PNL e aproape in moarte clinica. Are sanse sa reinvie dupa congresul din weekend?

Sambata, 17 Iunie 2017, ora 09:35
7500 citiri
PNL e aproape in moarte clinica. Are sanse sa reinvie dupa congresul din weekend?
Foto: Facebook/PNL

PNL isi alege in weekend un nou presedinte si o noua echipa de conducere. La trei ani de la fuziunea PNL-PDL, partidul nu reuseste sa se inchege si sa devina un adversar redutabil pentru PSD.

Va putea viitorul presedinte, ca se va numi Ludovic Orban sau Cristian Busoi, sa urce acest partid istoric pe primul loc in top sau, dimpotriva, il va duce pe calea pierzaniei, parcursa deja de PNTCD?

Politologul Cristian Pirvulescu crede ca PNL e "aproape in moarte clinica", insa fostul presedinte liberal Valeriu Stoica este mai optimist, spunand ca partidul e doar in impas, putand sa se relanseze dupa congres.

Cristian Pirvulescu: In PNL a fost o lupta la baioneta. Sa nu ne trezim ca Ungaria sau Polonia

Analistul politic Cristian Pirvulescu ne-a explicat cum a ajuns PNL in situatia de acum.

"PNL este un partid intr-o situatie dramatica, aproape in moarte clinica si acesta este rezultatul transfuziei pedeliste din 2014. O transfuzie care n-a ajutat 'organismul' sa functioneze, din diferite motive, dar cred ca cel mai important este, insa, nu cel ideologic (si asta pentru ca nici una dintre cele doua formatiuni nu avea intr-adevar o ideologie), ci mai degraba cel al culturii de organizatie.

Doua culturi de organizatie distincte, doua traditii distincte ale constituirii organizatiei, si care sunt incompatibile, dar care au putut, pe termen scurt, fi folosite pentru victoria de la prezidentiale a lui Iohannis. Fara acea fuziune, Klaus Iohannis avea mai putine sanse sa devina presedinte.

Dar asta nu a mai functionat in continuare. A fost o lupta la baioneta intre cele doua grupari, organizatie cu organizatie, filiala cu filiala. Lupta impotriva coruptiei nu a entuziasmat in egala masura cele doua componente ale partidului - cea pedelista a fost si mai putin 'entuziasmata' decat cea penelista. Si atunci rezultatele au inceput sa fie din ce in ce mai proaste.

Potentialul electoral al partidului s-a diminuat pentru ca activitatea in organizatii nu a mai functionat. Au urmat alegerile locale cu un rezultat mediocru si alegerile parlamentare cu un rezultat dezastruos", a declarat Cristian Pirvulescu pentru Ziare.com.

In aceste conditii, viitorul presedinte va avea "dificultati foarte mari", adauga acesta.

"Dar nu e totuna. Ludovic Orban vine din PNL-AT si a fost principalul om care a lucrat pentru partid multi ani, mai ales in perioada in care partidul era in afara Parlamentului. Este reprezentantul viziunii Patriciu: o economie liberalizata, cu privatizare maxima, fara politici sociale.

Cristian Busoi este ceva mai pragmatic. Conservator (nu o sa gasim liberali in partidul care inca se numeste National Liberal), dar pragmatic, cu o oarecare dimensiune sociala.

Intrebarea esentiala este insa: Oricare dintre ei va fi ales presedinte, lupta interna din PNL va inceta? Are cineva naivitatea sa creada ca odata ce e ales nou presedinte, Orban sau Busoi (in ordinea asta pentru ca astea sunt sansele pe care le dau zvonurile), vor reusi sa rezolve problemele partidului? Ma indoiesc. Cred ca lupta va continua. Inclusiv intre cele doua 'partide' pe care le vedem acum, 'partidul Orban' si 'partidul Busoi'", a argumentat politologul.

