Prima zi de negocieri între PSD și PNL. În ce direcție se înclină balanța și care sunt cele mai importante ministere pe care se bat cele două partide

Marti, 09 Noiembrie 2021, ora 21:15
8096 citiri
Prima zi de negocieri între PSD și PNL. În ce direcție se înclină balanța și care sunt cele mai importante ministere pe care se bat cele două partide
Negocierile vor isca noi conflicte FOTO colaj Ziare.com / Facebook

PSD și PNL au avut marți, 9 noiembrie, prima rundă de negocieri privind împărțirea guvernului din noua formulă a executivului. PNL pune presiuni asupra ministerelor importante, în timp ce PSD cere mărirea numărului de cabinete.

Una din principalele lupte duse în cadrul negocierilor s-a lăsat pentru postul de premier, după ce zilele trecute social-democrații au afirmat în spațiul public că vor merge la negocierile cu președintele Klaus Iohannis cu o propunere și au respins din start varianta ca Florin Cîțu să se întoarcă la Palatul Victoria. În cadrul discuțiilor, liberalii au subliniat că nu vor renunța la ideea de a desemnat premierul.

De altfel, PSD s-a răzgândit în ultimele zile cu privire la persoana nominalizată pentru funcția de premier, după ce luni de zile l-au promovat pe deputatul Alexandru Rafila. După ce a apărut oportunitatea de a intra la guvernare cu PNL, social-democrații îl scot în față pe Ciolacu. Un alt motiv pentru care PSD s-ar fi răzgândit în privința premierului este că, potrivit unor surse politice, social-democrații au discutat scenariul în care Marcel Ciolacu ar urma să primească șefia Camerei Deputaților, la schimb pentru a lăsa scaunul de premier pentru PNL, în timp ce Rafila ar ajunge la ministerul Sănătății.

Lupta pe ministere

Tot în cadrul negocierilor de marți, liberalii le-au transmis social-democraților că doresc o împărțire egală a ministerelor, iar UDMR-ului să-i revină două. PSD însă nu a fost de acord, precizând că ponderea parlamentară este în favoarea lor. De altfel, președintele social-democrat Marcel Ciolacu a declarat marți despre acest subiect că „este o împărțire în funcție de ponderea în Parlament”. În cele din urmă, cele două formațiuni au căzut de acord să crească numărul de ministere la 20.

„Este o discuție pentru extinderea numărului de ministere la maximum 20. Când vom ajunge la împărțirea ministerelor, vom discuta. E posibil ca PSD să aibă mai multe portofolii? Vom vedea și în funcție de ministere. Se va discuta. A fost o discuție bună”, a afirmat Cîțu.

Negocierile dintre PNL și PSD ar putea ajunge la un impas după ce liberalii au precizat că este vital ca mai multe ministere să rămână în subordinea lor, în timp ce social-democrații subliniază că puterea trebuie balansată. Astfel, președintele PNL Florin Cîțu afirma despre ministerul de Finanțe că este „crucial” să rămână în tabăra liberală. Conform unor surse politice citate de News.ro, liberalii ar fi mai degrabă dispuși să cedeze către PSD ministerul Justiției. Cu toate astea, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a subliniat că se va lupta pentru românii ieșiți în stradă la proteste astfel încât ministerul Justiției să rămână la liberali, adăugând că PSD „are o istorie” în privința justiției.

„Pentru a garanta celor 600.000 de oameni care au fost atunci în stradă şi pentru a garanta celor de la Bruxelles, datorită unei istorii a celor din Parlamentul României, nu înseamnă că cei actuali vor proceda la fel ca cei de acum 3,4 ani, dar pentru că există o istorie, consider că trebuie să garantăm că justiţia rămâne independentă şi eu singurul minister pentru care mă voi bate să fie la PNL, tocmai din perspectiva celor cu care stau de vorbă la Bruxelles şi a îngrijorărilor acestora, este Ministerul Justiţiei”, a subliniat Rareș Bogdan.

De cealaltă parte, PSD au declarat din start că nu sunt de acord cu pretențiile liberalilor, mai ales din postura în care aceștia dețin cea mai mare pondere parlamentară. „Vor şi Finanţele, şi prim-ministrul, şi Justiţia, am văzut o declaraţie a unui prim-vicepreşedinte şi, eventual, PSD să vină cu cel mai mare număr de voturi din Parlament, 157, şi să luăm, dacă ne îngăduie, Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul, nu?”, a afirmat, ironic, prim-vicepreședintele PNL Sorin Grindeanu. Același semnal a venit și din partea lui Marcel Ciolacu, care a vorbit despre echilibrarea ministerelor. „S-a discutat că există două ministere avizatoare, este normal ca unul să fie la un partid, celălalt la celălalt partid. Este exclus să fie altfel pentru că se balansează puterea și nu ai făcut nicio construcție solidă”, a relatat liderul PSD.

Cu toate că direcția liberalilor este de a păstra Finanțele și de a da la schimb Justiția, această manevră s-ar putea lovi de refuzul președintelui Klaus Iohannis, care și-ar dori ca acest portofoliu să rămână la PNL.

Negocierile dintre PNL și PSD vor fi reluate miercuri, 10 noiembrie, când reprezentanți ai celor două partide vor avea o serie de întâlniri în care vor discuta despre capitolele din programul de guvernare. Discuțiile încep de la ora 10.00, iar din echipe fac parte grei din partea ambelor formațiuni.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#negocieri PSD PNL, #alianta PNL PSD, #ministere PNL, #ministere psd, #impartire ministere Guvern, #Florin Citu premier, #Marcel Ciolacu PSD, #Klaus Iohannis presedinte , #stiri PNL