Bani din PNRR pentru modernizarea școlilor. ”Contabilii nu au experiență pe fonduri europene și preferă să nu se implice”

Miercuri, 23 Noiembrie 2022, ora 03:25
4585 citiri
Bani din PNRR pentru modernizarea școlilor. ”Contabilii nu au experiență pe fonduri europene și preferă să nu se implice”
Școală din România FOTO: Hepta.com

Școlile din România vor putea să obțină, în total, aproape 1 miliard de euro din PNRR pentru dotarea laboratoarelor de informatică, a claselor cu mobilier sau vor putea folosi banii pentru înlocuirea mobilierului mai vechi de 5 ani.

Banii vor fi folosiți, printre altele, la dotarea cu mobilier a 75.000 de clase din România și echiparea a 5.200 de laboratoare de informatică, susțin cei din Ministerul Educației.

Există o reticență în aplicarea pentru finanțările externe

Pentru Ziare.com, Robert Avram, a explicat de ce, în general, directorii de școli nu aplică pentru accesarea finanțărilor externe.

"PNRR-ul reprezintă o oportunitate uriașă pentru toate școlile din România atunci când vine vorba despre investiții majore în infrastructura educațională.

Nu numai pentru școli, cât și pentru autoritățile locale, în general, pentru că ele sunt cele care răspund de partea de infrastructură și de administrare efectivă a patrimoniului.

Însă, concret din ceea ce am văzut în țară este o reticență foarte mare din partea directorilor, pentru a aplica, în general, pentru finanțări externe, PNRR, fonduri europene șamd", a explicat Robert Avram.

Care este frica directorilor

"Pentru că se tem de necunoscut, pentru că nu îi învață nimeni cum să gestioneze astfel de fonduri, cum să aplice pentru ele, cum să facă evaluarea, cum să facă monitorizarea impactului și cum să scrie un proiect corect.

Contabilii școlilor de cele mai multe ori nu au experiență și pe lucrul cu fonduri europene și din această cauză preferă să nu se implice", spune Robert Avram.

Investițiile pot fi întârziate

"Acum există și exemple de bună practică, avem foarte multe școli din România care au aplicat, de cele mai multe ori este vorba de școlile din mediul urban.

Însă, ne cam îndoim de termenul pe care l-am fixat, și anume de implementarea investiției până în septembrie 2023, pentru la noi lucrurile se mișcă greu, este foarte foarte probabil ca el să se amâne, calendarul să se decaleze, pentru că investițiile în educație, din păcate, se fac foarte greu și același lucru se resimte și la nivel local.

Directorii trebuie să fie instruiți

"Dacă ne uităm puțin la importanța fondurilor, atunci ar trebui să înțelegem că directorii ar trebui să facă tot posibilul să le obțină, pentru că va crește calitatea actului educațional prin dotarea școlilor cu infrastructură de calitate și adaptată nevoilor reale ale elevilor, însă pentru asta trebuie să fie și formați.

Trebuie să știe cum să lucreze cu fonduri europene, ce înseamnă PNRR-ul, pentru că și asta e important. Este un detaliu care doar nouă, de foarte multe ori, ni se pare banal, nouă celor care lucrăm cu aceste date și cu aceste programe destul de des.

Dar pentru oamenii de la firul ierbii care ar trebui să fie persoanele care beneficiază de avantajele acestui program, lucrurile sunt total necunoscute", explică Robert Avram.

Trebuie să conștientizăm importanța fondurilor

"Dacă vom conștientiza importanța acestor fonduri și vom știi cum să le accesăm și vom constitui programe de formare pentru managerii școlari, atunci cu siguranță vom vedea și o schimbare reală în infrastructură.

Văzând ce se întâmplă acum în țară, mai ales în rural, adică primăriile nu investesc în unitățile școlare, e clar că avem nevoie de investiții. Noi încă avem toalete în curte, însă atunci când managerul ia în serios această posibilitate de atragere a posibilităților externe, atunci schimbările se vor vedea", concluzionează Robert Avram.

Ce tipuri de investiții sunt luate în calcul

În primul rând, este vorba despre digitalizarea mediilor de învățare din învățământul preuniversitar, prin achiziționarea unor echipamente informatice necesare procesului didactic.

Totodată vor fi dotate și laboratoarele de informatică din școlile din rețeaua de educație națională de la toate nivelurile, inclusiv din palatele copiilor, cluburi și cluburi sportive, precum și din rețeaua de învățământ profesional și tehnic.

Sălile de clasă vor fi dotate cu mobilier, la fel și cabinetele de asistență psihopedagogică și laboratoarele de științe.

Până când trebuie făcute investițiile

Legat de cele 5.200 laboratoare de informatică care vor fi echipate, potrivit documentului, “implementarea investiției va fi finalizată până la 31 martie 2025”. La fel și pentru cele 3.600 școli cu clase de nivel primar, gimnazial și liceal care vor fi “dotate cu echipamente IT pentru digitalizarea resurselor de învățare”.

La cele 909 laboratoare informatice din școlile de educație și formare profesională, modernizate, scrie că “Implementarea investiției va fi finalizată până la 30 septembrie 2023”.

Cele 75.000 de săli de clasă/sala pentru activități extrașcolare sau sportive, dotate cu mobilier – despre ele scrie în ghid că “Implementarea investiției va fi finalizată până la 30 iunie 2024”.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#PNRR, #scoli, #dotare, #clase, #mobilier , #PNRR