Intrebat de ce ar avea rezultate la nivel national Cristian Busoi, daca a pierdut rusinos alegerile locale in Capitala anul trecut, Cristian Pirvulescu a replicat: "Busoi a venit la Capitala tarziu. Ce se mai putea obtine in conditiile in care au cedat in fata USR?".

"Cred ca lovitura cea mai importanta pe care PNL a primit-o anul trecut a fost nominalizarea lui Marian Munteanu pentru Primaria Bucuresti, care arata si o problema ideologica: penelistii nu prea pot sa descopere unde sunt fascistii", a adaugat acesta ironic.

De asemenea, intrebat de ce nu s-au batut pentru functia de presedinte si alti lideri din PNL, cum ar fi Catalin Predoiu sau chiar fostul presedinte Emil Boc, acum primar al Clujului, Cristian Pirvulescu a raspuns zambind: "Boc a fost presedintele PD-ului, cum ar suna sa devina presedintele PNL? Preluare in forta".

"Blaga are influenta si acum, pentru ca este in continuare in sediul partidului, la Modrogan. Dar nu mai are aceeasi influenta, pentru ca nu mai are pozitie. De asta avem doi penelisti in cursa. Batalia s-a dat pentru a limita ofensiva pedelista, iar consecinta logica a fost ca in aceasta cursa nu puteau sa se inscrie decat penelisti, pentru ca asta este situatia in teritoriu.

Ceilalti nu au vrut sa riste. Predoiu nu este charismatic, sta in umbra, asteapta. Toata lumea asteapta ca cel care va castiga presedintia sa se compromita, pentru a putea prelua apoi conducerea partidului", a adaugat acesta.

Cristian Pirvulescu remarca si situatia paradoxala a Guvernului Grindeanu.

"Problema e ca in momentul de fata Romania are un partid la guvernare, PSD, cu o anexa pe care o foloseste pentru a avea majoritate - ALDE - dar vrea sa isi schimbe primul ministru, si nu avem Opozitie care sa profite de aceasta situatie.

Sunt unii care fac opozitie, i-ati vazut pe 5 februarie in Piata Victoriei (protestatarii - n.red.). Daca nu ar fi fost aceia, aveam acum o buna parte din corupti exonerati. Exista opozitie, dar e opozitie civica", a mai spus acesta.

Intrebat de ce nu exista un partid puternic de opozitie, la cate greseli face PSD, Cristian Pirvulescu a reamintit ca "romanii nu mai au incredere in partide".

"Neavand partide ideologice, avem politicieni care se plimba dintr-o parte in alta. Fuziunea dintre PNL si PD a justificat teoria tradarii peneliste. O buna parte din electoratul anti-Basescu, cel afectat de austeritate in 2010 si care nu va uita niciodata momentele dificile prin care a trait, nu a digerat aceasta fuziune.

Votul politic impotriva lui Ponta in 2014 a fost un vot emotional, pe fondul unor erori fundamentale de campanie. Nu Iohannis a castigat, ci Ponta a pierdut in mod lamentabil. A fost victoria unei stari de spirit a protestului. Ar fi nevoie in Romania de o noua formatiune politica, de un partid care sa se construiasca ca partid, nu ca miscare civica, pentru ca luptele politice sunt diferite", a mai explicat politologul.

In conditiile in care si USR e in criza, "rupt in doua", exista riscul ca nationalismul sa infloreasca, mai spune acesta.

"Romanii sunt conservatori, voteaza in general cu cei pe care ii stiu, iar intr-o tara ruralizata primarul, corupt sau nu, este raul cunoscut, preferabil raului necunoscut. Dar, cand partidele sunt in degringolada, cum se intampla acum, e un spatiu de care se poate profita, si daca nu vor profita democratii, atunci vor profita nationalistii. Si o sa ne trezim ca Romania o sa devina Ungaria sau Polonia, tari minunate care sunt in UE doar formal. Si nu cred ca asta isi doresc multi romani", a conchis Cristian Pirvulescu.

