PNL a sesizat CCR pe trei proiecte de legi din domeniul financiar-bancar

Joi, 27 Decembrie 2018, ora 17:39
1863 citiri
PNL a sesizat CCR pe trei proiecte de legi din domeniul financiar-bancar
Foto: Arhiva Facebook/ Partidul National Liberal

Deputatii PNL au sesizat Curtea Constitutionala cu privire la proiectele de legi referitoare la contractele de credit, operatiunile de leasing si relatiile financiare in domeniul bancar.

Conform unui comunicat al PNL, transmis joi, cele trei legi sesizate la CCR sunt Legea pentru completarea OG nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, precum si pentru completarea art. 120 din OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, precum si Legea pentru completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

PNL sustine ca cele trei legi sunt "in mod vadit neconstitutionale, in ansamblul lor, intrucat au fost adoptate prin incalcarea procedurii legislative, respectiv fara consultarea obligatorie a Consiliului Economic si Social si obtinerea avizului acestui for".

Liberalii considera ca, in acelasi timp, la adoptarea acestor legi au fost incalcate rigori elementare de reglementare in privinta justificarii normelor propuse spre adoptare ori corelarea acestora cu reglementari aflate deja in legislatia in vigoare, in mod deosebit cu cele aflate in contradictie.

Potrivit comunicatului, intre argumentele de neconstitutionalitate se numara plafonarea dobanzilor pentru credite ipotecare sau imobiliare, fara a se putea distinge la ce baza se raporteaza procentul de plafonare a dobanzii.

"Totodata, reglementarea propusa infrange principiile constitutionale referitoare la libertatea economica, libertatea contractuala, libera concurenta, dreptul la proprietate privata si economia libera de piata. In mod efectiv este incalcata Directiva UE 1993/13 in materia protectiei consumatorilor, care sanctioneaza clauzele abuzive in contractele dintre consumatori si profesionisti.

De asemenea, solutiile juridice promovate sunt de natura a genera situatii absurde in care chiar consumatorii creditelor risca sa fie prejudiciati in urma mecanismului financiar introdus prin modificarile legislative, respectiv de a fi pusi in situatia de a rambursa integral valoarea creditului inainte de scadenta", sustine PNL.

Liberalii sustin ca in cazul contractelor de leasing este afectat dreptul de proprietate al persoanei care detine bunul dat in folosinta unei alte persoane, intrucat este eliminat caracterul executoriu al contractului incheiat si, implicit, posibilitatea recuperarii bunului asupra caruia detine dreptul de proprietate.

"In plus, este instituit un regim discriminatoriu, impotriva reglementarilor constitutionale, in cadrul aceleiasi categorii de persoane fizice/ juridice care sunt titulari ai unor creante.

Astfel, este restrans fara nicio ratiune dreptul de a recupera creanta dobandita prin cesiune de la o institutie de credit cedenta, fiind impus un regim juridic al proprietatii asupra creantei diferit de la un titular la altul, in functie de modul de dobandire a respectivei creante", mai arata PNL.

Sursa citata mentioneaza ca PNL, alaturi de alte partide din Opozitie, a sesizat Curtea Constitutionala si legat de alte acte normative, adoptate la finalul sesiunii parlamentare, precum Legea pensiilor, Legea de adoptare a Ordonantei Guvernului 4/2017 privind suprataxarea contractelor part-time, Legea de adoptare a Ordonantei Guvernului 90/2018 din domeniul Justitiei, Legea privind combaterea evaziunii fiscale in forma propusa de un deputat PSD si Legea privind anularea unor infractiuni din domeniul constructiilor.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#PNL sesizare CCR leasing, #PNL sesizare CCR contracte credit, #PNL sesizare CCR , #stiri PNL