Primăvara vrajbei noastre - sau cum se aleg apele în PNL

Autor: Doru Sinca - inginer
Vineri, 01 Aprilie 2022, ora 18:03
4875 citiri

Nu am fost niciodată un simpatizant al doctrine liberale, nu din lipsa empatiei față de starea socială a națiunii, care nu a fost și nu este importantă pentru fruntașii liberali în niciuna din fazele de răscruce ale națiunii, pentru ei fiind mai importante pozițiile ocupate în demnități prin care puteau ajunge la resursele țării, din care s-au ridicat potentații zilei, țară ramânând în grijă altora să fie rezolvate problemele structurale.

Acum, după nici 6 luni de când Florin Câțu a fost votat Președinte PNL la Congresul din septembrie 2021, iată că se ascut din nou cuțitele, ruginite de la ultima lor utilizare pe realizările d-lui Ludovic Orban, cei care atunci au “trădat”-în accepțiunea fostului președinte- fiind acum în prim plan din nou, pentru mazilirea d-lui Câțu, tocmai de ziua lui de naștere.

”Bâjbâiala ne va costă pe toţi. Trebuie să ne ridicăm de jos şi să luptăm mai uniţi ca niciodată pentru România! E singură variantă! E timpul să schimbăm macazul!”, a scris Ben Oni-Ardelean pe Facebook.

Asta e cel mai frumos la cei din PNL, tot timpul se gândesc cum să lupte pentru România. Dar numai după ce nu mai sunt în pozițiile de conducere care le dădeau acces la resurse. Niciodată în timpul cât aveau și cuțitul și pâinea în mâna lor. Atunci aveau alte probleme.

Am găsit cugetări ale unui mare om de stat, Winston Churchill, pe care aș dori să le reamintesc, se potrivesc perfect la situația actuală:

„A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce se va întâmpla mâine, săptămâna viitoare, luna viitoare. Iar apoi să poți explică de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat.

Indiferent de strategie, e important sa stam cu ochii pe rezultat

Indiferent cât de frumoasă e strategia, ar trebui din când în când să ne uităm la rezultat.

„Nu este suficient să facem tot ce putem, câteodată trebuie să facem și ceea ce trebuie.”

În cele 6 luni de zbatere ale d-lui Câțu, de multe ori s-a remarcat lipsa de conținut în discursurile sale și în deciziile sale. Investițiile de care se tot laudă că se ocupă, nu a dezvăluit nici acum care sunt, ce randament au anul acesta. După cât se vede din sondaje -6% încredere- e clar că a ratat pe toate planurile, inclusiv pe cel de macroeconomie în care se erija ca fin cunoscător. Păcat că au trebuit să treacă 2 ani, în care deciziile proaste sau neinspirate au dus la situația în care se află țara, lovită de pandemie, de consecințele războiului din vecini, de criză energetică mondială.

Acești 2 ani, din păcate, au fost răpiți din viață noastră, au fost masacrați de lipsa deciziilor din criză energetică, de lipsa deciziilor privind nivelul de trăi al populației, amânări și explicații docte gen -nu intră în anvelopa bugetară măsură luată, sau nu există sursă de finanțare sau orice numai să nu se ajungă la o reglare justă și necesară a traiului populației. Pentru că asta face un politician ajuns al putere, nu ce crede el că e bine. S-a văzut ce a crezut dl. Câțu și a primit nota pentru realizări.

Acum dl. Câțu așteaptă clarificări de la președintele Klaus Johannis, eventual cu promisiuni de menținere în funcție la Senat sau cu nouă, vechea aspirație de șef al BNR. E greu de înțeles raționamentul unora, după ce au avut toate atuu-urile în mâna și nu le-au folosit pentru națiunea care i-a votat, să se agațe de promisiuni deșarte al decidenților, care probabil la nivel de lobby ar face sens, dar ca și substanță, folosesc ca frecția Diana la piciorul de lemn. Dar, ce să vezi, instituția lobby-ului nu este recunoscută la noi, tot din cauza politicienilor actuali.

Ce să spună Președintele Johannis când domnia sa nu poate, constituțional, să se implice în disputa din PNL. A fost de multe ori, în discursurile sale, suficient de clar de nemulțumirea sa în ce privește acțiunile PNL în coaliția pusă săptămânal la tot felul de încercări de rupere, toate lansate de dl. Câțu cu unic scop să fie din nou în centrul atenției opiniei publice.

Și acum, pe fondul asocierii la tot ce a făcut președintele PNL, vine decontul și pentru secretarul general al PNL, dl. Dan Vâlceanu, care nu mai este dorit în funcție de către colegii săi, de către primarii neglijați, de către cei care sperau că datorită puterii funcției executive primită la Congresul PNL din septembrie 2021, vor vedea reforme reale în organizarea administrativă a statului, vor primi sprijin în rezolvarea problemelor sociale cu care se confruntă comunitățile conduse de liberali în teritoriu. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, mai mult, acum ies la iveală fracturile de comunicare pe lanțul ierarhic, incompatibile cu democrația clamată cu atât aplomb în discursuri.

Ultima escapadă a d-lui Câțu- excursia în SUA - a arătat clar nivelul la care a înțeles domnia să să reprezinte statul român în cea mai democratică națiune de pe glob.

Nu a pregătit în niciun mod profesionist întâlnirile cu omologi de rang egal, a aruncat în media tot felul de idei nerealizabile -visa waiver- cu unic scop acoperirea incapacității organizatorice, deși a fost student în SUA, a văzut, cel puțin cred eu, modul de organizare și abordare al americanilor atâția ani.

Nu a înțeles nici maxima:

“Americanii găsesc întotdeauna singura soluţie corectă. După ce le-au încercat pe toate celelalte”.

Pentru că, soluția corectă în disputa pe problema energiei era să nu ducă în cer prețurile, consecința dereglementarii începută pe timpul d-lui Orban și continuată pe timpul sau ca Prim Ministru. Un lucru început prost continuă și mai prost dacă nu-l tai de la rădăcina, zice Murphy.

Și nici măcar în ceasul al 12-lea nu i-a retras sprijinul politic d-lui Virgil Popescu de la Ministerul Energiei. De legea offshore-ului ce să mai vorbim. A promis din decembrie 2021 că o promovează în regim de urgență. Dar urgența n-a venit.

Trist este, că datorită tuturor bâlbelor și ezitărilor domniilor lor, noi, cetățenii avem de suferit, plătind scump din puținul nostru, numai că ei să se simtă confortabil în pozițiile de demnitate pe care nu le merită.

Aștept cu mare interes să văd curățenia de primăvară din curtea PNL. Eu la mine în curte am făcut-o deja, ca un bun gospodar. M-aș bucura să iasă din această tulburare a vieții publice un PNL întărit, bazat pe meritocrație, care să poată fi stâlpul democrației de care e nevoie în țara asta chinuită de proprii ei cetățeni.

Săptămâna viitoare aștept să ne spună dl. Marius Budai cum rezolva problema seniorilor. Pe 15.04 se fac cele 120 de zile cerute păsuire de domnia să. Dacă crede cineva că uităm, se înșeală.

Doru Sinca este de profesie inginer, absolvent al Institutului Politehnic București, în prezent pensionar

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliţia a început să aresteze paşnic studenţii protestatari de la University of Southern California miercuri seara, la câteva ore după ce forţele de ordine au arestat violent la o...
#PNL, #congres, #Florin Citu, #Facebook, #SUA, #virgil popescu , #stiri PNL