Consultanța din PNRR, încă o șansă pierdută de USR în demersul său de credibilizare

Autor: Doru Sinca - inginer
Vineri, 18 Februarie 2022, ora 11:15
11729 citiri

În ultimele zile se ivesc iar semne de reapariție a USR în piață. Stați liniștiți, nu ca să facă opoziție legală și civilizată, cum au zis la începuturi că vor inaugura un nou mod de a face politică, dacă vor fi aleși. Se vede acum, de fapt, ce-i mâna pe acești domni și doamne, să se îngrijească de viitorul națiunii.

Tot mai des, încep să iasă la suprafață contracte de consultanță pentru orice poate fi imaginat (o fi vreunul cu know-how de drumuri critice pe culoarele puterii?!). Și, ca un făcut, acestea ies la iveală în legătură cu PNRR-ul, salvarea națiunii de la extincție, gândită de minți luminate, cu experiență bogată în managementul macroeconomic, imposibil de vizualizat în timp real, pentru că nu există ce să se vadă (dar dacă tot ne pregătim de metavers, putem să începem cu o țară, ce să ne încurcăm în mărunțișuri).

Știința costă

Și mai frumos pentru ce propun cei de la USR, este nivelul costurilor zilnice pentru consultanță împănată în toate capitolele PNRR. În toată lumea, știința de carte și expertiză în domeniul în care ai activat, dacă vrei s-o vinzi, costă, nu puțin. Și pentru că există un precedent în istoria recentă, care dădea ceva jaloane tarifelor de consultanță (vezi contractele de consultanță pe infrastructură, valori mari, realizări puține), vedem că inițiatorii strategiilor PNRR, au fost darnici cu tarifele incluse – de la 695 la 2.000 Euro/zi, funcție de criterii secrete, căci trebuie să fii consultant că să înțelegi cum stă treaba. Dacă aceste tarife erau expuse pentru servicii într-o țară că SUA, Germania, UK, Franța, Italia, Spania sau Elveția, nu cred că trezea mare interes, nivelele nefiind exagerate față de nivelul salariilor din acele țări.

Dar dacă aceste tarife le-ai introdus în programele și jaloanele pe care guvernul român trebuie să le facă, să poată accesa fondurile din PNRR, e un pic altă problemă. În toată perioada, cât au fost la guvernare, onorabilii care nu pot da sfaturi fără cel puțin 700 euro/zi, nu s-au îngrijit ca forță de muncă din această țară să nu mai fie subapreciată, pe diverse motive (probabil de alți consultanți dinainte, i-au sfătuit că ajunge atât). Dar când tu, în toate programele tale vii și spui că salariul minim, de cca 400 Euro, este suficient pentru un trăi decent într-o luna de muncă, cred că ipocrizia este fără limite, iar desconsiderarea amărâților care-și vând forță de muncă în acest mod, este totală. Le aduc aminte de coșul minim pentru o persoana…

Acum se vede fractura imensă între clasa politică și populație

Ar fi fost și un lucru bun dacă efortul lor, în descrierea activităților de modernizare a României, prin reforme și măsuri extraordinare cuprinse în consultanță din PNRR, nediscutate cu cei din domeniile de interes, ar fi fost coerent și aplicat. E posibil ca dânșii să fi ajuns la înțelepciunea care le da acces la sumele vehiculate prin piața de consultanță. Dar, iertată să-mi fie îndrăzneala, eu cred că nu se califică în nici o activitate, pentru că, dacă ar fi avut expertiză, dată de știința și experiența în management-ul de procese (mai complicate, un pic), ar fi schimbat din start politica păguboasă, dusă de cei pe care i-au promovat în funcții, la care nu visau să ajungă, nici dacă ii lovea norocul în lift.

Acum se vede fractura imensă între clasa politică și populație. Când ai în derulare asemenea niveluri de consultanțe (neimportant finalul, de succes sau degeaba), ajungi și tu să gândești ca cei care încasează cei 700 sau 2000 Euro/zi – “ce mă interesează că s-a scumpit gazul și energia, mai muncesc o zi pro bono și am rezolvat”. Probabil de aceea nu s-a manifestat nimeni cât au fost la guvernare, după aceea, normal că i-au încondeiat pe foștii parteneri și au tot trâmbițat pe tăierea taxelor la salariul minim. Dar studiul de impact nu l-au pus la dispoziția alegătorilor sau guvernanților, căci știți cum este, astea de consultanță sunt al naibii de scumpe, și pentru ei sunt bune numai cele în care prestează, nu în care plătesc.

