Votul pentru moțiunea de cenzură a fost amânat până la decizia CCR privind sesizarea Guvernului

Joi, 09 Septembrie 2021, ora 11:10
7093 citiri
Votul pentru moțiunea de cenzură a fost amânat până la decizia CCR privind sesizarea Guvernului
Practic, votul moțiunii se anuleazâ până după congresul PNL FOTO Facebook / Ludovic Orban

Birourile permanente reunite au decis joi, 9 septembrie, ca votul pentru moțiunea de cenzură să fie amânat până ce Curtea Constituțională (CCR) se va pronunța pe sesizarea de neconstituționalitate depusă ieri de Guvern.

Decizia a fost luată în urma unei propuneri venite de la UDMR.

Președintele Senatului, Anca Dragu a criticat joi dimineață UDMR și PNL, afirmând că așteptarea deciziei CCR până la votul moțiunii de cenzură nu se întemeiază pe niciun articol din Constituție.

„Tertipurile vor continua și au continuat și azi, astfel încât la propunerea UDMR s-a votat amânarea dezbaterii și votului până după decizia CCR. Analizăm posibilități, dar această așteptare pentru decizia CCR nu se întemeiază pe niciun articol din Constituție”, a declarat Anca Dragu.

Președintele Camerei Deputaților și al PNL, Ludovic Orban, a fost pe poziții radical diferite față de colegii săi din PNL și susține că amânarea dezbaterii și votului la moțiunea de cenzură este o încălcare a statului de drept și a deciziilor Curții Constituționale.

”Din punctul meu de vedere, ceea ce ați votat astăzi înseamnă o încălcare a deciziilor CRR și a statului de drept. Mai mult decât atât, există o altă decizie a CCR care spune că nu se poate prelungi dezbaterea la nesfârșit. În decizia CCR se invocă celeritatea în ceea ce privește dezbaterea și votarea unei moțiuni de cenzură.

Deciziile CCR trebuie respectate. Noi nu ne putem permite, ca parlamentari, să avem poziții, chiar dacă interesul politic ne dictează altceva.

Nu pot să votez niciodată o decizie neconstituțională, care pune pe stop democrația din România. Ca atare, sunt prezent și nu votez!”, a spus Ludovic Orban.

Principalele luări de poziție

UDMR a propus ca moțiunea de cenzură să fie votată după ce Curtea Constituțională va da decizia pe sesizarea Guvernului privind moțiunea.

USR susține ca moțiunea de cenzură să fie votată în 14 septembrie.

Ludovic Orban a susținut că trebuie stabilit calendarul moțiunii de cenzură.

Liderul senatorilor PNL, Alina Gorghiu, a anunță că liberalii susțin amânarea votului până la 1 octombrie.

„Decizia firească este să fie așteptată decizia CCR. Nu putem să dezbatem moțiunea ca apoi să vină CCR să spună ca nu a fost constituțională. Avem o țară de guvernat și e nevoie de stabilitate și responsabilitate: începe școala, vine valul 4 al pandemiei, facturile la energie au crescut și trebuie soluții; nu avem timp de jocuri pentru copii răsfățați sau interesați exclusiv de calculul alegerilor interne”, a relatat Gorghiu pe Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ludovic Orban PNL, #Florin Citu premier, #motiune de cenzura PNL, #curtea constitutionala , #stiri PNL