PNL, incotro?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 18:22
4868 citiri
PNL, incotro?
Foto: Gandul

PNL continua sa sangereze. Intr-o singura zi a pierdut doi parlamentari: un senator destul de cunoscut, Gabriel Berca, si un deputat Mihai Banu, amandoi din Bacau, adica dintr-un fief liberal.

Amandoi invoca probleme tocmai in organizatia locala, despre care Mihai Banu spune ca ar fi condusa autoritar de Romeo Stavarache. Si sa fie asa, mi-e greu sa-i vad pe cei doi in postura de disidenti, cat timp si-au pregatit foarte bine plecarea prin negocieri cu Vasile Blaga si Gheorghe Futur, dupa cum recunoaste chiar Gabriel Berca (foto). Domnia sa ar urma sa devina seful PD-L Bacau si amandoi, se pare, si-au batut in cuie colegiile in care vor candida in 2012.

"Gabriel Berca nu demisioneaza din oportunism, ci pentru functie, a explicat, din putul gandirii", proaspatul deputat liberal Radu Stroe. Comunicatul oficial al PNL vorbeste, dimpotriva, tocmai despre oportunism: "Partidul National Liberal a luat act de demisiile domnilor Gabriel Berca si Mihai Banu din partid si considera ca optiunea celor doi parlamentari este regretabila atata vreme cat acestia abandoneaza, din oportunism, un proiect politic solid, de perspectiva, cu solutii reale pentru Romania". Feriti-va, sar aschii din aceste vorbe!

Indiferent ce explicatie prefera PNL sa dea acestor plecari, indiferent cate pietre arunca acum catre cei plecati, brusc dovediti oportunisti si prieteni cu Viorel Hrebenciuc (pana acum n-au fost sau n-a fost nimic rau in asta?), PNL are toate motivele de ingrijoare.

A pierdut pana acum 18 parlamentari, 12 deputati si 6 senatori, pierderi care i-au diminuat dramatic cota in Parlament. PNL incepe sa conteze tot mai putin ca partid parlamentar.

Dar poate ca pierderea parlamentarilor nici macar nu este cel mai rau lucru care li se intampla liberalilor. Cel mai rau este ca in spatele acestor plecari sonore stau plecari mult mai discrete si mult mari grave. Structura din teritoriu a PNL incepe sa se destructureze.

In judetul Bacau, spre exemplu, impreuna cu cei doi parlamntari liberali au plecat la PD-L si 7 din cei 9 primari PNL, dar si 60% din reteaua electorala. Si acestia nu sunt decat primarii dispusi sa treaca prin alegeri anticipate, odata cu schimbarea partidului.

Este posibil ca multi sa colaboreze "sub acoperire", urmand sa faca pasul in apropierea alegerilor locale, cand PNL s-ar putea trezi fara candidati in multe dintre localitatile in care, pana acum, avea primari.

Fara parlamentari, fara primari, cu o retea electorala decimata, ce poate spera PNL in 2012? Si apoi in 2014, in pofida faptului ca dl. Antonescu se vede deja viitorul presedinte al Romaniei? Si care este reactia partidului la aceasta hemoragie cu imens potential letal, dincolo de comunicatele lemnoase? "Nu intereseaza pe nimeni problemele din filiale", a fost concluzia lui Gabriel Berca dupa o ultima discutie cu Crin Antonescu.

Eu, personal, nu inteleg, sincer, ce e in capul lui Crin Antonescu, cu exceptia unei obsesii paguboase antiBasescu. Domnia sa pare a face exact lucrurile menite sa distruga partidul, desavarsind ceea ce Traian Basescu a incercat, dar nu a reusit.

Atunci cand, dupa prezidentiale, s-a opus cu toate puterile si prin toate mijloacele participarii la guvernare, putea sa se astepte la inceputul unei exod catre putere. 20 de ani de politica in Romania au dovedit ca mai ales in teritoriu vantul bate intotdeauna catre putere.

Pentru primari, dar si pentru parlamentarii alesi uninominal, nu e cine stie ce dilema: daca nu colaboreaza cu puterea nu au bani, daca nu au bani nu pot face nimic, daca nu fac nimic nu au nicio sansa de realegere.

Dar ce le-a oferit Crin Antonescu liberalilor in schimbul acestui sacrifiu enorm cerut? Un soi de dictatura personala. A schimbat, prin santaj ("daca nu acceptati, nu mai candidez") regulile de alegere a conducerii, la congres si-a instalat o echipa perfect obedienta, iar opozitia interna din partid este complet anihilata. Dincolo de oportunismul specific politicii romanesti, ce le ramane celor care se vad complet dati la o parte, fara nicio sansa de a avea vreun cuvant de spus in politica partidului?

Iar cine nu se supune de buna voie pleaca oricum, asa cum i s-a intamplat lui Viorel Catarama, anul trecut un adevarat un adevarat stalp al liberalismului, in viziunea celui care acum a decis excluderea sa din partid.

Comunicatul PNL vorbeste despre "un proiect politic solid, de perspectiva, cu solutii reale pentru Romania". Nu l-am vazut, dar sa zicem ca el, totusi, exista sau va exista. Cine sa-l mai aplice si sustina cat timp, in ritmul acesta, in curand liberalii se vor intreba cine stinge lumina?

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Gabriel Berca PNL, #dezertari PNL, #PNL criza politica , #stiri PNL
Comentarii