Cu o economie săracă nu faci o țară bogată

Din toată filozofia de mai sus, tragem concluzia că nu se poate face performanță fără costuri mari, dar acestea din urmă trebuie justificate de rezultatele pozitive realizate cu costurile consultanței. Poate cu această ocazie și vor apleca și guvernanții asupra problemelor din piață muncii, nivele de salarii, taxarea, facilități, după care împreună cu cei de la Banca Națională, să aleagă soluții pentru modificarea statutului salariatului român, atât timp cât încă mai este pe aici. Mă gândesc cu groază la recensământul din primăvară asta. Și dacă nu toți vor putea să se califice pentru contracte de consultanță (ce bine ar fi, dar cine plătește?), măcar la nivel de 800 Euro/luna, nu pe zi, să poată reconfigura, minim, zic si eu. Dacă și la asta, vine cineva și-mi spune că trebuie un contract de consultanță…

Atunci, vom putea gândi cum să ieșim din spirală inflaționistă, provocată în proporție de 75% de măsurile administrative luate cu liberalizarea pieței de energie (de fapt neluate, și când s-au implicat, au făcut-o și mai prost), căci de celelalte 25% nu comentez, ar fi inutil.

Dl. Ludovic Orban, fostul partener al USR, care la negocierile pentru guvernul de dreapta condus de dl. Cîţu, a dat toate ministerele importante la USR, pentru motive știute de domnia sa, acum, la inaugurarea noului sau partid, vine și ne spune că dl. Cîţu e vinovat de criza din energie. Păcat, lumea știe, nu uită… și nu iartă. O avea și dl. Cîţu o vină, dar cu scuzele de rigoare, liberalizarea a fost inițiată de domnia sa, ca și anularea Ordonanței de urgență nr. 114/2018. Nu spun că aceasta era bună, dar trebuia ceva pus în loc, mai ales pe domeniul energiei. O să vedem miile de aderenți care vor veni, dacă confirmă speranțele d-lui Orban. Probabil că va veni și momentul decontului, că așa e în viață.

Discuțiile nesfârșite din coaliție, pe tema energiei, arată fractură de logică în iterația rezolvării unei grave probleme, care pune toată economia în imposibilitatea reluării ciclului, două fiind cauzele majore – firmele nu au resurse să plătească prețurile aberante ale facturilor - nu pot include în prețurile finale costurile cu energia, pentru că nu le mai cumpără nimeni produsele. Și la cea de-a două vine și propunerea mea de revizuire a politicii salariale (undeva trebuie să fie un punct de inflexiune). Sper din tot sufletul să nu fie ca în 2005, căci dacă puterea de cumpărare este cea care este la ora actuală, e și din cauza denominării monedei naționale, consecință a altor politici de “success” ale clasei politice din anii ‘90.

Deci, și PSD, și PNL, au datoria de a găsi compromisuri reale pentru diluarea problemelor energiei, reluarea proceselor de producție (chiar și pentru investiții, atât de dragi unora), ca să asigure fluxurile de bani, atât de necesari funcționarii națiunii ca un întreg. Și după ce au luat măsurile pentru economie, sunt sigur că vor fi bune și pentru consumatorii casnici. Dacă nu, vor trebui să aloce alte resurse, pentru că nu putem închide o națiune de dragul unui principiu, oricât de liberal ar fi acela. Piață liberă nu înseamnă fără reguli. Dar, într-adevăr, regulile trebuie să fie acceptate de piață -rezonabile, cu alte cuvinte- ca ea să funcționeze. Și cel mai important, să putem plăti civilizat ce consumăm pentru utilități, în procente apropiate, ca ceilalți membri UE. Și, poate să nu se mai ducă compatrioții noștri la căpșuni și la sparanghel, să rămână acasă, cu un salariu decent pentru secolul în care trăim, asta să aibă în gând conducătorii din coaliție, nu orgolii. Și de o parte, și de alta.

Din păcate timpul nu este în favoarea coaliției, cu cât se prelungește indecizia, piața energiei își joacă rolul prost și strâmb, cum a fost concepută, fiind mult mai greu să se intervină pentru repararea injusteților care au făcut alți milionari de carton fericiți (că nu erau destui, îi vedeți în tabloidele cotidiene).

Doru Sinca este de profesie inginer, absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, in prezent pensionar

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Plângere penală depusă de USR împotriva lui Robert Negoiţă, pentru contracte cu dedicaţie de peste 15 milioane euro
Plângere penală depusă de USR împotriva lui Robert Negoiţă, pentru contracte cu dedicaţie de peste 15 milioane euro
Candidatul USR pentru Primăria Sectorului 3 Lucian Judele şi deputatul USR Emanuel Ungureanu au depus o plângere penală împotriva primarului Sectorului 3 Robert Negoiţă şi a...
USR acuză PNL că își folosește oamenii numiți în ANAF pentru a aduna informaţii despre parlamentari
USR acuză PNL că își folosește oamenii numiți în ANAF pentru a aduna informaţii despre parlamentari
Partidul USR acuză, miercuri, 27 martie, că directorul general adjunct al Direcţiei Antifraudă Târgu-Jiu, numit de PNL, s-a folosit de bazele de date ale instituţiei pentru a aduna, ilegal...
#PNNR, #consultanta, #USR, #euro, #Ludovic Orban, #Florin Citu , #PNNR