UPDATE Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de formare a guvernului. Conducerea PNL vrea excluderea lui Ludovic Orban din partid SURSE

Luni, 01 Noiembrie 2021, ora 20:06
14344 citiri
UPDATE Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de formare a guvernului. Conducerea PNL vrea excluderea lui Ludovic Orban din partid SURSE
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, dar şi alţi lideri ai formaţiunii sunt la sediul Guvernului FOTO Facebook / Nicolae Ciucă

UPDATE 21:40

Conducerea PNL a găsit principalul vinovat pentru criza în care se află partidul: Ludovic Orban.

Gigel Știrbu a propus excluderea lui Orban, variantă susținută de Emil Boc și Gheorghe Flutur.

”BEx i-a propus domnului Nicolae CIucă, premier desemnat, să depună mandatul de premier desemnat. A fost o decizie a BEx. A doua decizie de a propune BPN - mâine o să fie un BPN în format fizic - de a flexibiliza mandatul PNL şi de a începe negocieri cu toate forţele democratice din Parlamenul României pentru formarea unei majorităţi. Mâine seară vom stabili detalii - echipe de negociere”, a precizat Cîţu după şedinţa conducerii lberale.

”E o decizie clară deja asumată de PNL, domnia sa ne-a anunţat că nu a reuşit să strângă o majoritate, în urma discuţiei cu colegii s-a luat decizia de depunere am mandatului şi a doua decizie este de flexibilizare a mandatului”, a spus Florin ROman, amintind că PNL avea două decizii luate, şi anume desemnarea lui Florin Cîţu ca propunere de premier şi una în care excludeau orice discuţie cu PSD.

El a arătat că discuţiile vor fi cu partidele democratice, mai puţin AUR, ”astfel încât să avem un guvern cu puteri depline cât mai repede”.

Florin Roman a afirmat că, din calculele pe care le-au făcut, ”o alianţă PNL-USR-UDMR ar înseamna în jur de 244 de voturi, o majoritate la limită, în timp ce, pe cealaltă variantă, cu cele 157 de voturi ale PSD, 120 voturi PNL şi 30 voturi UDMR, se conturează o majoritate mai mult decât confortabilă, care ar permite discuţii serioase despre o revizuire a Constituţiie”.

UPDATE 20:20

Premierul desemnat Nicolae Ciucă și-a anunțat colegii din PNL că renunță la mandatul de formare a unui nou guvern, întrucât nu are susținerea politică necesară.

PNL a decis flexibilizarea negocierilor cu toate partidele, mai puțin AUR.

Mâine, 2 noiembrie, urma să aibă loc în Parlament dezbaterea investirii noului guvern.

Știrea inițială:

Biroul Executiv al PNL se reuneşte, luni, 1 noiembrie, de la ora 20.00, pentru a discuta strategia partidului în criza guvernamentală. Premierul desemnat Nicolae Ciucă ar putea să îşi depună mandatul.

Surse politice au declarat, pentru News.ro, că în acest context este aşteptată o decizie cu privire la continuarea procedurii parlamentare de învestire a Guvernului, în condiţiile în care audierile candidaţilor sunt programate marţi, sau dacă premierul desemnat ar trebui să-şi depună mandatul.

Biroul Executiv al PNL se reuneşte de la ora 20.00, în format videoconferinţă.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, dar şi alţi lideri ai formaţiunii sunt la sediul Guvernului.

Surse politice au declarat, pentru News.ro, că discuţia vizează stabilirea următorilor paşi în criza guvernamentală, pe fondul solicitărilor venite interiorul partidului ca premierul desemnat Nicolae Ciucă să îşi depună mandatul.

Sursele citate au precizat că este aşteptată o decizie cu privire la continuarea procedurii parlamentare de învestire a Guvernului, în condiţiile în care audierile candidaţilor sunt programate marţi, sau dacă premierul desemnat ar trebui să-şi depună mandatul.

Biroul Permanent Judeţean al PNL Satu Mare a decis susţinerea continuării discuţiilor şi negocierilor politice pentru realizarea unei majorităţi în Parlament şi formarea unui nou Guvern, potrivit unui comunicat de presă al filialei liberale.

”Ţinând cont că din deciziile luate oficial de PSD şi USR reiese clar că actualul cabinet propus de Nicolae Ciucă nu are susţinere politică şi nu va trece de votul Parlamentului, propunerea noastră este ca actualul premier desemnat să-şi depună mandatul pentru a înlesni reluarea negocierilor de către PNL pentru formarea unui nou guvern cu acelaşi premier desemnat sau cu altul, susţinut de majoritatea conducerii partidului, cu respectarea condiţiei să fie din partea Partidului Naţional Liberal”, arată sursa citată.

PNL a depus un proiect care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru femei, în funcţie de numărul copiilor pe care i-au născut
PNL a depus un proiect care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru femei, în funcţie de numărul copiilor pe care i-au născut
Liberalii au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. Iniţiativa legislativă prevede că femeile vor putea...
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
#sedinta, #PNL, #strategie, #criza politica Romania, #demisie, #nicolae ciuca , #stiri PNL