Cum arată taberele din PNL la finalul alegerilor din filialele județene. Cîțu are mai mulți președinți, în timp ce Orban mizează pe membrii simpli

Luni, 09 August 2021, ora 19:30
2991 citiri
Cum arată taberele din PNL la finalul alegerilor din filialele județene. Cîțu are mai mulți președinți, în timp ce Orban mizează pe membrii simpli
Lupta dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban se apropie de ultima sută de metri FOTO Facebook / PNL

La finalul alegerilor pentru șefia organizațiilor PNL, premierul Florin Cîțu pare favorit în cursa de la congresul liberalilor din toamnă, cu 32 din 49 de organizații care și-au declarat susținerea pentru acesta. De cealaltă parte însă, Ludovic Orban mizează pe loialitatea venită din partea membrilor simpli.

Astfel, Florin Cîțu are de partea sa 32 de filiale, Ludovic Orban 12, iar alte 5 încă nu au anunțat pe cine susțin.

Filialele care și-au anunțat susținerea pentru Florin Cîțu:

Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Ilfov, București, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Călărași, Ialomița, Prahova, Teleorman, Buzău, Galați, Alba, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Hunedoara, Timiș, Sector 2, Sector 6, Sector 4.

Filialele care și-au anunțat susținerea pentru Ludovic Orban:

Giurgiu, Bistrița-Năsăud, Argeș, Dîmbovița, Vrancea, Brașov, Arad, Caraș-Severin, Diaspora, Sector 1, Sector 3, Sector 5.

Filialele nehotărâte:

Vâlcea, Bihor, Constanța, Brăila, Tulcea.

Conform unor estimări bazate pe numărul de delegați ai filialelor care și-au declarat susținerea, premierul Florin Cîțu ar avea de partea sa aproximativ 3.000 de delegați din totalul de 5.000

De altfel, mai mulți liberali din tabăra Cîțu, în frunte cu premierul, au început deja să-și proclame victoria pe Facebook. „Nu mai numărați! Nu datorită cifrelor va câștiga Florin Cîţu, ci datorită ideilor”, a scris Violeta Vijulie pe Facebook.

Cu toate astea, tabăra Orban precizează că lupta este în continuare echilibrată, actualul șef al PNL mizând pe susținerea membrilor simpli. De altfel, există și mai multe filiale precum PNL Iași, sau Teleorman, acolo unde deși președinții organizațiilor și-au anunțat susținerea pentru Florin Cîțu, numeroși membri sunt în realitate de partea lui Orban.

Tabăra Orban schimbă strategia

În contextul în care tot mai mulți lideri de filiale și-au anunțat susținerea pentru Florin Cîțu, Ludovic Orban a schimbat strategia de campanie. Potrivit unor surse politice, șeful liberalilor adoptă tactica victimizării și insinuează că serviciile precum și președintele Klaus Iohannis l-ar sabota.

Aflat la conferința de alegeri a PNL Vrancea, Ludovic Orban a vorbit duminica trecută, 1 august, despre „presiuni din exterior” care „își bagă coada” în alegerile PNL.

„Le atrag atenţia acelora din exteriorul Partidului Naţional Liberal care îşi bagă coada de două luni în democraţia internă, care folosesc instrumente nedemocratice, care sucesc mâni la spate, care arată pisica, care umblă la scheletele din dulap ale unora şi altora, că nu cedez. Că exact ca la Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz, indiferent câţi vor fi în jurul meu, voi da bătălia până la capăt şi voi da bătălia cu toată forţa pe care o am, voi da bătălia pentru Partidul Naţional Liberal, voi da bătălia pentru România”, a declarat Ludovic Orban.

Potrivit unor surse politice citate de Ziare.com, șeful liberalilor și-a schimbat strategia de campanie internă într-una de victimizare. În cazul în care balanța din interiorul partidului va înclina către Florin Cîțu, Orban va insinua că serviciile și chiar președintele Klaus Iohannis îl sabotează, mai arată sursele citate.

De altfel, Virgil Guran, susținător al lui Orban și lider al PNL Dâmbovița, afirma într-un interviu că serviciile de informații se implică în lupta internă pentru șefia partidului.

„Există de regulă în România, din păcate, a existat un obicei să se mai implice și… hai să zicem anumiți oameni care dețin informații reale sau ireale, oameni care mai încearcă să forțeze nota. Cu alte cuvinte, după cum vedeți, mai apar în această perioadă președinți de organizații cărora li se scoate câte un dosar vechi-vechi sau chiar ceva nou și pueril deocamdată. Există această temere că se implică și anumite organisme care nu au ce căuta în această competiție politică”, a declarat Guran într-un interviu la RFI România. Întrebat apoi dacă e vorba despre implicarea serviciilor de informații, liderul PNL Dâmbovița nu a exclus această variantă.

Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat luni seară, 22 aprilie, la Ploieşti, referindu-se la rocada candidaţilor PSD şi PNL, că aceştia se schimbă precum...
#congres PNL, #Florin Citu, #Ludovic Orban , #stiri PNL