Unde sunt urmasii Bratienilor? (Opinii)

Marti, 28 Mai 2013, ora 13:49 7004 citiri

Socanta nu a fost excluderea lui Andrei Chiliman si a Dianei Tusa din PNL. Cel putin in privinta primarului Sectorului 1, devenise o chestiune de "cand", nu de "daca". Presupun ca si Andrei Chiliman astepta acest deznodamant dupa atacurile sustinute la care l-a supus pe Crin Antonescu din vara anului trecut.

Numai in interviul acordat in martie pentru Ziare.com, Andrei Chiliman l-a acuzat pe presedintele PNL de o atitudine dictatoriala, de antieuropenism, de o prea mare simpatie pentru Rusia si de distrugerea PNL. Crin Antonescu a reactionat dur la acuzatii cu mult mai palide decat acestea.

Dupa ce saptamana trecuta fusesera evacuati toti apropiatii lui Andrei Chiliman din organizatia de Bucuresti, deznodamantul era imposobil de evitat. Deci el nu a avea cum sa uimeasca.

Ceea ce ar trebui sa uimeasca, sa oripileze chiar este tacerea de mormant in care s-au consumat excluderile. Cei doi disidenti au fost executati politic, fiecare si-a spus punctul de vedere in fata ziaristilor. Siguri. Neverosimil de singuri.

Sa ne intelegem, Andrei Chiliman nu este un liberal oarecare. Este totusi unul dintre fondatorii PNL in 1990. A fost in acest patid 23 de ani.

Nu l-a parasit nicio zi, nici cand minerii au navalit in sediul liberalilor, nici in neagra opozitie, nici in vremuri grele, nici la bine. Este mai vechi in partid decat Crin Antonescu insusi si a castigat pentru PNL mai multe batalii electorale decat Crin Antonescu insusi care, in afara mandatului de senator de anul acesta, nu a inregistrat pana acum, nicio victorie electorala.

In 2008, a intrat in Parlament de pe locul al doilea, la redistribuire, la cateva luni dupa ce Andrei Chiliman isi reconfirmase fara emotii mandatul de primar al Sectorului 1, deci inclusiv in colegiul pierdut de dl. Antonescu.

PNL pierde unul dintre fondatori si unul dintre putinii sai primari de succes. Si pentru ce? Pentru singura vina de a fi criticat in termeni severi atitudinea lui Crin Antonescu. Deci pentru un delict de opinie. Pentru un act de lezmajestate. Sau, in acceptiunea lui Crin Antonescu, pentru vina de a fi fost "ridicol".

Si partidul tace. Priveste anesteziat aceasta amputare. Ca pe un lucru firesc. PNL, un partid pentru care libertatea de exprimare si democratia inclusiv interna ar trebui sa fie sfinte, priveste paralizat macelul dictatorial al lui Crin Antonescu. Spaima? Lasitate? Oportunism?

Unde este Calin Popescu Tariceanu, cel care dupa excluderea primului esalon, saptamana trecuta, spunea ca nu a auzit nimic? El, marele premier, marele luptator cu Traian Basescu, sta ascuns in gaura de sarpe si nu spune nici pas, probabil ca sa nu urmeze pe lista exclusilor? Unde este Ludovic Orban? Ii convine ca Rosca Stanescu ramane si Andrei Chiliamn pleaca?

Tacerea PNL este rusinoasa. Echivaleaza cu abandonarea spiritului liberal, a esentei liberalismului, a principiilor cu care acest partid defileaza de 23 de ani. Dresati, liberalii stau cuminti la locurile lor si asteapta pocnetul din bici al stapanului pentru a executa urmatoarea figura impusa si mica recompensa aferenta.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Aluzia la atitudinea de dresor al lui Crin Antonescu da o valoare