Valeriu Stoica: PNL e in impas. Partidul trebuie relansat, bat la usa alegerile

Fostul presedinte al PNL Valeriu Stoica a parut mai increzator in viitorul partidului din care face parte.

"Nu as folosi expresia 'moarte clinica'. PNL este intr-un impas, cauzat in primul rand de incapacitatea institutionala de a realiza fuziunea celor doua partide intr-o formula constructiva si eficienta", a explicat acesta pentru Ziare.com.

Intrebat de ce nu s-au inscris mai multe nume sonore in cursa pentru presedintie, Valeriu Stoica ne-a spus ca "nu sunt foarte multe nume sonore in momentul de fata in PNL".

"Eu imi exprimasem anterior optiunea pentru Catalin Predoiu, mi se parea ca e cea mai buna varianta pentru PNL. Se pare ca in interiorul PNL aceasta solutie nu a fost sustinuta in suficienta masura, astfel incat sa il convinga pe Catalin Predoiu sa isi continue cursa.

El s-a retras si sunt sigur ca a avut motive suficient de serioase, in niciun caz nu este vorba de lipsa de motivatie pentru a candida. Si-a dat seama insa ca evolutia raportului de forte din PNL nu era deloc favorabila pentru aceasta candidatura.

Au ramas in cursa doi candidati. Fiecare are atuurile lui. Mie mi se pare, insa, ca de o parte exista o uzura politica inevitabila, exista pe de alta parte o lipsa de predictibilitate care ar putea sa nu fie compatibila cu cea mai inalta pozitie din PNL (Ludovic Orban are dosar la ICCJ - n.red.), de cealalta parte exista, poate, o insuficienta experienta de leadership, o vointa nu intotdeauna foarte puternica, dar si rezerve de crestere politica, predictibilitate si seriozitate.

Ramane de vazut pentru ce varianta vor opta delegatii la Congres", a sustinut Valeriu Stoica.

Fostul presedinte al liberalilor este in continuare un puternic sustinator al unificarii tuturor formatiunilor de dreapta, in ciuda faptului ca nici macar cea dintre fostul PNL si fostul PDL nu s-a putut finaliza cu succes.

"Dreapta nu a putut castiga alegerile decat atunci cand a fost unita. Si logica si experienta politica arata acelasi lucru.

Dreapta este divizata, iar alegerile din 2019 si 2020 nu sunt foarte departe. PNL are un timp scurt la dispozitie pentru a se consolida si pentru a prezenta candidati convingatori. Iar sansele din 2020 depind in mare masura de unificarea dreptei. Miza e foarte serioasa.

Prin urmare, Congresul acesta al PNL ar trebui sa fie momentul relansarii partidului sub toate aspectele. Dupa aceea, ar trebui sa se produca o fuziune efectiva, de la baza pana la varf intre cele doua foste formatiuni, PNL si PDL. E nevoie si de o viziune politica noua, convingatoare, care sa mobilizeze intregul electoral de dreapta.

Este nevoie, de asemenea, de program politic in acord cu provocarile actuale si de politici publice care sa aplice acest program. Nu in ultimul rand, e nevoie de o politica de resurse umane. PNL trebuie sa isi mobilizeze cei mai competenti oameni din toate organizatiile, pentru a putea oferi formule de guvernare locala si nationala credibile si eficiente", a conchis Valeriu Stoica.

Presedintele PNL va fi ales sambata, 17 iunie, in cadrul congresului care va fi organizat la Romexpo in prezenta a 5.000 de delegati.

Comisia de Organizare a Congresului PNL a stabilit, prin tragere la sorti, ordinea sustinerii motiunilor la lucrarile Congresului, primul fiind candidatul Cristian Busoi, urmat de Ludovic Orban, fiecare motiune avand alocate cate 60 de minute.

Duminica, 18 iunie, vor fi alesi membrii Biroului Politic National, in cadrul Consiliului National.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#alegeri presedinte PNL, #Orban Busoi candidati presedinte PNL , #stiri PNL
Comentarii