curând urmează următoarea cerere de plată iar România riscă să piardă peste 3 miliarde de euro.

A trecut de Senat într-o formă incompletă

Senatul a adoptat pe 29 martie proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, după ce cu o zi în urmă a introdus zeci de amendamente ale PNL, PSD și UDMR. Opoziției i-au fost respins toate amendamentele.

Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit de 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflației.

Amendamentele propuse de PSD, PNL și UDMR:

  • impozitarea cu 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor speciale (Comisia European cere 30%)
  • cumulul de pensii speciale se elimină
  • la pensiile militarilor vor fi eliminate cinci sporuri
  • magistrații din CSM nu se mai pot pensiona după un singur mandat
  • pensiile se vor indexa anual cu inflația și nu cu salariul
  • În ciuda amendamentelor propuse de coaliție, acestea nu îndeplinesc cerințele asumate de România în PNRR, care prevăd o reformă a pensiilor speciale bazată pe contributivitatea mai mare a celor care beneficiază de acest tip de pensii.

    Europarlamentarul Dragoș Pîslaru a criticat atunci proiectul de lege, susținând că „nu doar că nu sunt eliminate, dar se și măresc în fiecare an odată cu inflația!”.

    Acesta explică faptul că legea nu rezolvă problema diferențelor majore de pensii

    „Ne-am asumat că vom face reforma acestui sistem putred de pensii, dar interesul politic e mai mare decât această țară. Vom pierde mulți bani din PNRR și există riscul de blocaj. Miliardele europene pentru investiții în această țară sunt aruncate la gunoi pentru bunăstarea politicienilor cu statut special plătit din buzunarul nostru”, a transmis Pîslaru.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
    PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
    Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
    Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
    Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
    Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
    #PNRR, #pensii speciale, #legea pensiilor speciale, #marius budai, #Ministrul Muncii , #pnl-psd